Jei naudositės šiomis gudrybėmis – susikursite patogius namus

Virtuvės baldų aukštis

Prieš įrengdami virtuvę atsižvelkite į baldų aukštį.<br>K.Kaspučio nuot. („Mano erdvė“ archyvas)
Prieš įrengdami virtuvę atsižvelkite į baldų aukštį.<br>K.Kaspučio nuot. („Mano erdvė“ archyvas)
Suteikite daugiau spalvų savo vonios kambariui, erdvė taps džiaugsmingesnė ir gyvesnė.<br>K.Kurieniaus nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Suteikite daugiau spalvų savo vonios kambariui, erdvė taps džiaugsmingesnė ir gyvesnė.<br>K.Kurieniaus nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Akvariumą įkurdinkite tokioje vietoje, kur patenka prasisklaidžiusi saulės šviesa.<br>L.Garbačausko nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Akvariumą įkurdinkite tokioje vietoje, kur patenka prasisklaidžiusi saulės šviesa.<br>L.Garbačausko nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Jei namuose laikote gyvūnus, rinkite užuolaidas su purvo nesugeriančiu ir antistatiniu impregnantu.<br>L.Garbačausko nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Jei namuose laikote gyvūnus, rinkite užuolaidas su purvo nesugeriančiu ir antistatiniu impregnantu.<br>L.Garbačausko nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Rinkitės kokybišką laminatą, o baldų kojeles apklijuokite minkštais gabalėliais.<br>I.Petino nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Rinkitės kokybišką laminatą, o baldų kojeles apklijuokite minkštais gabalėliais.<br>I.Petino nuotr. („Mano erdvė“ archyvas)
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 29, 2016, 10:22 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 10:09 PM

Virtuvės baldų aukštis

Užsakant virtuvės baldus dažnai neatsižvelgiama į tokį svarbų veiksnį kaip būsto šeimininkės ar šeimininko ūgis. Ir dėl to tenka susilenkti arba dirbti prie pernelyg aukšto stalviršio, todėl greitai įskausta rankos.

Neaukštiems žmonėms, kurių ūgis apie 150 cm, rekomenduojamų virtuvės stalviršių aukštis – 82 cm, 160–180 cm ūgio – 88–91 cm. Neužsakomuosius ir pernelyg žemus baldus galima pastatyti ant kojelių ir dekoruoti dailylente. O jei baldai pernelyg aukšti, jų kojeles sutrumpinti.

Ar plautuvei reikalingi vadinamieji sparnai?

Taupymo sumetimais dažnai atsisakoma plautuvės su pailginimu arba antrojo dubens. Virtuvėje, kurioje gaminama gausiai šeimai, talpi daugiafunkcė plautuvė yra būtina. Ant vadinamojo sparno galima dėti išplautus indus, vaisius ar daržoves. Plautuvėje su dviem dubenimis vienu metu galima plauti daug indų.

Ne spintos ir lentynos, o ištraukiamieji stalčiai

Neskubėkite virtuvėje kabinti lentynų, geriau pasirinkite ištraukiamuosius stalčius, kurie padės sutaupyti vietos. Stalčių erdvę galima suskirstyti įvairaus dydžio sekcijomis, į kurias galima sutalpinti bet kokio tūrio buteliukus ar skardines. Beje, sutvarkyti tokią virtuvę bus kur kas lengviau.

Spintelių rankenėlės

Įdubimai vietoj rankenėlių atrodo neįprastai ir suteikia virtuvei šiuolaikiškumo. Bet toks elegantiškumas turi ir tam tikrų  trūkumų: tokias dureles šlapiomis rankomis sunkiai atidarysite. Bet yra išeitis – mechanizmas, kuris padeda virtuvės spinteles atidaryti labai lengvai bet kuria kūno dalimi.

Nepageidautinas pėdsakas

Virtuvės baldų ir šaldytuvų plieninės durys atrodo labai įspūdingai, bet net švarūs delnai ant tokio paviršiaus palieka pėdsakus. Šia problemą galima išspręsti dviem būdais: įsigyti nerūdijančiojo plieno poliravimo priemonę, kuri panaikina visus nešvarumus, arba pirkti plieno paviršius, padengtus specialiu apsauginiu sluoksniu.

Kiek elektros lizdų turi būti kambaryje?

Patirtis rodo, kad net nedideliame kambaryje reikia įrengti elektros lizdus prie kiekvienos sienos. Bet jų skaičių, tipą, su įžeminimu ar be, išdėstymą suderinkite su profesionaliu elektriku.

Praktiškas langų rūbas

Miegamojo ar svetainės langai itin gražiai atrodo su užuolaidomis, siekiančiomis iki žemės. Bet tai suteiks ir rūpesčių šeimininkei, jei namuose yra keturkojų bičiulių. Nenorėdamos atsisakyti šio grožio pasirinkite jas su purvo nesugeriančiu ir antistatiniu impregnantu.

Spintelės su ventiliacija

Daugelis šeimininkių žino, kiek daug būna darbo, kai tenka valyti atviras knygų lentynas. Vienintelis priimtinas sprendimas – priekyje įstiklinti baldai. Uždarose lentynose pelėsio ir perteklinės drėgmės išvengsite, jei šoninėse sienelėse įrengsite ventiliacijos kiaurymes. Beje, pastaruoju metu tokius baldus gamintojai ir siūlo.

