Vilniuje siūlo būstą pabėgėliams – palapines už 30 tūkst. eurų

Europą krečianti pabėgėlių krizė ne visiems atnešė vien rūpesčius ir milžiniškus nuostolius. Štai, pavyzdžiui, vokiečių gamintojo „Röder HTS Höcker“ palapinių pardavimas dėl pabėgėlių krizės šoktelėjo net tris kartus.

Šiose palapinėse galėtų saugiai gyventi bet kokiu klimatu ar oro sąlygomis, jas reikia šildyti, vėsinti ar tiesiog tiekti deguonį.<br>G.Buivydienės nuotr.
Šiose palapinėse galėtų saugiai gyventi bet kokiu klimatu ar oro sąlygomis, jas reikia šildyti, vėsinti ar tiesiog tiekti deguonį.<br>G.Buivydienės nuotr.
Vokiečių gamintojų palapinių pardavimas dėl pabėgėlių krizės šoktelėjo net tris kartus.<br>G.Buivydienės nuotr.
Vokiečių gamintojų palapinių pardavimas dėl pabėgėlių krizės šoktelėjo net tris kartus.<br>G.Buivydienės nuotr.
Dėl unikalios technologijos konstrukcijos palapinėms teikiamos 10 metų garantijos.<br>G.Buivydienės nuotr.
Dėl unikalios technologijos konstrukcijos palapinėms teikiamos 10 metų garantijos.<br>G.Buivydienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 11:35 AM, atnaujinta May 30, 2017, 1:53 AM

Palapinių, kurios gali tarnauti kaip laikinas pabėgėlių ar karių būstas, jų šildymo, vėsinimo ir elektros tiekimo įrangos ekspoziciją Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos teritorijoje šią savaitę surengė Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija (LGSPA).

Atlaiko ir karštį, ir šaltį

„Parodos tikslas – pristatyti Lietuvoje naujas gynybos ir energetinio saugumo technologijas bei parodyti, kaip sėkmingai gynybos ir saugumo reikmėms kartu gali būti naudojama vokiečių, danų ir lietuvių produkcija“, – sakė LGSPA direktorius Gintaris Šatkus.

Karo akademijos teritorijoje sumontuotos itin tvirtos ir ekstremalioms sąlygoms pritaikytos vokiečių gamintojo „Röder HTS Höcker“ palapinės, prie jų prijungta nuotoliniu būdu valdoma Danijos gamintojo „Dantherm“ šildymo, vėsinimo ir ventiliavimo sistema, palapinių viduje palaikanti tinkamą temperatūrą net ir per stingdantį šaltį (nuo -40 laipsnių Celsijaus) ar alinančią kaitrą (iki +65 laipsnių), o elektros energiją šiai įrangai tiekė LGSPA narės įmonės „BM Rail“ itin galingi dyzeliniai elektros generatoriai.

Pabėgėlių krizė apyvartą padidino 3 kartus

„Pristatome dviejų tipų palapines: pripučiamas, kurias pastatyti galima vos per 4 minutes, ir surenkamas anglies lydinio konstrukcijos, kurių pastatymas užtrunka ilgiau, tačiau šios palapinės yra itin stabilios ir tvirtos, nors pati konstrukcija dėl unikalios technologijos yra labai lengva ir kompaktiška“, – kalbėjo Vilniuje viešėjęs „Röder HTS Höcker“ atstovas Grahamas Barnicoatas.

Tokia palapinė su grindimis ir apšvietimo įranga gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų, tad tai tikrai nėra pačios pigiausios palapinės rinkoje. Tačiau dėl unikalios technologijos konstrukcijos ir joms teikiamos 10 metų garantijos, vokiečių gamintojo palapinės šiandien yra plačiai naudojamos ne tik Vokietijoje ar Austrijoje, bet ir daugelyje kitų NATO šalių.

„Ši palapinė gali būti naudojama bet kokiomis oro sąlygomis: net ir tuomet, kai vėjo greitis siekia iki 100 metr7 per sekundę, ar kai itin stipriai sninga – palapinės konstrukcija gali atlaikyti iki 75 kg vienam kv. metrui  sniego“, – pasakojo svečias iš Vokietijos.

Vyksta derybos su keliomis šalimis

Vilniuje viešėjęs kompanijos „Röder HTS Höcker“ atstovas neslėpė, kad jų palapinių pardavimas ypač padidėjo Europą užklupus pabėgėlių krizei. „Mūsų kompanijos apyvarta padidėjo maždaug tris kartus. Taip, mūsų verslas dabar išgyvena išties gerus laikus, tačiau man asmeniškai tai yra labai liūdna krizė, kad aplinkui matome tiek daug pabėgėlių“, – teigė G.Barnicoatas.

Jis pridūrė, kad vos prasidėjus krizei Vokietijos valdžia pirko bet kokias palapines, kokias tik galėjo rasti rinkoje, vėliau perėjo prie labiau gyvenimui pritaikytų ir patikimesnių karinių palapinių, nors tai vis tiek buvo tos pačios palapinės, na, o šiandien tendencijos keičiasi iš esmės – įrengiant pabėgėlių stovyklas vis dažniau statomos nebe palapinės, o laikini aliuminio konstrukcijų pastatai. Vokietijos įmonė jau įrengė keletą tokių pabėgėlių stovyklų Vokietijoje ir šiuo metu veda derybas dėl jų įrengimo dar keliose šalyse.

Kad žmonės palapinėse ar laikinuosiuose statiniuose galėtų saugiai gyventi bet kokiu klimatu ar oro sąlygomis, jas reikia šildyti, vėsinti ar tiesiog tiekti deguonį. Kaip tai veikia, parodos metu pademonstravo tokia įranga prekiaujanti Danijos įmonė „Dantherm“, kuri savo produkcija aprūpina visas be išimties NATO valstybes, Afrikos šalis, Australiją, Tolimuosius ir Viduriniuosius Rytus.

Kai kurias „Dantherm“ sistemas jau yra įsigijusi ir Lietuvos kariuomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.