Tik kelios gudrybės – ir turėsite puikų svogūnų laiškų derlių

Svogūnų laiškų savo virtuvėje gali užauginti kiekviena šeimininkė – įvairiuose puoduose (geriau, žinoma, keraminiuose) ar plastmasiniuose induose. Žemėje ir vandenyje.

Svogūnų laiškų savo virtuvėje gali užauginti kiekviena šeimininkė – įvairiuose puoduose (geriau, žinoma, keraminiuose) ar plastmasiniuose induose. Žemėje ir vandenyje.<br>„zolynunamai.lt“ nuotr.
Svogūnų laiškų savo virtuvėje gali užauginti kiekviena šeimininkė – įvairiuose puoduose (geriau, žinoma, keraminiuose) ar plastmasiniuose induose. Žemėje ir vandenyje.<br>„zolynunamai.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:52 AM

Svogūnų laiškams užsiauginti  galite panaudoti pieno, kefyro pakelius.  Tik jei talpas ketinate pasidaryti patys, svarbu, kad jų dugnuose būtų skylės drenažui. Tada supilkite į indų dugną molinių šukių ar nedidelių akmenėlių, o viršuje – žemių. Svarbiausia, kad žemė būtų pakankamai prisotinta mineralinių medžiagų, nesulaikytų vandens ir nebūtų labai suplūkta.

Svogūnų ropelės sodinamos 3,5-4 cm dydžio, 1-3 cm atstumu. Jos sodinamos taip, kad ant viršaus būtų apie 2 cm žemių. Pradžioje svogūnai laistomi šiltu vandeniu ir laikomi šiltoje tamsioje vietoje. Prasikalus daigams, indai su svogūnais perkeliami ant palangės ar ten, kur yra pakankamai šviesos.

Jeigu kambaryje yra kiek daugiau nei dvidešimt laipsnių šilumos, o svogūnai paliejami dar šiltesniu vandeniu, tai jau po dviejų savaičių laiškai būna pakankamai dideli ir kraštinius galima skinti.

Taip pasodinti puikiausiai auga beveik visų rūšių svogūnai – ropiniai, smulkialaiškiai, kvapnieji, daugiaaukščiai, taip pat ir žieminių veislių svogūnai.

Užsiauginti laiškų galima ir vandenyje. Tam parinkite 3-4 cm dydžio svogūnų ropeles ir nuimkite sausus lukštus, sudėkit į vandens pripiltą indą (butelį) taip, kad vanduo vos liestų svogūną. Kol išdygs šaknys, vandenį keiskite ryte ir vakare, o kai išdygsta šaknys ir pradeda augti laiškai – kartą per dieną. Prieš keičiant vandenį, būtina išplauti indą, taip pat nuplauti ir pačią ropelę.

Tiesa, reikia žinoti, kad pirmųjų pasirodžiusių laiškų negalima skinti, kol jie nebus užaugę iki 20 centimetrų ilgio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.