Svajonių sodui sukurti – nereikli gražuolė raganė

Raganes auginantieji tvirtina – viena kartą pasisodinus šį augalą sunku bus sustoti. Ir ne be reikalo. Raganės teisėtai gali vadintis sodo karalienėmis – labai nedaug vijoklinių augalų prilygtų joms žiedų įvairiaspalviškumu, žiedų sandara. Be to, raganės žydi labai gausiai ir ilgai – nuo liepos pabaigos iki pat rudens šalnų.

Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganės auga greitai, geromis sąlygomis per dieną gali užaugti iki 10-15 cm ilgio.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganės auga greitai, geromis sąlygomis per dieną gali užaugti iki 10-15 cm ilgio.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Agrofirma sėklos nuotr.
Raganėms būtina įrengti atramas, jas geriausia įstatyti prieš sodinant augalą, kad vėliau, statant atramą, nesužaloti šaknų.<br>Shuterstock nuotr.
Raganėms būtina įrengti atramas, jas geriausia įstatyti prieš sodinant augalą, kad vėliau, statant atramą, nesužaloti šaknų.<br>Shuterstock nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Shuterstock nuotr.
Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą.<br>Shuterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 9:52 AM, atnaujinta May 25, 2017, 9:21 AM

Puikus pasirinkimas apželdinimui

Raganės yra rūšinės – savaime auga gamtoje, ir veislinės, išvestos selekcininkų, dažniausiai stambiažiedės vijoklinės. Raganių šeimoje iš viso yra apie pusantro tūkstančio rūšių. Mūsuose retai auginamos stačiosios raganės, kurios auga krūmo forma iki pusantro metro aukščio. Yra ir smulkiažiedžių, kurių žiedai dažniausiai 2-4 cm skersmens, ir stambiažiedžių, 6-23 cm skersmens žiedais. Pastaruoju metu atsirado prekyboje žemučių raganių. Jų aukštis siekia 30-50 cm, jos labai tinka „kiliminiam“ želdinimui, pavyzdžiui, „Hanajima“, „Little artist“.

Raganės auginamos ne vien dėl puošnių žiedų. Jomis galima apželdinti tvoras, atskirti sodo erdves. Šiam tikslui parenkant veisles ypač svarbu atsižvelgti ne tik į žiedų spalvą, lapų dekoratyvumą, bet ir į tai kaip vešliai krūmas auga, koks stiebų aukštis. Raganės auga greitai, geromis sąlygomis per dieną gali užaugti iki 10-15 cm ilgio.

Jos kabinasi už atramų, gretimų augalų savo lapais. Galima apželdinti žemą tvorelę – tiesiog tada augalą reikės palenkti prie tvorelės, pririšti, po kiek laiko vėl palenkti ir pririšti. Tiesa, vešliai augančias raganes lenkti reikėtų itin atsargiai, mat jos gana greit lūžta. Reikalinga neutrali dirva ir saulė

Raganės mėgsta saulę – kuo daugiau saulės tuo geriau raganės žydi. Retos išimtys – kai kurios mėlynžiedės raganių rūšys gali augti ir pusiau pavėsyje („The President“, „Gipsy Queen“), o dažnos pavėsyje visai nustoja žydėti („Ernest Markham“, „Madame van Houtte“). Būtina sąlyga – užuovėja. Tačiau šaknų sistema neturi perkaisti, ją būtina pridengti. Šiam tikslui galima panaudoti vienmetės neaukštas gėles arba kiliminius augalus, dirvą mulčiuoti smulkinta medžių žieve.

Raganėms reikia derlingos, purios ir laidžios žemės. Rūgštingumas turėtų būti artimas neutraliam (pH 6-7). Jei pasirinktoje vietoje žemė sunki, būtinai reikia sumaišyti su nurūgštintomis durpėmis. Dukart per metus reikėtų patręšti kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais. Būtina sekti ir dirvos drėgnumą, neleisti jai perdžiūti. Giliai perdžiūvus greitai sureaguoja ūglių apatiniai lapai, o vėliau ir viršūnės bei žiedų užuomazgos – gali nuvysti ir pajuoduoti ir nukristi. Raganės mėgsta drėgną dirvą, bet neužmirkusią.

Metas sodinti

Iš vazonėlių raganes galima sodinti nuo balandžio iki vidurio lapkričio, bet geriausias laikas pavasaris ir vasara. Vasarą pasodinus augalą reikėtų patrumpinti ūglius, šaknis pridengti. Sodinant rudenį augalą reikia gerai pridengti žiemai. Raganės eilėje sodinamos kas 1,2-1,5m. Reikia atminti, kad raganių šaknų sistema vystosi 3-4 metus – tada augalas jau būna pilnai suaugęs. Todėl augalai, pasodinti eilėje pirmus tris metus atrodys skurdokai.