Saulė – akvariumui

Didelis akvariumas gerai atrodo, kai matomas iš abiejų pusių. Bet įrengti jį tiesioginių saulės spindulių kelyje – klaida, ypač prie pietinių langų. Tuomet akvariumas pradės apaugti dumbliais ir bus nebepatrauklus. Savo mažąjį vandens pasaulį įkurdinkite toje vietoje, kur patenka tik išsisklaidžiusi saulės šviesa.

Laminato apsauga

Laminatas – šiuolaikinė danga, kurią lengva iškloti ir kuri gražiai atrodo. Jei norite, kad ji ilgai tarnautų, pasikonsultuokite su specialistu, kad jis padėtų išsirinkti patvariausią. Be to, baldų kojeles būtina apklijuoti minkštais gabalėliais. Jei namuose yra kėdė ant ratelių, nusipirkite kilimą.

Spalvota siena baltame kambaryje

Šviesios ar baltos kambario sienos sudaro vėsos įspūdį ir vizualiai padidina erdvę. Bet žiemos metu interjerą gali padaryti dar šaltesnį, o to jau tikrai nereikia. Jei būtina optiškai padidinti kambarį, bet sukurti jaukumą ir šilumą, tris kambario sienas palikite šviesias, o vieną nudažykite sodria spalva.

Stilingas kontrastas, o valymo nedaug

Elegantiškas visada buvo, yra ir liks baltų sienų, juodų grindų ir baldų derinys. Bet palaikyti švarą tokiame būste sunku, nes tamsiame fone dulkės labai matomos. Valyti bus nesunku, jei naudosite specialias servetėles su antistatiniu poveikiu arba (blogiausiu atveju) baldus valysite servetėle, suvilgyta antistatiku. Pravartu būtų įsigyti dulkių siurblį su dviguba oro filtravimo sistema.

Gražūs raštai, bet ne monotonija

Svajojate apie vienspalves keramines plyteles, kilimą ar kiliminius takus? Gerai pagalvokite, ar jums patinka šviesūs atspalviai, nes prižiūrėti tokią dangą labai sudėtinga. Atkreipkite dėmesį į medžiagas su smulkiu geometriniu ar gėlėtu raštu: jos ne tik gražios, bet jas ir prižiūrėti lengva.

Bra ar toršeras

Darant remontą specialistai paprastai klausia šeimininkų, kur bus bra, nes tuomet sienoje galima patikimai nutiesti laidą. Bet jei nesugebėjote apsispręsti laiku, geriau naudokitės toršerais: bra su išilgai sienų kabančiais laidais atrodo nepatraukliai.

Išsigelbėjimas rytais

Jei šeima nemaža, o vonios kambario plotas leidžia pastatyti iškart du praustuvus, geriau taip ir padarykite. Atstumas tarp jų – ne mažesnis kaip 30 cm, kad šeimos nariai vienas kitam netrukdytų. Šis sprendimas padės išvengti eilių prie praustuvo, o rytai taps ramesni.

Skalbyklės vieta

Jei planuojate vonios kambario remontą, pagalvokite, kur pernešite skalbyklę. Kai nuspręsite, duokite specialistui pavedimą prijungti ją prie vandentiekio ir kanalizacijos. Tuomet išvengsite neestetiškai atrodančių vamzdelių, kurie drieksis palei sienas. Ir nepamirškite apie įžeminimą!

Stilingas dušas: teisingas dugnas

Vietoj tradicinės dušo kabinos grindis galima iškloti plytelėmis, padarius nedidelį nuolydį ta kryptimi, kur nuteka vanduo ne mažesniu kaip 5 laipsnių kampu. Pasirinktą dušui plotelį atskirti nedideliu apvadu ir stilingomis permatomomis durimis.

Apdailai geriau tiks mozaikinės plytelės: iš jų lengviau padaryti nuolydį. Praktiškiausias variantas – mozaikinės baseinų plytelės. Dėl paprastų keraminių plytelių akytos struktūros veisiasi mikroorganizmai, o baseino plytelės yra labai sandarios ir neprisigeria vandens.

Neslysk!

Lygios, blizgančios vonios kambario grindų plytelės dažnai tampa griuvimų ir traumų priežastimi. Geriau jas pakeisti reljefinėmis. Jei tokios galimybės nėra, ant grindų geriau pakloti medinį, guminį ar tekstilinį kilimėlį.

Spalvingas vonios kambarys

Jei mažo vonios kambario sienos išklotos nuobodžiomis, monotoniškomis plytelėmis, o remontas kol kas neplanuojamas, jas padenkite specialia ryškia glazūra. Geriausia būtų sodria spalva pabrėžti horizontalius elementus, nes jie optiškai padidintų patalpą. Dar galima keletą plytelių nudažyti ryškiomis spalvomis – vonios kambarys taps gyvesnis ir džiaugsmingesnis.

Viską – ant lentynėlių

Vonios kambaryje geriausia padaryti nuolatines lentynas – iškyšas iškloti keraminėmis plytelėmis. Jos neužgriozdina nedidelės patalpos ir atrodo kur kas įspūdingiau nei pakabinamos. Ypač gražiai atrodo esant apšvietimui.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.