Penki dalykai, kuriuos turėtumėte žinoti apie malkas

Šildymo sezonas – jau čia pat. Jei savo namus šildote malkomis, pasitikrinkite ar naudojate tinkamai paruoštą medieną savo židiniui ar katilui.

Kai kas malkas sandėliuoja taip.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai kas malkas sandėliuoja taip.<br>D.Umbraso nuotr.
Šildymas malkomis vis dar išlieka populiariu bei ekonomišku sprendimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šildymas malkomis vis dar išlieka populiariu bei ekonomišku sprendimu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kas malkas sandėliuoja taip.<br>D.Umbraso nuotr.
Kai kas malkas sandėliuoja taip.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 9, 2015, 5:56 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 1:10 AM

1. Skirtingų medžių malkos – skirtingas kaitrumas

Renkantis malkas namų šildymui, reikia atsižvelgti į jų kaitringumo grupes. Pirmajai kaitringumo grupei priklauso beržų, uosių, ąžuolų, klevų bei skroblų mediena. „Kaitringiausios malkos ne tik skleidžia daugiausiai šilumos, bet ir ilgiausiai dega“, – teigė bendrovės „Malkinė“ direktorius Ričardas Grybauskas.

2. Ekonomiškiausios – beržo malkos

Nors šiek tiek kaitresnės yra ąžuolo ir uosio malkos, tačiau beržo mediena taip pat yra kaitri ir gerokai pigesnė, todėl ji yra ekonomiškiausias pasirinkimas. „Išdžiovintų beržo malkų tona kainuoja apie 60 eurų, o vienam 100 kv. m prireiktų 4.5 tonų. Tai reiškia, jog visam sezonui reikėtų išleisti apie 270 eurų“, – pažymėjo R.Grybauskas. Tačiau, jei artėjanti žiema bus tokia pat, kaip praėjusi, galėsite sutaupyti pusę šios sumos.

3. Malkų išdžiovinimas – privalomas

Naudojimui tinka tik išdžiovintos malkos, nes ką tik nupjauto medžio malkos gali lengvai užgesti, be to jos neišskirs pakankamai šilumos. „Beržo žievė turi dervų, o ąžuolo žievė – įvairių rūgščių, tad neišdžiovinus malkų, šios medžiagos lieka medienoje ir gali užteršti kaminą, be to jos išskiria kur kas daugiau dūmų“, – teigė pašnekovas.

4. Džiovinti malkas patiems – kur kas pigiau

Malkos dažniausiai perkamos pavasarį, tad Lietuvos klimato sąlygomis jas galima per keletą mėnesių išdžiovinti bet kurioje malkinėje, kuri yra gerai apsaugota nuo lietaus. Neišdžiovintų malkų kaina yra trečdaliu pigesnė už jau išdžiovintas ir naudojimui paruoštas malkas. „Jau išdžiovintas malkas galima naudoti ilgai – jos savo galiojimo laiko neturi“, – pridėjo R.Grybauskas.

5. Specialiems katilams reikia medžio džiovykloje išdžiovintų malkų

Derėtų atkreipti dėmesį ir į malkų drėgmės procentą – natūraliai išdžiovintos malkos turi 25 % drėgmės, tačiau jos gali būti naudojamos ne visuose šildymo katiluose. Tokios malkos labiau tinka židiniams ir paprastiems katilams, tačiau dujų generacijos principu veikiančiuose katiluose reikia sausesnių, specialioje džiovykloje išdžiovintų malkų.

„Jei namuose turite dujų generacijos principu veikiantį katilą, jūsų malkų drėgmė neturi viršyti 20%. Tačiau jei malkinėje turite jau dvejus, trejus metus natūraliai išdžiovintas malkas, jas galite laisvai naudoti šiems katilams“, – kalbėjo R.Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.