Prieš sodinant reikia atidžiai apžiūrėti šaknis, pašalinti arba apkarpyti pajuodusias ar pažeistas šaknis, pjūvius pabarstyti medžio anglies milteliais.

Patarimas: sodinant daugiau augalų eilėje, reikėtų sodinti tankiau, o po trejų metų kas antrą augalą išrauti ir persodinti į kitą vietą.

Raganės vienoje vietoje auga ilgai, šaknys ilgos mėsingos, net iki pusės metro ir daugiau, tokiame gylyje mažiau maisto medžiagų, todėl būtina raganėms paruošti geras duobes – mažiausiai 60x60x60 cm. Jei netoliese auga krūmas reikėtų įkasti iki 60cm gylio plastikinį, metalinį ar kokios kitos medžiagos gabalą, kad sparčiau augančio krūmo šaknys nenustelbtų raganių.

Jei dirvožemis nelaidus, duobę dar pagilinti ir drenažui papilti apie 10 cm grūstų plytų ar skaldos.

Sodinant atviromis šaknimis (persodinant), padaromas žemės kauburėlis, šaknys paskleidžiamos ant kauburėlio, užpilama, derlinga paruošta dirva (daržo žemė+kompostas+perpuvęs mėšlas).

Sodinant iš vazonėlio – vazonėlį su augalu pamerkti keletui minučių ir sodinti neardant žemės gumulo. Jei šaknys vazonėlio dugne labai susisukusios reikėtų atsargiai, nesulaužant šiek tiek atlaisvinti.

Palaistyti ne mažiau nei 5 litrais vandens. Naudoti šaknų augimo stimuliatorius.

Pasodinus šaknies kaklelis turi būti po žeme iki 10 cm. Sodinant jauną augalėlį galima užpilti tik 2-3 cm, bet palikti duburėlį, kuris žemėmis užpilamas palaipsniui stiprėjant augalui.

Kaip prižiūrėti?

Raganėms būtina įrengti atramas, jas geriausia įstatyti prieš sodinant augalą, kad vėliau, statant atramą, nesužaloti šaknų.

Laistyti reikia retai bet gausiai. Jaunam augalui užteks 3-5 litrų vandens, o suaugusiam krūmui reikia 1-2 kibirų. Stengtis nelaistyti ant stiebų.

Taip pat būtina sekti šių augalų dirvos rūgštingumą, ypač jei buvo mulčiuota medžių žievės mulču, reikia rudenį naudoti dolomitmilčius.

Raganes tręšti reikėtų bent du kartus – anksti pavasarį ir prieš žydėjimą. Jaunus augalus papildomai galima tręšti per lapus. Tręšimui naudotinos trąšos žydintiems augalams. Labai gerai naudoti ilgalaikio poveikio trąšas. Rugpjūtyje dar galima tręšti tas raganes, kurios dar gali žydėti rugsėjo mėn. Paskutinis tręšimas turi būti trąšomis, turinčiomis daugiau kalio, fosforo mažiau azoto.

Tik pasodinus, karpyti stiebų nepatartina – pritrumpinus stiebą su pumpurais, kitų žiedų tektų gerokai palaukti. Nukirpus baigiant žydėti galima tikėtis pakartotino žydėjimo. Kai kurios raganės auga labai vešliai, išaugina daug ūglių, bet mažai žydi. Tokias raganes reikia pavasarį praretinti. Kol galima – išpjauti plonesnius ūglius.

Jauniems augalams rugpjūčio antroje dalyje reikia nukirpti viršūnes. Seniems augalams rudenį irgi patartina patrumpinti stiebus iki 0,8-1,0 m. prieš šalčius stiebus prilenkti ir, pageidautina, apdengti.

Pavasarį ant antramečių stiebų užaugę metinės atšakos greičiau pražysta , o ir krūmas gausiau žydi. Palikti ilgesnius stiebus itin rekomenduotina pilnavidurėms raganėms, nes dažniausiai ant antramečių stiebų žydi pilnaviduriai žiedai, o po pertraukos, ant naujai išaugusių stiebų dažnai sužydi nepilnaviduriai žiedai.

Žolinių veislių raganes reikia rudenį nupjauti paliekant apie 10 cm.

Taip pat būtina šalinti peržydėjusius žiedus.

Raganės nėra labai jautrios šalčiui, palengva prie jo prisitaiko. Žiedai nebijo net -1-2°C šalnų išlieka dekoratyvūs. Tiesa, stambiažiedės nevienodai jautrios, todėl patartina dengti.

Tam, kad po dirva neprisiveistų kenkėjų, dengiama jau prasidėjus šalčiams. Mulčiuojamas šaknų plotas, uždengiama sausomis medžiagomis, geriausiai tinka eglišakės, gali būti ajerai, sausi lapai, popierius. Ant viršaus uždengti ruberoido ar plėvelės – palikti vedinimą, kad nešustų.

Pavasarį nudengiama palaipsniui. Galutinai nudengti lietingą ar ūkanotą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.