Įsidėmėkite, šie namų ruošos patarimai yra niekam tikę

Internete apstu įvairiausių namų ruošos patarimų, kurie išties gali padėti sutaupyti nemažai laiko ar pinigų. Tačiau, kai kurie dažnai internautų rekomenduojamų patarimų iš tiesų nėra tokie jau veiksmingi. Tuo įsitikino portalo „Good Housekeeping“ ekspertės, išbandžiusios vienas populiariausių namų ruošos gudrybių.

Jei norite, kad drabužių spalva ilgiau išsilaikytų, nemirkykite jų vandenyje su druska.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jei norite, kad drabužių spalva ilgiau išsilaikytų, nemirkykite jų vandenyje su druska.<br>„123rf.com“ nuotr.
Rekomenduotina valymui naudoti sodą arba actą atskirai, tačiau ne jų mišinį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rekomenduotina valymui naudoti sodą arba actą atskirai, tačiau ne jų mišinį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nenaudokite kukurūzų krakmolo lygintuvo žymėms valyti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nenaudokite kukurūzų krakmolo lygintuvo žymėms valyti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 2:49 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:28 AM

Nemaišykite sodos ir acto

Naudojami atskirai, soda ir actas yra puikūs valikliai, tačiau juos sumaišius nereikėtų tikėtis itin gerų rezultatų. „Sumaišius sodą ir actą gauname burbuliuojančią masę, kuri nėra tokia jau efektyvi valymo priemonė. Juk actas yra rūgštinga medžiaga, tuo tarpu soda – bazinė, tad jos nėra geras derinys, nes viena kitą nukenksmina“, – teigė portalo „Good Housekeeping“ instituto ekspertė Michaelle Exhume.

Kita vertus, šis burbuliuojantis mišinys gali padėti retai naudojamų kanalizacijos vamzdžių valymui (deja, ne jų atkmšimui), vis dėl to purvinų paviršių sodos ir acto mišinys nenuvalys.

Nemirkykite spalvotų drabužių druskoje

Jei nenorite, jog laikui bėgant, jūsų raudoni marškinėliai virstų rausvais, tuomet nemirkykite jų vandenyje su druska. Jei jūsų drabužių spalva greitai išblėso, tuomet turėtumėte susirūpinti ne savo skalbimo priemonėmis, bet spinta, nes greičiausiai įsigijote drabužius, kurie nėra itin kokybiški.

Nepurkškite plaukų lako ant rašalo dėmių

Viena populiarių valymo gudrybių „Pinterest“ tinkle yra rašalo dėmių šalinimas plaukų laku. Deja, bet ši gudrybė nebėra veiksminga, nes plaukų lako sudėtyje nebėra alkoholio, kuris ir padėdavo išnaikinti drabužių dėmes. Verčiau rašalo dėmę šalinkite ne laku, o kempine suvilgyta su šiek tiek alkoholio arba pusvalandžiui pamirkykite rūbą vandens ir skalbiklio mišinyje.

Nevalykite skalbyklės burnos skalavimo skysčiu

Tiesa, jog burnos skalavimo skystis sunaikina burnoje esančis mikrobus, tačiau nereikėtų tikėtis tokio paties rezultato valant skalbimo mašiną – juk skalaujant drabužius sunaudojama kur kas daugiau vandens. „Burnos skalavimo skystis efektyviai neišvalys skalbimo mašinos, tam geriau naudokite baliklį“, – teigė „Good Housekeeping“ instituto ekspertė Carolyn Forte.

Nevalykite klozeto naudodami gazuotus gėrimus 

Kai kurie tikina, jog gazuoti gėrimai tinka ir tualeto valymui, tačiau iš tiesų, tai tėra gėrimo švaistymas, o ne veiksmingas valymo būdas. Viena iš portalo eksperčių, C.Forte teigė, jog tokie gėrimai, kaip „Coca – Cola“ ar „Pepsi“ neišvalys dėmių ir nepašalins mikrobų taip, kaip įprasti valikliai. Be to, naudoti šiuos gėrimus bus kur kas brangiau, nei valymui skirtas priemones.

Nedėkite citrinų skiltelių į indaplovę

Nors, kai kurie socialinio tinklo „Pinterest“ vartotojai tvirtina, jog citrinos yra ne tik natūrali, bet ir veiksminga dezinfekcijos priemonė, nereikėtų šiuo teiginiu aklai pasikliauti. Dalis vartotojų tiki, jog įdėjus keletą citrinos skiltelių į indaplovę, plaunami indai taps švaresni. Šiuo atveju, citrina tiesiog išskleis malonų kvapą ir tiek. Tiesa, jog citrinoje yra rūgšties, tačiau jos nepakaks išvalyti visiems indaplovėje sudėtiems indams.

Nevalykite naudodami kukurūzų krakmolą

Lygintuvo žymės ant jūsų rūbų yra tiesiog apdegęs audinio pluoštas, tad kukurūzų krakmolas jų panaikinti tikrai nepadės. Verčiau pabandykite įtrinti apdegusią vietą skalbikliu ir iškart skalbkite suteptą rūbą. O jei itin skubate, tuomet patrinkite apdegusią vietą naudodami vandeniu atskiestą actą, vėliau sušlapintą vietą nuvalykite šluoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.