10 dalykų, kurių negalima pamiršti „blusų" turguje

Vadinamieji blusų turgūs yra tos vietos, kur galima nusipirkti tikrų „perliukų“. Tačiau juose galioja savos taisyklės. Kaip pirkti išmintingai? Kaip nebūti apgautam? Į ką verta atkreipti dėmesį?

Jei nusižiūrėjote retenybę, jokiu būdu nerodykit entuziazmo. Jeigu rakandų krūvoje guli tas vienintelis geidžiamas daiktas (o jūs puikiai žinote, kiek jis vertas), pradėkite apžiūrinėti kitus daiktus.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei nusižiūrėjote retenybę, jokiu būdu nerodykit entuziazmo. Jeigu rakandų krūvoje guli tas vienintelis geidžiamas daiktas (o jūs puikiai žinote, kiek jis vertas), pradėkite apžiūrinėti kitus daiktus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2015, 12:25 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:56 PM

Tinkamai apsirenkite

Išsiruošę į sendaikčių turgų, palikite namuose brangų laikrodį ir brangų rankinuką, pataria domosfera.pl. „Blusų" turguose galioja sutartinės kainos. Pardavėjai akimis tave „skenuoja“ ir puikiai gali nustatyti, kiek tu gali sumokėti už konkretų daiktą. Jeigu atrodysit „normaliai“, yra daugiau šansų, kad pardavėjas užsiprašys žemesnę kainą. Jis taip pat bus labiau linkęs derėtis – greičiau nuleis keletą centų, jei būsite su džinsais ir sportiniais marškinėliais, o ne su elegantiškais firminiais marškiniais.

Nerodykite entuziazmo

Tai viena iš svarbiausių taisyklių, kurių privalu laikytis „blusų" turguose. Jei nusižiūrėjote retenybę, jokiu būdu nerodykit entuziazmo. Jeigu rakandų krūvoje guli tas vienintelis geidžiamas daiktas (o jūs puikiai žinote, kiek jis vertas), pradėkite apžiūrinėti kitus daiktus. Lempą, knygą, statulėlę ar puoduką, kuris tikrai jus domina, imkite į rankas paskutinį. Jeigu pardavėjas pastebės, kad jis jus labai domina, kaina automatiškai pašoks.

Apsimeskite neišmanėliu

Jau laikote rankose nusižiūrėtą daiktą. Dabar pats metas parodyti savo aktorinius sugebėjimus. Elkitės taip, lyg neturėtumėt žalio supratimo, kas čia per daiktas. Galite net pamėginti užduoti naivų klausimą: „Kas čia per daiktas?“. Įsitikinsite, ar pardavėjas žino, ką jis parduoda. Nepamirškite, kokį personažą vaidinate. Valdykite emocijas!

Būkite atsargus

Atsiminkite, jog kai kurie daiktai sendaikčių turguje gali būti vogti. Ypač atsargiam reikia būti, perkant, tarkime, barokines medines angelų skulptūrėles ar kitus panašius senovinius daiktus. Ar daiktas nėra vogtas, Lenkijoje, pavyzdžiui, galima pasitikrinti nacionaliniame vogtų reliktų sąraše (www.skradzionezabytki.pl). Į šį sąrašą įtraukti meno kūriniai ir kiti reliktai, kurių ieško policija. Verta pabandyti pasirašyti su pardavėju atitinkamą sutartį, kurioje būtų nurodyti duomenys iš jo asmens tapatybės kortelės.

Planuokite savo biudžetą

Sendaikčių turgaviečių pirkėjus galima suskirstyti į dvi grupes. Yra tokių, kurie atėjo į turgų, norėdami nusipirkti konkretų daiktą, pavyzdžiui, kokį nors porcelianinį mažmožį, yra ir tokių, kurie atėjo šiaip sau pasižvalgyti – o gal kas kris į akį? Nepriklausomai nuo to, kokiai grupei priklausote jūs, verta nusibrėžti sau ribą, kiek pirkiniams galite skirti pinigų. Išleisti krūvą pinigų, kad įsigytumėte nereikalingų daiktų, daug proto nereikia!

Neapsigaukite pirkdamas „kompiliatą“

Norint neapsigauti perkant vertingą daiktą reikia gerai išmanyti. Turguose pilna klastočių ir visokių neva autentiškų „vertenybių“ , surinktų iš įvairių dalių. Rašomasis stalas, sudėtas iš atskirų kitų baldų dalių (o parduodamas kaip originalus baldas) ar kardas, „sulipdytas“ iš skirtingų rūšių ginklų – klasikiniai pavyzdžiai. Jeigu norime pirkti tokios rūšies daiktą, patartina pasikviesti į pagalbą žmogų, kuris šiuose reikaluose nusimano. Tas, kuris daugelį metų kolekcionuoja senas monetas ar ordinus, tikrai žinos, į ką verta investuoti. O kas domisi ginklais, lengvai atskirs „kompiliaciją“ nuo originalo.

Venkite didelių paviljonų

Jeigu norite „sumedžioti“ kokį nors tikrai vertingą daiktą ir nepakloti už jį didelės sumos, venkite didelių „profesionalų“ paviljonų. Galite būti tikras, kad juose įsikūrę prekiautojai puikiai žino, ką jie parduoda ir kiek tie daiktai iš tikrųjų yra verti. Kita vertus, patyrę pardavėjai lengvai gali įpiršti Jums užsigulėjusią prekę už didelius pinigus. Kiekviename sendaikčių turguje galima sutikti žmonių, kuriems prekiavimas yra laisvalaikio praleidimo būdas ar noras prisidurti prie atlyginimo ar pensijos. Tarp knygų, išdėliotų ant laikraščio, ar niekučių, atneštų iš namų kartoninėje dėžėje, galima rasti tikrų brangenybių!

Būkite kantrus – derėkitės!

Pirkimui sendaikčių turguje galioja visiškai kitos taisyklės, negu pirkimui prekybos centre. Jeigu rasite kažką, kas Jums patinka, tačiau sužinosite, kad tas daiktas yra pernelyg brangus – derėkitės! Į derybas žiūrima labai palankiai. Gerai tą daiktą apžiūrėkite, atkreipkite dėmesį į jo trūkumus. Pasakykite pardavėjui, kad knyga yra aplankstytais kampais, o puodelis – su įskilusia ąsele. Galite pasakyti, kad dar pagalvosite. Labai tikėtina, kad pardavėjas pasiūlys žemesnę, priimtiną kainą.

Mažos nominalios vertės kupiūros

Išsiruošę į turgų visuomet turėkite mažos nominalinės vertės kupiūrų ir smulkių pinigų. Tikrai geriau atrodysite su pardavėju atsiskaitydami dvidešimties litų kupiūra, negu padavę dviejų šimtų litų banknotą. Suderėję prekės kainą pasistenkite paduoti pinigų tiksliai tiek, kiek sulygta.Taip elgdamiesi ne tik neprarasite žmonių pagarbos, bet ir mažesnė tikimybė, kad tapsite kišenvagio auka – šis iš tolo mato, kad piniginė prikimšta didelės vertės kupiūrų. Ir dar vienas patarimas: saugokite savo daiktus! Turgavietės – piktadarių rojus.

Susipažinkite su renginių kalendoriumi

Sendaikčių turgų praktiškai galima rasti kiekviename didesniame mieste . Vasarą daug keliaujama, todėl verta išsiaiškinti, kokios viename ar kitame mieste numatomos mugės ar kolekcionierių renginiai.

Parengė Eugenija Grižibauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.