Susikurkite patogią virtuvę: penki lietuvių dizainerių patarimai

Virtuvės zona – greičiausiai viena dažniausiai naudojamų vietų namuose, kuriuose gali susiburti visa šeima. Nesvarbu, ar gaminate kiekvieną dieną, ar tik retkarčiais, ši erdvė turi būti ne tik patraukli, bet ir funkcionali. Kaip tokią susikurti?

Justė Žibūdienė šią virtuvės erdvę projektavo užmaskuodama buitinės technikos įrenginius ir stengdamasi palikti kuo daugiau erdvės maisto ruošimo vietai.<br>L.Garbačausko nuotr.
Justė Žibūdienė šią virtuvės erdvę projektavo užmaskuodama buitinės technikos įrenginius ir stengdamasi palikti kuo daugiau erdvės maisto ruošimo vietai.<br>L.Garbačausko nuotr.
Norintiems atskirti virtuvės ir valgomojo erdvę nuo svetainės Indrė Sunklodienė rekomenduoja projektuoti virtuvės pusiasalį, kuris taip pat padės taupiai panaudoti mažą erdvę.<br>L.Garbačausko nuotr.
Norintiems atskirti virtuvės ir valgomojo erdvę nuo svetainės Indrė Sunklodienė rekomenduoja projektuoti virtuvės pusiasalį, kuris taip pat padės taupiai panaudoti mažą erdvę.<br>L.Garbačausko nuotr.
Norintiems atskirti virtuvės ir valgomojo erdvę nuo svetainės Indrė Sunklodienė rekomenduoja projektuoti virtuvės pusiasalį, kuris taip pat padės taupiai panaudoti mažą erdvę.<br>L.Garbačausko nuotr.
Norintiems atskirti virtuvės ir valgomojo erdvę nuo svetainės Indrė Sunklodienė rekomenduoja projektuoti virtuvės pusiasalį, kuris taip pat padės taupiai panaudoti mažą erdvę.<br>L.Garbačausko nuotr.
Mėgstantiems gaminti ir susiburti prie vakarienės stalo patiks gana netradicinė tarsi ore kabančio stalo idėja, kurią architektų studija „YCL Studio“ pritaikė viename Pavilnio kotedžų.<br>A.Stepankevičiaus nuotr.
Mėgstantiems gaminti ir susiburti prie vakarienės stalo patiks gana netradicinė tarsi ore kabančio stalo idėja, kurią architektų studija „YCL Studio“ pritaikė viename Pavilnio kotedžų.<br>A.Stepankevičiaus nuotr.
Mėgstantiems gaminti ir susiburti prie vakarienės stalo patiks gana netradicinė tarsi ore kabančio stalo idėja, kurią architektų studija „YCL Studio“ pritaikė viename Pavilnio kotedžų.<br>A.Stepankevičiaus nuotr.
Mėgstantiems gaminti ir susiburti prie vakarienės stalo patiks gana netradicinė tarsi ore kabančio stalo idėja, kurią architektų studija „YCL Studio“ pritaikė viename Pavilnio kotedžų.<br>A.Stepankevičiaus nuotr.
Renatos Mockutės kurtame lofto interjere įrengta virtuvės sala naudojama kaip plautuvė, vieta daiktams susidėti bei valgomojo stalas.<br>L.Garbačausko nuotr.
Renatos Mockutės kurtame lofto interjere įrengta virtuvės sala naudojama kaip plautuvė, vieta daiktams susidėti bei valgomojo stalas.<br>L.Garbačausko nuotr.
Renatos Mockutės kurtame lofto interjere įrengta virtuvės sala naudojama kaip plautuvė, vieta daiktams susidėti bei valgomojo stalas.<br>L.Garbačausko nuotr.
Renatos Mockutės kurtame lofto interjere įrengta virtuvės sala naudojama kaip plautuvė, vieta daiktams susidėti bei valgomojo stalas.<br>L.Garbačausko nuotr.
Anot architektų iš „DO Architects“ studijos, sienines spinteles gali puikiai atstoti nišos ir jose įrengtos lentynos – taip įvairūs indai atras savo vietą ir taps viena interjero detalių.<br>N.Tukaj ir M.Kaučikaitės nuotr.
Anot architektų iš „DO Architects“ studijos, sienines spinteles gali puikiai atstoti nišos ir jose įrengtos lentynos – taip įvairūs indai atras savo vietą ir taps viena interjero detalių.<br>N.Tukaj ir M.Kaučikaitės nuotr.
Anot architektų iš „DO Architects“ studijos, sienines spinteles gali puikiai atstoti nišos ir jose įrengtos lentynos – taip įvairūs indai atras savo vietą ir taps viena interjero detalių.<br>N.Tukaj ir M.Kaučikaitės nuotr.
Anot architektų iš „DO Architects“ studijos, sienines spinteles gali puikiai atstoti nišos ir jose įrengtos lentynos – taip įvairūs indai atras savo vietą ir taps viena interjero detalių.<br>N.Tukaj ir M.Kaučikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Erika Bružaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 22, 2016, 9:19 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:56 PM

