Neatsipalaiduokite – pomidorams šiltnamyje dar reikia dėmesio

Kariauti su šiltnamyje augančių pomidorų šoniniais ūgliais – daržininkai pritars, kad dabar tai kone pagrindinis visų jų darbas. Nes  labiau patyrusieji žino, jog geriausias derlius,  kai kiekvienas pomidoras augina  tik po vieną kamieną. O nesužiūrėsi, tai savaitės užtenka, kad išaugę ūgliai pasipuoštų žiedais, o tokius jau gaila šalinti. Belieka pririšti.

Pomidorai mėgsta retą, bet gausų laistymą.<br>123 rf nuotr.
Pomidorai mėgsta retą, bet gausų laistymą.<br>123 rf nuotr.
Šiltnamis neturėtų priminti pomidorų miško. Jei taip atsitiko – kantriai pasidarbuokite žirklėmis.<br>123 rf nuotr.
Šiltnamis neturėtų priminti pomidorų miško. Jei taip atsitiko – kantriai pasidarbuokite žirklėmis.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Jasulaitytė

2015-08-01 23:14, atnaujinta 2017-10-22 08:53

Tiesa, sustabdyti pomidorų šoninių ūglių augimą galima, jei kerpant tokius ūglius paliekamas maždaug 5 centimetrų kotelis – tuomet šioje vietoje naujas šoninis ūglis nebeatauga.

Pomidorų lapus iki pirmosios apatinės vaisių kekės patariama šalinti visus iš eilės, be gailesčio apgenėti ir aukščiau augančiuosius – pomidorams taip daugiau erdvės ir jėgų auginti vaisius.

Šiltnamis neturėtų priminti pomidorų miško. Jei taip atsitiko –  kantriai pasidarbuokite  žirklėmis.

Labai svarbu – tinkamas laistymas

Pomidorai mėgsta retą, bet gausų laistymą, todėl labai  patogu įsigyti lašelinę laistymo sistemą (jos  kaina apie 35 eurus). Tai tokia laistymo žarna su skylutėmis, prijungta prie 150 litrų talpos statinės. Joje įšilęs vanduo, atsukus čiaupą, lėtai kapsi iš žarnos ir drėkina kiekvieną augalą.

Per maždaug dvi valandas statinė ištuštėja, o žemėje drėgmės užtenka beveik savaitei. Tik per didesnius karščius taip šiltnamį patartina laistyti dukart per savaitę.

Žemė šiltnamyje mažiau išdžiūsta, jei yra mulčiuojama. Tada ir laistyti rečiau galima, dirvožemis lieka purus, o piktžolių per mulčo sluoksnį prasikala vos viena kita, bet ir tos lengvai iš puraus grunto išsirauna.

Dar vienas svarbus dalykas: šiltnamyje temperatūrai pakilus virš 30 laipsnių, pomidorų žiedai tampa sterilūs ir nebeužmezga vaisių, todėl būtina pasirūpinti, kad šiltnamyje būtų geras vėdinimas. Itin vėsiomis naktimis šiltnamį patariama uždaryti, o šiaip jame nuolat turėtų būti atidarytos abiejų galų durys.

Nuo ligų apsisaugo  ir pienas

Šiemet neįprastai anksti kai kuriuose šiltnamiuose pomidorus užpuolė baltasparniai – mažytės baltos muselės, apatinėje lapų pusėje pridedančios kiaušinėlių, iš kurių išsiritusios lervos ne tik čiulpia iš lapų syvus, tačiau ir skatina suodligę.

Pastebėję  pirmuosius baltasparnius savo šiltnamyje, imkitės aktyvių žygių – galima pabandyti su dulkių siurbliu kiek įmanoma jas susiurbti, iškabinti specialias geltonos spalvos lipnias korteles, prie kurių šie kenkėjai, viliojami ryškios spalvos, prilimpa.

Tiesa, šiltanamių  augalus lengviau apsaugoti nuo ligų ir kenkėjų, nei juos gelbėti jau šių negandų užpultus.

Ypač svarbus šiltnamyje esantis mikroklimatas. Pomidorai mėgsta skersvėjus, kurie ne tik saugo nuo tokių ligų kaip maras, tačiau ir gerina augalų apsidulkinimą bei žydėjimą, tačiau nemėgsta nuolatinės drėgmės, todėl laistomi retai, bet gausiai, tik stengiantis nesušlapinti augalo.

Toks pat mikroklimatas tinka ir paprikoms, baklažanams.

O štai agurkams, melionams, arbūzams reikia šilumos ir drėgmės, apsaugotos nuo skersvėjų vietos, kitaip juos ima pulti netikra miltligė ar kitos ligos. Tai reikėtų žinoti planuojant, kokius augalus sodinsite į vieną šiltnamį.

Kaip vieną iš tinkamiausių šiltnamio augalams gelbėti nuo kenkėjų, specialistai rekomenduoja „NeemAzal“. Jis veiksmingai naikina įvairius kenkėjus – voratinklinę erkutę, tripsus, amarus, baltasparnius ir yra ekologiškas biologinis preparatas, nepavojingas žmogui. Pavyzdžiui, užpultus baltasparnių šiltnamio pomidorus reikėtų kruopščiai apipurkšti šiuo preparatu.

Jis lipnia plėvele padengia lapų paviršių ir įklimpę kenkėjai nebegali maitintis, todėl žūsta.

Maras išplinta per vieną parą

Kilus įtarimų, kad šiltnamio augalus užpuolė kažkokia grybelinė ar virusinė liga, būtina nedelsiant pašalinti pažeistus lapus arba išrauti ir sunaikinti ir patį augalą. „Maras – fitoftorozė – šiltnamį pomidorų gali sunaikinti per vieną parą“, – perspėja agronomė.

Gana efektyvus būdas šiltnamio pomidorų ligų profilaktikai – apipurškimas pienu. Litrą pieno reikėtų atskiesti 4 litrais vandens ir nupurkšti augalus. Taip pomidorai ne tik pamaitinami kaliu, tačiau ir užkertamas kelias grybelinių ligų sporoms sudygti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.