Ką mums skelbia lipdukai ant šaldytuvo?

Išsipakavus naują elektrotechnikos prietaisą nebenustembame pamatę, kad ten priklijuota galybė lipdukų. Paprastai galvojame, ar jie lengvai nusilups. Apie tai, kodėl jie čia ir ką reiškia, susimąstom retai. Nenaudoti šalia vandens, neskirtas vaikams, neskalbti gyvūnų ir pan. – susierzinimas ypač kyla dėl elementariai suprantamų perspėjimų. Juk ir paskutiniam kvailiui aišku? Ne visai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-20 09:42, atnaujinta 2018-01-08 17:27

ES nesiima vertinti kiekvieno vartotojo sąmoningumo. Mikrobangų krosnelės, televizoriai, plaukų džiovintuvai, skalbimo mašinos ar viryklės – skaičiuojama, kad dėl netaisyklingo buities prietaisų naudojimo namuose įvyksta 2 proc. visų sveikatos sutrikdymų.

Nenorima, kad tarp 2 proc. būtų bent vienas, kuris nudegė ranką vien todėl, kad ant elektrinės krosnelės nebuvo ženklo, įspėjančio apie karštą paviršių.

„Informuojantys ar įspėjantys ženklai privalomi visiems ES parduodamiems elektrotechnikos gaminiams. Kiek ir kokie jie turi būti, ar užklijuoti ant pakuotės, ar ant paties įrenginio – tai priklauso nuo produkto kategorijos.

Yra per 600 skirtingų standartų, kurie nustato reikalavimus, kad ES platinama elektrotechnika atitinka saugumo, poveikio sveikatai ir namų aplinkai kriterijus, informuoja, kiek ji sunaudoja energijos, ar yra ekologiška ir pan.“, – sako Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Aleksas Žalpys.

Įrenginio ar jo pakuotės ženkliukų perduodama informacija padeda lengviau, ilgiau ir efektyviau eksploatuoti įrenginį, išvengti gedimų, galimo pavojaus sveikatai, netgi namuose esančiam turtui. Visi įspėjamieji užrašai privalo būti lietuvių kalba, jie negali nusitrinti ar nusilupti dar prieš išpakuojant elektrotechniką namuose. Jei įrenginį puošia specifiniai informaciniai ženklai, jų reikšmės turi būti paaiškintos gaminio naudojimo instrukcijoje.

Dažniausi elektrotechnikos ženklai:

Saugumas. Ant elektrotechnikos gaminio turi būti pateikti pagrindiniai parametrai, nurodantys įrenginio vardinę įtampą, nominalią srovę, naudojamą galią, darbinį dažnį. Priklausomai nuo produkto kategorijos, privalo būti ir įspėjamieji užrašai, pvz., nenaudoti arti vandens, karštas paviršius ar pan.

Prieš perkant elektroniką, visų pirma reikia paieškoti ženklo „CE“. Jis reiškia, kad gaminys atitinka ES saugumo, sveikatos, aplinkos apsaugos reikalavimus. Šio ženklo neturinčiais elektronikos prietaisai prekiauti ES šalyse draudžiama. Jei rankose laikote prekę be šio ženklo, vadinasi, ji nelegali ir nepatikima.

Energijos sunaudojimas. Ant tam tikrų buitinių prietaisų privaloma ir energetinio efektyvumo etiketė. Energetinis efektyvumas žymimas raidėmis nuo D iki A, kuri dar skirstoma į A+, A++ ir A+++. Pastaroji žymi taupiausiai elektrą naudojančią buitinę techniką. Energijos ženklus prekybos vietose turi skalbimo mašinos, šaldytuvai, televizoriai, lemputės ir kiti prietaisai.

Taupų biuro technikos elektros naudojimą, ilgaamžiškumą ir kokybę žymi ženklas „Energy star“. Jis dažniau suteikiamas kompiuteriams, elektroniniams buities prietaisams, apšvietimo įrangai.

Ekologiškas produktas. Jei elektronikos įrenginiai atitinka aplinkosauginius reikalavimus visame produkto kelyje – nuo gamybos, pakavimo, transportavimo, naudojimo ir perdirbimo, tuomet jiems suteikiamas „EU Ecolabel“ ženklas. Jis liudija ir tai, kad įrenginys naudos elektrą ar kitus resursus kiek įmanoma minimaliau. Išmetimas. Svarbu atkreipti dėmesį į elektrotechnikos išmetimą jai pasenus. Jei matote ženklą su perbrauktu konteineriu, tai reiškia, jog įrenginio negalima mesti į bendruosius buitinių atliekų konteinerius. Juos privalu pristatyti į specialius surinkimo punktus ar iškviesti tarnybas, kurios rūpinasi elektrotechnikos surinkimu. Specialieji buitinės elektrotechnikos atliekų surinkimo konteineriai yra visuose didžiosiose prekybos centruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.