Siūlykite nereikalingiausių buitinių prietaisų dešimtuką

Kai parduotuvių lentynose beveik kasdien atsiranda vis naujų virtuvės pagalbininkų, šeimininkėms pradeda suktis galva: norisi viską išbandyti. Tik ar pasiteisina tokios investicijos? Matyt, kiekvienoje virtuvėje galima rasti nors vieną nenaudojamą prietaisą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 5, 2015, 2:14 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 12:04 AM

Makaronų gaminimo mašinos, salotų džiovyklės, bulviaskutės, sūrio smulkintuvai, tešlos maišytuvai, spurgų keptuvai, ledų ir jogurto gaminimo aparatai, ledo smulkintuvai, kukurūzų spragėsių skrudintuvai, kiaušinių, košės virimo aparatai, įvairios pjaustyklės, obuolių skustuvai – įvairių virtuvės prietaisų sąrašą galima tęsti. Greičiausiai visi net nesutilptų į vieną virtuvę.

Lietuvos prekybininkai pastebėjo, kad keletą pastarųjų metų auga įvairių virtuvės prietaisų perkamumas – vis daugiau žmonių maistą ruošia namuose, daugėja ir besidominčių sveika gyvensena.

„Kai vienas prietaisas tampa vis mažiau naudojamas, jį paprastai pakeičia kitas, technologiškai ir ekonomiškai naudingesnis.Dažniausiai taip yra dėl to, kad prietaisai tobulėja ir atlieka daugiau funkcijų, o žmonių jau turimi morališkai pasensta, nebeatitinka šiuolaikinio vartotojo poreikių.Kita priežastis – taupymas, todėl pastebime, kad populiaresni yra aukštesnės energinės klasės, elektrą taupantys prietaisai”, – sakė buitiniais prietaisais prekiaujančios bendrovės atstovė.

Pavyzdžiui, anksčiau populiarias kavamales pakeitė į mūsų virtuves sparčiai žengiantys kavos virimo aparatai, senesnės kartos gruzdintuves, į kurias reikėdavo pilti 1–2 litrus aliejaus, dabar keičia tos, kurioms pakanka tik vieno šaukšto aliejaus – gruzdinimas jose vyksta karštu oru, o vietoj tradicinių sulčiaspaudžių žmonės vis dažniau renkasi lėtaeiges. O tam tikrų virtuvės prekių paklausa yra susijusi ir su sezoniškumu.

Šiltuoju metų laiku labai išauga susidomėjimas kokteilinėmis ar ledų gaminimo aparatais.Beje, ledų gaminimo aparatų populiarumas išaugęs net kelis kartus.Rudenį kur kas daugiau nuperkama vaisių ir grybų džiovintuvų, o žiemą – duonkepių ir garo puodų. Virtuvės prietaisų perkamumui įtakos turi ir įvairios visuomenėje besikeičiančios gyvenimo būdo mados.Viena tokių – žaliavalgystė, kai virtuvėje tiesiog būtina turėti trintuvą, kokteilinę ar sulčiaspaudę.

Vieno ar kito prietaiso reikalingumas susijęs su žmogaus gyvenimo stiliumi, jo socialine padėtimi, amžiumi, poreikiais ir pomėgiais.

Vienas žmogus gali labai mėgti vaflius, todėl vaflinė jam tiesiog būtina, o kitas tokiam procesui virtuvėje tiesiog neturi laiko, todėl jam vaflinės ir nereikia.Daug dirbančiam, skubančiam žmogui reikalingas kavos aparatas, o mažus vaikus auginančiai moteriai – dar ir trintuvas, kokteilinė, virtuvės kombainas, mėsmalė.Parduotuvėse vien smulkiosios virtuvės technikos prekių grupių yra apie 50, tad pasirinkimas tikrai didelis, asortimentas – labai platus.

Pavyzdžiui, vien virdulių siūloma apie 80, o kitų prietaisų – po 50–60 pavadinimų.Tarp perkamiausių – kavos aparatai, virduliai, sulčiaspaudės, trintuvai, mėsmalės, virtuvės kombainai, kokteilinės, bulvių tarkavimo mašinos, vaflinės ir skrudintuvai.

Norėtumėte virtų kiaušinių luptuvo ar bananų pjaustyklės?

Nereikalingiausių dešimtukas

Norėdamas išsiaiškinti, kokia virtuvės technika pati nereikalingiausia, vienas užsienio moterų žurnalas atliko išsamią apklausą, kurioje dalyvavo keli tūkstančiai respondentų. Apklausos rezultatai:

1 vieta. Kukurūzų spragėsių skrudintuvas (kukurūzų spragėsių paspraginti galima ir mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje, uždengtoje dangčiu).

2 vieta. Elektrinis sūrio smulkintuvas (sūrį susmulkinti galima trintuve – šiais laikais siūloma didelė jų įvairovė).

3 vieta. Makaronų gamybos mašinėlė (naminius makaronus galima gaminti supjaustant juos peiliu ar netgi susukti juos rankomis).

4 vieta. Automatinis skardinių atidarytuvas (atidaryti skardines kuo puikiausiai galima ir paprastesniais tam skirtais įrankiais).

5 vieta. Kombainas kūdikių maisteliui gaminti ir smulkinti (tai galima padaryti ir įprastu maisto trintuvu ar virtuvės kombainu, juolab pagalvokite, kiek ilgai jūsų mažylis valgys trintą maistą).

6 vieta. Kiaušinių virimo aparatas (kiaušinius galima išvirti ir paprasčiausiame puode).

7 vieta. Gruzdintuvė (jei prireiks ką nors gruzdinti, pavyzdžiui, bulvytes, tam puikiai tiks ir paprasčiausias puodas, tik, žinoma, ne pats naujausias ir mėgstamiausias).

8 vieta. Elektrinė bulviaskutė (nemažo dydžio prietaisas, kurį tenka plauti ir prižiūrėti, praverčia tik tuo atveju, jei kasdien reikia nuskusti po keletą ar daugiau kilogramų bulvių).

9 vieta. Duonkepė (užima daug vietos, jei duoną namuose kepsite tik retkarčiais, galima pasinaudoti ir orkaite).

10 vieta. Elektrinis konditerinis švirkštas (daug greičiau ir gražiau suformuoti sausainius ar papuošti tortus ir kitus kepinius galima įprastu konditeriniu švirkštu).

Parengė Daiva Zimblienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.