Įsidėmėkite: šis įrenginys gali apsaugoti jūsų namus per šventes

Neišjungta viryklė ar lygintuvas gali sukelti gaisrą namuose, kuris ne tik sunaikins viduje esančius daiktus, bet gali pasiglemžti ir žmonių gyvybes. Remiantis, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis,  vien šiais metais gaisruose žuvo net 113 žmonių, 97 iš jų žuvo gyvenamuosiuose namuose.

Teigiama, jog gaisrų nelaimės padažnėja būtent švenčių laikotarpiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Teigiama, jog gaisrų nelaimės padažnėja būtent švenčių laikotarpiu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dūmų detektorius – nebrangus būdas apsaugoti namus nuo gaisro,<br>„123rf.com“ nuotr.
Dūmų detektorius – nebrangus būdas apsaugoti namus nuo gaisro,<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 5:16 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 11:27 PM

Daugelis žmonių galėjo išvengti žūties, jeigu namuose būtų įsirengę dūmų detektorius. Apie tai būtų ypač pravartu prisiminti artėjant šventiniam laikotarpiui, kuriuo paprastai padidėja žuvusiųjų gaisruose skaičius.

„Noriu priminti vieną atvejį, kai buvo gautas pranešimas apie dūmų kvapą daugiabutyje. Ugniagesiams patekus į butą antrajame aukšte, buvo rasta uždususi moteris, nors degimo ir nebuvo, tik smilko televizorius. Tokios beprasmės mirties buvo galima išvengti, jeigu ji būtų turėjusi dūmų detektorių“, – teigė Valstybinės priešgaisrinės priežiūros veiklos kontrolės skyriaus viršininkas Mindaugas Kanapickas.

Didžioji dalis pastatų Lietuvoje, kuriuose kyla gaisrai, yra gyvenamosios paskirties, ketvirtadalis gaisrų aukų žūsta daugiabučiuose, kiti – individualiuose gyvenamuosiuose namuose. Dažniausia žūties priežastis – neatsargus rūkymas, netvarkingi elektros ir šildymo įrenginiai, be priežiūros palikti vaikai, neįrengti dūmų detektoriai.

„Skaičiuojama, jog žmogus išsigelbėti nuo gaisro turi tik 1-3 minutes, pirmiausia dėl toksiškų degimo produktų, be to, ugniagesiai mieste į gaisrą jie atvyksta maždaug per 7 minutes, kaime – per 12 minučių. Todėl pati efektyviausia priemonė, padėsianti išlikti gyvam – dūmų detektorius“, – kalbėjo Prevencijos organizavimo skyriaus viršininkas Edgaras Geda.

Anot jo, didelei daliai žmonių gaisrinė sauga nėra svarbi. Nors gyventojai daug investuoja į modernią techniką, pavyzdžiui, mobiliuosius telefonus, retas kuris pagalvoja apie saugos dalykus. Juos būtinai turėtų įsirengti tos šeimos, kurios turi mažamečius vaikus ir namus šildo krosnimis. Deja, dūmų detektorių įsirengimas namuose nėra privalomas, išskyrus naujos statybos pastatus. 

Dūmų detektoriaus nereikėtų montuoti virtuvėje, vonioje, nes jis gali klaidingai suveikti dėl sklindančių garų. Jį įrengti reikėtų koridoriuje prie miegamųjų, vaikų kambarių. Jam įsigyti nereikia didelių investicijų, įrenginį galima rasti prekybos centruose, jam taip pat nereikia vesti laidų.

„Pasitaiko atvejų, kai namuose gaisro nėra, tačiau žmogus apsinuodija smalkėmis, kurios yra bekvapės, todėl patartina įsigyti ir autonominį anglies monoksido detektorių“, – pridėjo M.Kanapickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.