Namai gali sublizgėti valymo priemonėms neišleidus nė cento

Kaip be daug vargo, greitai ir švariai sutvarkyti namus? Yra daugybė priemonių, kuriomis mielai dalijasi šeimininkės.

Daugiausia patarimų turi patyrusios namų šeimininkės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiausia patarimų turi patyrusios namų šeimininkės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 2:41 PM

Sidabras. Paimkite didelį dubenį ir jį išklokite folija. Įpilkite karšto vandens, įberkite pusę puodelio druskos ir pusę puodelio geriamosios sodos. Į šį tirpalą 30 minučių pamerkite sidabrą, praskalaukite, apšluostykite sausa servetėle – visos tamsios dėmės išnyks.

Čiužinys. Pulverizatoriuje sumaišykite degtinę ir vandenį santykiu 1:3 ir apšlakstykite čiužinį. Spiritas – puiki dezinfekavimo priemonė, ji sunaikins daugybę bakterijų.

Mikrobangų krosnelė. Perpjaukite porą citrinų ir įdėkite į stiklinį indą su vandeniu. Pastatykite į mikrobangų krosnelę ir minutę pavirkite. Po to purvas nusivalys labai lengvai.

Riebalų dėmės. Ant sienos liko riebaluotų pirštų dėmių? Perbraukite jas balta kreida, palūkėkite keletą minučių ir nuvalykite drėgnu skudurėliu. Toks valymo būdas tinka ir drabužiams: ant riebalų dėmės reikia užtepti kreidos ir palikti valandai, po to kreidą tiesiog nupūsti.

Gyvūnų gaurai. Užsimaukite indams plauti skirtas gumines pirštines, suvilgykite jas vandenyje ir perbraukite per kilimo ar minkštų baldų paviršių. Visi plaukai liks ant pirštinių. 

Prisvilusi keptuvė. Įpilkite į keptuvę vandens tiek, kad jis tik apsemtų paviršių, ir įpilkite stiklinę baltojo acto. Pavirinkite ant lėtos ugnies. Nuimkite nuo viryklės ir įberkite 2 valgomuosius šaukštus maistinės sodos. Pridegusio maisto likučiai pašalinami be jokio vargo.

Dušo antgalis. Baltojo acto įpilkite į polietileno maišelį ir uždėkite ant dušo antgalio pasinaudoję gumele. Palikite valandai ar nakčiai. Nešvarumų neliks nei antgalio viršuje, nei viduje.

Kriauklė. Greipfrutas ir citrina – vaisiai, kurie puikiai išvalo paviršius. Ant greipfruto ir citrinos užberkite truputį druskos ir patrinkite kriauklę. Ji bus itin švari!

Apnašos ant krištolinių ir stiklinių indų.  Į dubenį įpilkite dvi stiklines šilto valgomojo acto (jį galima pašildyti mikrobangų krosnelėje 2 minutes). Indus sudėkite į dubenį taip, kad jie būtų visiškai apsemti acto. Po kelių minučių indus praskalaukite ir sausai iššluostykite.

Siaurakakliai indai. Pripildykite grafiną karšto vandens iki pusės, įpilkite indų ploviklio ir 2 valgomuosius šaukštus amoniako bei pusę stiklinės baltųjų ryžių. Gerokai paplakite. Ryžiai liesis prie grafino sienelių ir išvalys visas apnašas. Pakartokite dar kartą. Po to praplaukite šiltu vandeniu.

Dulkės. Bet kokiems paviršiams – grindjuostėms, televizoriaus ekranui, kompiuteriui, knygų lentynoms – valyti naudokite antistatines servetėles. Antistatikas tiesiog atstums nuo jų dulkes.

Žaliuzės. Ant rankos užsimovę švarią kojinę, pamerkite ją į tirpalą – 1 dalis vandens ir 1 dalis baltojo acto. Paskui nuvalykite žaliuzių paviršių.

Vandens nutekėjimo anga. Į vandens nutekėjimo angą įberkite pusę puodelio sodos ir įpilkite pusę puodelio acto (atskirai). Uždenkite angą ir palaikykite 15 min. Praplaukite karštu vandeniu.

Dėmės ant kilimo. Dėmę suvilgykite 1 dalies acto ir 2 dalių vandens tirpalu. Uždenkite drėgnu audiniu, paskui jį prispauskite prie dėmės karštu lygintuvu su įjungtais garais 30 sek. Pakartokite procedūrą, jei dėmė po pirmo karto neišnyks.

Kalkių apnašos. Kalkių apnašos nuo chromuotų kranų pašalinamos patrynus citrinos gabalėliu ir po 5 min. praskalavus vandeniu.

Kavos ar prieskonių malūnėlis. Išvalyti ir panaikinti kvapą galima sumalus truputį ryžių ir 1 valgomąjį šaukštą sodos.

Plastikiniai indeliai. Užterštą vietą patrinkite citrinų sultimis, išdžiovinkite ir praskalaukite. Tokiu būdu panaikinsite dėmes ir nemalonius kvapus.

Gyvūnų kvapai. Sausame inde lygiomis dalimis sumaišykite sodą ir vandenilio peroksidą. Šiame mišinyje sumirkyta kempine perbraukite paviršių – kvapo kaip nebūta!

Orkaitė. Į nedidelį indą įpilkite truputį amoniako ir palikite orkaitėje nakčiai. Rytą virtuvę gerai išvėdinkite ir išplaukite orkaitę – ant sienelių susikaupęs purvas lengvai nusivalys. Neturi likti ir kvapo. Vienintelis minusas – garavimas, todėl valyti reikia prie atvirų langų. Nepamirškite guminių pirštinių!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų sausio 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.