Nesumažinti darbastalio erdvės

Gana netipiška žalsva spalva parinkta virtuvės ir valgomojo interjerui viename Vilniaus miegamųjų rajonų, Pilaitėje. Ši pusę svetainės užimanti zona suprojektuota funkcionaliai, užmaskuojant buitinės technikos įrenginius ir stengiantis palikti kuo daugiau erdvės maisto ruošimo vietai.

„Virtuvės zonoje vengta kampų – vietoj virtuvės salos ar pusiasalio klientai pasirinko išskleidžiamą stalą. Virtuvė čia susilieja su bendra erdve, nes iš svetainės pusės ji įrėminama knygų lentyna, o iš koridoriaus – spinta“, – teigė interjero autorė architektė Justė Žibūdienė.

Buitinės technikos įrenginiai išdėlioti pagal idealaus virtuvės trikampio principą, t.y. arčiausiai įėjimo turi stovėti šaldytuvas, šalia jo plautuvė, už jos palikta vietos darbastaliui ir kaitlentei.

„Svarbu ne mažiau nei 90 cm skirti darbastalio erdvei. Čia neturėtų stovėti virdulys ar kavos aparatas, ši vieta turi būti švari ir patogi naudoti. Jei virtuvės plotas didesnis, darbastalio ilgis proporcingai didėja“, – patarė J.Žibūdienė.

Svarbu – praktiški sprendimai

Pasak architektės, viena didžiausių virtuvės įrengimo klaidų – netinkamas baldų išdėstymas ir pernelyg maža darbastalio erdvė, tuomet žmonėms tenka maistą ruošti keliose vietose ir virtuvė tampa nepatogi. Nevertėtų pamiršti ir tinkamo apšvietimo. Šiame interjere jis gana tradicinis – apšviesta stalo, darbastalio erdvė, taip pat įrengti šviestuvai po spintelėmis.

„Erdvė tarp spintelių išklijuota plytelėmis. Tai gana įprastas sprendimas, jis čia derėjo estetiškai ir papildė interjerą. Vis dėlto tai nėra itin praktiška, nes tarp plytelių yra tarpai, kurie greitai apsineša. Kur kas patogiau rinktis vienalytę medžiagą, pavyzdžiui, lietą stalviršį, stiklą, plokštę ar laminatą“, – rekomendavo architektė.

Svarbu nepamiršti ir virtuvės grindų dangos. Nors daugelis užsakovų pageidauja parketlenčių, derėtų suprasti, kad jas teks labiau prižiūrėti ir saugoti. Jei klientai renkasi estetiką, o ne praktiškumą, rekomenduotina virtuvės grindis kloti ne alyvuotomis, o lakuotomis medinėmis parketlentėmis, kurios yra atsparesnės drėgmei.

