Laikas pokyčiams. Rinkitės naują stogo dangą

Jei tikitės gauti valstybės paramą, skirtą asbestinio stogo keitimui, skubiai reikia apsispręsti, koks bus jūsų naujasis stogas, ir pradėti rengti dokumentus.

Gyventojai, pasinaudoję ankstesnių metų parama, jau džiaugiasi naujais stogais, kurie nebėra pavojingi sveikatai ir namai atrodo žymiai gražiau.<br>eternit nuotr.
Gyventojai, pasinaudoję ankstesnių metų parama, jau džiaugiasi naujais stogais, kurie nebėra pavojingi sveikatai ir namai atrodo žymiai gražiau.<br>eternit nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-14 10:00, atnaujinta 2018-01-06 21:24

Nuo šių metų kovo 9 d. renkamos paraiškos gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Paraiškos priimamos ne tik Nacionalinės mokėjimo agentūros teritoriniuose paramos administravimo skyriuose, bet ir rajonų savivaldybių centruose. Dokumentus galima pateikti iki š.m. balandžio 30 d.

Gyventojai, pasinaudoję ankstesnių metų parama, jau džiaugiasi naujais stogais, kurie nebėra pavojingi sveikatai ir namai atrodo žymiai gražiau. Todėl visiems, kurie gali pasinaudoti startavusia programa, reikia pasakyti: laikas pokyčiams, apsispręskite ir atsinaujinkite.

Parama gali siekti 2000 eurų

Pagal „Asbestinių stogų dangos keitimo“ programą apmokama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, skirtų medžiagoms ir paslaugoms įsigyti. Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 2000 eurų, o stogo pakeitimui ir atsiskaitymui už projektą yra skiriami 1 metai.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad paramos lėšos gali būti panaudotos ne tik stogo dangai įsigyti, bet ir būtiniems priedams: izoliacinei stogo plėvelei, grebėstams, vėjalentėms, kraigams, karnizams – laštakiams, lietaus nuvedimo sistemai, saugos priedams (sniego užtvaroms, kopėtėlėms), kamino apdailos medžiagoms.

Kaip teisingai apskaičiuoti stogo kainą?

Renkantis naują stogo dangą neužtenka žinoti vieno „kvadrato“ banguoto lakšto, plieno ar čerpių kainos. Būtina apskaičiuoti, kiek kainuos visos medžiago bei papildomos detalės, kurios sudaro ženklią išlaidų dalį. Įtraukite į sąnaudas, kiek kainuos difuzinė stogo plėvelė, kraigai bei vėjelentės, ar reikės keisti ir stogo pagrindą – grebėstus, ypač jei renkantės kitaip tvirtinamą dangą nei buvusi senoji šiferinė. Visos šios išlaidos turi būti paskaičiuotos ir numatytos iš anksto, sugalvotas kamino apdailos sprendimas, stogo vėdinimas. Sumanesni pirkėjai sugeba net įvertinti, kiek kainuos stogo priežiūra ateityje, todėl renkasi ilgaamžes ir priežiūros nereikalaujančias medžiagas.

Stogus keičiantys namų savininkai tikisi, kad naujoji danga patikimai tarnaus ne vieną dešimtmetį, todėl būtina pasiteirauti, kokią garantiją suteikia stogo dangos gamintojas ir gauti garantiją liudijančius dokumentus.

Stogą dengi pats – sutaupai

Stogo dengimo darbai gali siekti net pusę viso naujo stogo kainos, todėl dažnas pareiškėjas, rinkdamasis naują stogo dangą, pirmiausia įvertina, ar sugebės ją sumontuoti pats, su šeimos ar draugų pagalba. Lengviausia stogą dengti jau paruoštomis detalėmis, pavyzdžiui, jei gamykloje išgręžtos kiaurymės, nukirsti kampai. Jei meistraujate patys, vargu ar verta rinktis medžiagas, kurios pjaustomos specialiais įrankiais, kurias reikia saugoti nuo menkiausių pažeidimų, o lipti ant tokio stogo galima tik su specialia avalyne.

Svarbi tvirtinimo elementų kokybė

Svarbu nepamiršti, kad keičiant seną dangą nauja reikės pirkti ne tik pačią dangą, bet ir dangos gamintojo ar platintojo rekomenduojamus tvirtinimo elementus. Šių tvirtinimo elementų reikės tiek, kiek nurodyta montavimo instrukcijoje ir būtent tokių, kokie rekomenduojami. Atminkime, stogas turi atlaikyti vėjo ir sniego apkrovas, temperatūros svyravimus, tad jei panaudosite netinkamas tvirtinimo detales, jos gali neatlaikyti jau pirmos audros išbandymo.

Stogo dangų savybių palyginimas

Pateikiame populiariausių mūsų šalyje stogo dangų privalumus ir trūkumus. Dažniausiai keičiant seną abestinę stogo dangą pasirenkami cementiniai banguoti beasbesčiai lakštai, plieninė danga, rečiau – bituminės čerpelės ar keraminės čerpės.

Stogo dangų išlaidų palyginimas

Palyginkime, kiek vartotojui kainuos du populiariausi stogo dangų variantai. Kiekius ir kainas skaičiuojame tam pačiam plačiai paplitusiam dvišlaičiam kaimo vietovės pastatui, kurio stogo plotas 130 m2 . Pagalbines sistemas ir kitus priedus parinkome tuos pačius. Kainos nurodytos be PVM.

Renkantis stogo dangą, būtina pasverti privalumus ir trūkumus, apskaičiuoti realią stogo medžiagų kainą ir numatyti darbų eigą. Sudarytas aiškus planas padeda išspręsti daug klausimų dar iki darbų pradžios, padeda išvengti nenumatytų išlaidų ir užtikrina darbo kokybę. Visada konsultuokitės su dangų gamintojais ir platintojais, nebijokite klausti. Rinkitės ilgaamžes ir kokybiškas medžiagas, tai padės sutaupyti rūpesčių ir išlaidų ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.