Nuo šiol daugiabučių kiemų valymu rūpinsis tik patys gyventojai

Netrukus klaipėdiečiai nebegalės burnoti, kad jų daugiabučių kiemai šiukšlini ir apžėlę žolėmis iki juosmens. Jiems teks patiems čiupti šluotą arba samdyti valymo darbus atliekančią įmonę.

Numatyta, kad daugiabučio namo kiemas Klaipėdoje turės būti valomas ne rečiau kaip tris kartus per savaitę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Numatyta, kad daugiabučio namo kiemas Klaipėdoje turės būti valomas ne rečiau kaip tris kartus per savaitę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Aug 6, 2015, 9:14 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:36 PM

Klaipėdos savivaldybėje jau parengti Miesto tvarkymo taisyklių pakeitimai, kurie turėtų įsigalioti nuo rugpjūčio 20 dienos – daugiabučių namų kiemų valymu privalės rūpintis patys gyventojai, o ne savivaldybė, kaip yra iki šiol.

Įvedus naują tvarką gyventojai per tris mėnesius turės apsispręsti, kaip elgtis toliau.

Galimi keli variantai: pagal nustatytą tvarkaraštį kiemu gali rūpintis patys gyventojai, kita išeitis – samdyti bendrovę, trečias pasirinkimas – valymo darbus patikėti namo administratoriui.

Numatyta, kad daugiabučio namo kiemas turės būti valomas ne rečiau kaip triskart per savaitę, o žolė šienaujama ne rečiau kaip tris kartus per vasarą.

„Jei žmonės patys čiups šluotas į rankas, tai jiems nieko nekainuos. Kitais atvejais 50 kvadratinių metrų buto savininkui kiemo švara per mėnesį atsieis maždaug 2–4 eurus“, – skaičiavo vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Dabar savivaldybei daugiabučių kiemų valymas per metus kainuoja 725 tūkst. eurų.

Pasak J.Simonavičiūtės, kiemams valyti skirti pinigai bus naudojami miestiečių reikmėms – daugiabučių namų kiemų infrastruktūrai. Esą už tuos pinigus bus galima įrengti automobilių aikšteles, gerinti apšvietimą kiemuose, remontuoti šaligatvius.

Kiemų valymo prievolę klaipėdiečiams valdžia norėjo perleisti dar prieš septynerius metus, tačiau tuomet tam pasipriešino Vyriausybės atstovė, teigdama, kad prie daugiabučių namų detaliuosiuose planuose nebuvo suformuota žemės sklypų.

Per tą laiką jau suformuota 90 proc. daugiabučių namų sklypų, likusiems procedūros turėtų būti baigtos šį rudenį.

Šiuo metu mieste jau penktadalio daugiabučių namų gyventojai patys rūpinasi kiemų švara. Tokia tvarka galioja naujesniuose kvartaluose – Dragūnų, Žolynų, Gandrališkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.