Ant namo stogo jis įrengė saulės kolektorius, kurie aprūpino jo namų ūkį elektros energija, automobiliui ėmė naudoti biodyzeliną, kurį pasigamina iš augalinių atliekų (jas nemokamai atveža restoranai,perkantys iš jų daržoves).
Tačiau augalų kenkėjai, ligos ir klimato pokyčiai ( sausra ar vandens trūkumas) – visa tai šeimai tenka įveikti.
Vandenį taupyti padeda senas drėkinimo būdas pasitelkus molinius puodus.
Ūkyje naudojamos šiltos lysvės, vertikalūs sodai, žalios sienos, kompostavimas, mulčiavimas ir kiti organinės žemdirbystės principai.
Bet šiandien J.Dervaes turi tris pagalbininkus, jau suaugusius savo vaikus – Justiną, Anis ir Jordanne.
Visi kartu jie augina apie 400 rūšių vaisių, daržovių bei valgomujų gėlių. Per metus surenka apie 3 tonas derliaus, kuriuo aprūpina kone visus vietinius restoranus.
Šeima laiko 8 vištas, 4 antis ir dvi ožkas, tad pieno ir kiaušinių jie taip pat neperka.
Vienintelis, ko jie neaugina – grūdinių kultūrų. Kviečius, ryžius, avižas nusipeka iš kitų augintojų.
„Urban Homestead“ pasivadinęs šeimos ūkis yra įsikūręs nedideliame Pasadinos (130 tūkst. gyventojų) mieste Kalifornijoje.
Daugelis žmonių žavisi jų ūkio modeliu, tad šeima dažnai rengia seminarus ir susitikimus, kurių metu dalijasi savo patirtimi.
Parengė Ona Kacėnaitė
Dar daugiau naudingų patarimų – mūsų „Facebook“!