Daržininko sėkmę ne visada nulemia brangūs įrankiai

Vieni įrankių turi prisigrūdę pilną sandėliuką, kitiems pakanka vos kelių. Kokius renkasi patyrę sodininkai?

Patyrę agronomai teigia, kad kastuvas tinka tik grioviams kasti. Darže vietoj jo reikia naudoti daržo šakes.<br>123 rf nuotr.
Patyrę agronomai teigia, kad kastuvas tinka tik grioviams kasti. Darže vietoj jo reikia naudoti daržo šakes.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Skudaitė

Aug 23, 2015, 11:31 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:22 AM

Kastuvas – tik grioviams

Garbaus amžiaus panevėžiečiui Alfonsui Žobakui dabar didžiausias rūpestis – iki sodinimo paruošti garažo rūsyje peržiemojusius kardelių svogūnėlius. Šis 76 metų vyras – ne tik Lietuvoje žinomas kardelių selekcininkas, šių rudeninių gėlių panevėžiečio kolekcijoje – keli šimtai veislių.

Savo sodo sklype daug laiko praleidžiantis A.Žobakas įsitikinęs, kad daržui prižiūrėti įrankių reikia nedaug, bet gerų ir labiausiai tinkančių vienam ar kitam darbui atlikti.

Pavyzdžiui, vienu reikalingiausių įrankių šis patyręs sodininkas vadina daržo šakes. Nuo įprastų kaimiškų šakių jos skiriasi plokščiais pirštais.

Vienas agronomas kadaise jam yra pasakęs, kad kastuvas tinka tik grioviams kasti. Darže vietoj jo reikia naudoti daržo šakes. Jomis puikiausiai galima paruošti vietą lysvėms ar išpurenti dirvą, išravėti giliausiai šaknis įleidusias piktžoles.

A.Žobakas kastuvo griebiasi tik takeliams tarp lysvių kasti. Vyriškis suformuoja 1–1,20 m pločio ir gana aukštas lysves. Lietingomis vasaromis tokiose lysvėse augantys augalai būna apsaugoti nuo drėgmės pertekliaus. O jei vasarą būna sausra, gilesniais tarplysviais panevėžietis pasinaudoja laistydamas daržą.

Griovelius tarp lysvių jis iškasa su nuolydžiu ir žemesniame jų gale suformuoja užtvankėlę. Tuomet belieka įmesti į tarplysvį žarną ir paleidus vandenį gausiai prilieti.

Pašnekovo teigimu, taip vandeniu aprūpinamos iškart dvi lysvės, o jų paviršius lieka purus, nes jo nesuplūkia liejamas vanduo.

Kardelių augintojui dar praverčia ir pailgas rankinis kastuvėlis – juo padaromos 8–9 centimetrų gylio vagos šių gėlių svogūnėliams sodinti.

Pasak A.Žobako, kad ir kokius įrankius pasirinktumėte, vis tiek teks paplušėti ir pačiam. Panevėžietis ne kartą per sezoną metaliniais nagais nuravi lysves, o tarplysvius skuta plokščiu kauptuku.

Patyręs daržininkas apgailestauja, kad nemažos dalies nebrangių įrankių kokybė prasta: jie greitai lūžta, rūdija, atšimpa ar iš viso būna niekam tikę.

„Kartais atrodo, kad gamintojai specialiai kokią grublėtą rankeną uždeda, kad pūslių dirbdamas prisitrintum“, – stebisi panevėžietis.

Jo teigimu, paėmus išties ergonomišką įrankį iš pradžių reikia paieškoti patogiausios jo laikymo padėties, o vėliau galima ilgai darbuotis, rankos nepavargsta. Ir atvirkščiai – kartais iš pirmo žvilgsnio rankena tarsi labai patogi, bet ilgai ir kokybiškai dirbti nepavyksta.

Renkasi tik kokybiškus

Šykštus moka du kartus. Daug laiko puoselėdamas namų aplinką praleidžiantis Valdas Petronis jau kurį laiką stengiasi pirkti tik žinomų gamintojų įrankius.

Aišku, jie kartais net kelis kartus brangesni nei bet kuriame prekybos centre siūlomi, tačiau ir jų kokybė kur kas geresnė.

„Pavyzdžiui, žmona vos per pusdienį nepataisomai sulaužė akcinį vėduoklinį grėblį – metaliniai jo pirštai išsiklaipė, o bandant tiesinti ėmė lūžinėti“, – nemalonią patirtį prisiminė V.Petronis.

Tuomet vyriškis nupirko brangų grėbliakotį su kelias keičiamais įvairaus pločio grėbliais. Nors jie plastikiniai, jau kelerius metus puikiausiai naudojami ir nelūžta net patekę į neatsargias mažųjų talkininkų rankas.

Todėl į šios šeimos namus pamažu atkeliavo ir daugiau garsių gamintojų įrankių: keli įvairios paskirties kirviai, kastuvas patogia ergonomiška rankena, žirklės ir sekatoriai medžių šakoms genėti.

Pirkti ar nuomotis?

Kartais rečiau naudojamą įrankį galima išsinuomoti ar pasiskolinti iš draugo. Pavyzdžiui, vejai įrengti reikalingą volą ar sėjamąją verčiau išsinuomoti – neretai tokią paslaugą nemokamai ar už simbolinį mokestį siūlo pardavėjai, parduodantys sėklą vejoms. Išsinuomoti galima ir senesnėms vejoms atnaujinti reikalingą aeratorių.

Tuo tarpu be visą sezoną vejos priežiūrai būtinos vejapjovės tikrai neišsiversite. Tiesa, reikia gerai apsvarstyti, kokios reikia – elektrinės, motorinės, o gal traktoriuko žoliapjovės? Tai priklauso ir nuo jūsų piniginės storio, ir nuo ploto, kurį užima veja. Porą arų vejos galima be vargo nupjauti motorine ar mechanine vejapjove, o didesnių plotų (8–20 arų) be galingos motorinės vejapjovės tikrai neįveiksite. Jei jūsų žalieji plotai užima dešimt ir daugiau arų, vertėtų pagalvoti ir apie traktorių žoliapjovę.

Tas pats principas – pagalvoti, ar tikrai reikia – galioja renkantis ir kitus sodo bei daržo darbams reikalingus prietaisus ar įrankius. Ar verta pirkti šakų smulkintuvą, jei genėti ar retinti turite ne didelį parką, bet vos kelias obelis? Jei jau nenorite vargti patys pjaustydami šakas, galite šį prietaisą išsinuomoti. O štai pjūklo medžio šakoms pjauti, sekatoriaus, gero kirvio kaskart skolintis nepulsite, jie turėtų užimti garbingą vietą jūsų sandėliuke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.