11 maisto produktų, kurie padės išblizginti namus

Gardindami patiekalus dažniausiai neišsiverčiame be pomidorų padažo. Bet ar žinojote, kad būtent pomidorų padažas itin veiksmingas blizginant vario gaminius? Beje, pomidorų padažas yra ne vienintelis maisto produktas, kuris gali būti naudojamas valant nešvarumus.

Prireiks vos valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus – juo suvilginta šluoste trinkite medžio sula suteptą vietą. Po keleto minučių suteršta vieta išsivalys.<br>123 rf nuotr.
Prireiks vos valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus – juo suvilginta šluoste trinkite medžio sula suteptą vietą. Po keleto minučių suteršta vieta išsivalys.<br>123 rf nuotr.
Suvalgę bananą neskubėkite išmesti žievės. Ja patrinkite patamsėjusią sidabrinio gaminio vietą, ir po kelių minučių sidabras pašviesės ir vėl įgaus blizgesį.<br>123 rf nuotr.
Suvalgę bananą neskubėkite išmesti žievės. Ja patrinkite patamsėjusią sidabrinio gaminio vietą, ir po kelių minučių sidabras pašviesės ir vėl įgaus blizgesį.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 27, 2015, 2:51 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 7:44 AM

Portalas „huffingtonpost.com“ pateikia 11 maisto produktų, kuriais pakeitus chemines valymo priemones galima ne tik natūraliai išvalyti namus, bet ir sutaupyti pinigų.

1. Banano žievė blizgina sidabrą 

Suvalgę bananą neskubėkite išmesti žievės. Kai sidabriniai gaminiai nuo naudojimo ar laiko praranda blizgesį, užtenka patrinti vidine banano žievės dalimi patamsėjusią sidabrinio gaminio vietą, ir po kelių minučių sidabras pašviesės ir vėl įgaus blizgesį.

2. Šviežio agurko griežinėliai pašalina dėmes

Saudia Davis, kompanijos „Greenhouse Eco-Cleaning“ įkūrėja ir vadovė, ypač pabrėžia agurkų valomąsias savybes. Agurko žievelė gali pašalinti dėmes nuo stalviršių ar sienos. Jei norite, kad po kiekvienų maudynių duše neaprasotų veidrodis, prieš maudynes pakanka patrinti jį agurko žievele.

3. Pomidorų padažas šviesina varinius puodus ir keptuves

Viskas, ką reikia padaryti, tai užpilti šiek tiek pomidorų padažo ant šluostės ir ištepti juo varinį puodą ar keptuvę, kurie praradę blizgesį. Palikti pastovėti apie 30 min. Pomidorų padaže esančios rūgštys pašalins įsisenėjusias dėmes, ir indai vėl atgaus blizgesį.

4. Žalias svogūnas nuvalo purvinas gruzdintuvo groteles

Norint pašalinti riebalus ir prikepusius maisto likučius nuo gruzdintuvo grotelių, jas reikia gerai ištrinti per pusę perpjauto žalio svogūno galva. Dar lengviau, jeigu grotelės įkaitintos – tuomet pirmiausia reikėtų nuvalyti priskrebusius maisto likučius ir nešvarumus, o tada prie šakutės pritvirtinta svogūno galva valyti groteles.

5. Graikiniai riešutai naikina įbrėžimus nuo medinių baldų

Išlukštentu iš kevalo graikiniu riešutu reikia trinti tą vietą, kurioje yra įbrėžimų. Tada patrinti pirštu subraižytą medieną tam, kad greičiau susigertų riešuto išskirtas aliejus. Palikti penkioms minutėms. Galiausiai minkštu šluostuku nublizginti valomą vietą.

6. Valgomoji druska panaikina raudonojo vyno dėmes

Kitą kartą, kai kas nors apipils raudonuoju vynu baltą sofos užtiesalą, prisiminkite valgomąją druską – ji sugeria vyną ir panaikina jo paliekamas dėmes.

7. Riekė batono padeda surinkti stiklus

Sudužus stiklinei ar taurei paimkite riekę batono, sudrėkinkite ją vandeniu ir tarsi šluoste surinkite duženas. Tai paprastas būdas greitai ir nesusižeidžiant surinkti bet kokius stiklus.

8. Ryžiai išvalo kavamalę

Šis triukas veikia valant kavamalę ar prieskonių malūnėlius. Paimkite saujelę nevirtų ryžių ir suberkite į norimą valyti malūnėlį. Malkite ryžius tol, kol jie tampa trupinėliais. Tuomet sumaltus ryžius pašalinkite iš malūnėlio – kartu su jais pasišalins ir visi kavos pupelių ar prieskonių likučiai. Galiausiai drėgna šluoste pavalykite malūnėlį.

9. Alyvuogių aliejus šalina medžio sulą

Medžio sula ištepus baldus ar drabužius reikia po ranka turėti alyvuogių aliejaus. Prireiks vos valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus – juo suvilginta šluoste trinti suteptą vietą, kol po keleto minučių suteršta vieta išsivalys.

10. Kukurūziniai miltai šalina riebalų dėmes nuo audinių

Sutepus lovos užtiesalą ar pačią lovą picos ar kitokiais riebalais tereikia po ranka turėti kukurūzų miltų. Ant suteptos vietos užpilkite kukurūzinių miltų ir palikite 15–20 min. Tada dulkių siurbliu miltus pašalinkite nuo audinio – dėmė turėtų būti pranykusi. Galiausiai audinį reikia išvalyti įprastu būdu.

11. „Coca-Cola“ valo unitazą

„Coca-Colos“ gėrime esančios rūgštys padeda pašalinti bet kokias klozete susidariusias dėmes ar nešvarumus. Griebkite skardinę gėrimo ir supilkite į tualetą. Palikite gėrimą pastovėti maždaug valandą. Tuomet iššveiskite unitazą ir nuleiskite vandenį. Po šios procedūros jūsų tualetas blizgės kaip naujas.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.