Rinktis daugiafunkcinius baldus

Įrengiant virtuvę nedidelėje arba itin ilgoje erdvėje kai kuriuos baldus galima paversti daugiafunkciais. Vienas tokių sprendimų pritaikytas architektės Renatos Mockutės kurtame lofto interjere. Šioje beveik 13 metrų ilgio patalpoje įrengta virtuvės sala naudojama kaip plautuvė, vieta daiktams susidėti bei valgomojo stalas.

„Loftas – industrinė erdvė, tad virtuvės zonoje pritaikėme nemažai medžio, suteikiančio daugiau jaukumo. Čia parinkta speciali medžio plokštė, kuri yra atspari drėgmei ir karščiui, taip pat naudotas lietas stalviršis, kurio pageidavo patys užsakovai“, – pasakojo R.Mockutė.

Svarstantiems naujai įrengti virtuvės zoną architektė pataria pirmiausia atsižvelgti į racionalų funkcinį išdėstymą bei būdus, kaip pabrėžti šios erdvės vientisumą. Pasak jos, buitinės technikos akcentavimas neretai pakiša koją siekiant sukurti estetišką aplinką, pavyzdžiui, įsigijus didžiulį gartraukį, nebelieka pakankamai vietos daiktų spintelėms.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į spintelių dydį. Nereikėtų palikti papildomos vietos tarp jų ir lubų – juk čia kaupiasi dulkės, o eksponuojami retai naudojami daiktai ne visada atrodo itin estetiškai.

Pusiasalis, atskiriantis virtuvės zoną

Norintiems atskirti virtuvės ir valgomojo erdvę nuo svetainės rekomenduojama projektuoti virtuvės pusiasalį, kuris taip pat padės taupiai panaudoti mažą erdvės plotą. Vienas tokio projektavimo pavyzdžių – lofto interjeras Vilniuje, čia esanti virtuvės zona paversta daugiasluoksniu kubu.

„Išryškinau šią zoną sukurdama juodus paviršius, antras vidinis sluoksnis yra baltas, o paskutinis sluoksnis spintelių viduje – geltonas“, – teigė interjero autorė Indrė Sunklodienė. Šis pusiasalis ne mažiau ergonomiškas – tai kaip stalas ir vieta daiktams susidėti.

Ore kabantis stalas – susibūrimams

Mėgstantiems gaminti ir susiburti prie vakarienės stalo patiks gana netradicinė tarsi ore kabančio stalo idėja, kurią architektų studija „YCL Studio“ pritaikė viename Pavilnio kotedžų. Čia esanti virtuvės niša gana nedidelė, tad kaitlentę buvo nuspręsta įmontuoti valgomojo stale. Tokiu būdu gaminanti šeima gali patogiai leisti laiką kartu.

„Norėjome sukurti neapkrautą virtuvės ir valgomojo vietą, todėl ir pasiūlėme sklendžiančio stalo idėją, kuri puikiai įsiliejo ir į bendrą pirmojo aukšto erdvę“, – teigė vienas projekto autorių Tomas Umbrasas.

Šioje zonoje taip pat užmaskuota visa buitinė technika, o vietoj medinio parketo parinktas praktiškas sprendimas – medžio žievę imituojančios plytelės.

Jei siekiate išryškinti virtuvę, slėpti tam tikrų jos detalių visai nebūtina. Sienines spinteles gali puikiai atstoti nišos ir jose įrengtos lentynos – taip įvairūs indai atras savo vietą ir taps viena interjero detalių.

Ši idėja pritaikyta erdviame senamiesčio bute, kurio interjeru pasirūpino architektai iš „DO Architects“ studijos. Kūrėjai šią virtuvę pavertė ir savotiška žaidimų vieta, mat valgomojo stalą panorėjus galima paversti biliardo stalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.