Kiek iš tikrųjų vejos reikia kieme – kad nevargintų, o džiugintų

Prekybininkai primygtinai siūlo, dizaineriai abejoja, žmonės reikalauja iš apželdintojų, kai kurie specialistai siūlo visai atsisakyti, o entuziastai pasimeta idėjų jūroje ir galiausiai nebežino, kaip susikurti savo tobulą kiemelį. Norint nustatyti, kiek vietos reikia skirti vejai savo sklype, verta sužinoti keletą argumentų ir pasvarstymų.

Norint nustatyti, kiek vietos reikia skirti vejai savo sklype, verta sužinoti keletą argumentų ir pasvarstymų.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Norint nustatyti, kiek vietos reikia skirti vejai savo sklype, verta sužinoti keletą argumentų ir pasvarstymų.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Tikrai, kone žalias asfaltas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Tikrai, kone žalias asfaltas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Veja – brangus malonumas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Veja – brangus malonumas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Natūrali veja kaime su saulutėmis.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Natūrali veja kaime su saulutėmis.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Gražus kiemas ir be vejos.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Gražus kiemas ir be vejos.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Čia pavyzdys kaip nereikia darkyti kiemo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Čia pavyzdys kaip nereikia darkyti kiemo.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taip elegantiškai žymima vejos riba.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Taip elegantiškai žymima vejos riba.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Liubertaitė

2016-06-21 11:08, atnaujinta 2017-05-21 03:27

Veja – žaliasis asfaltas

Veja – tai žaliasis asfaltas, šnairuodami sako ekologai. Galbūt kai kam tokia nuomonė atrodo netikėta, tačiau ji nėra iš piršto laužta. Veja nepasižymi biologine įvairove, nors jos sudėtyje yra net keletas žolių rūšių. Visų pirma, ji per žema, kad galėtų ten pasislėpti smulkūs gyvūnėliai ar vabzdžiai. Jie gali būti ne tik naudingi, bet ir kenkėjai – visa grandis reikalinga, norint išlaikyti sveiką ekologinę pusiausvyrą.

Be to, veja nežydi, todėl nepritraukia drugelių ir bičių, kurios yra labai svarbi ekosistemos dalis. Trečias dalykas – vejos augalų šaknys yra paviršinės, todėl jos nenueina į giliuosius dirvos sluoksnius.

Net kaimiška pievelė, kuris susiformavo natūraliai, tik kartais šienaujant, ekologiniu aspektu žymiai sveikesnė. Jos sudėtyje gali būti daugiau augalų su giliomis šaknimis, joje atsiranda saulučių, dobiliukų ar kitų žydinčių augalų. Neretai ji būna ne tokia žema. Tačiau ne visur galime sau leisti kaimišką pievelę, tad keliaujam su argumentais toliau.

Tai yra brangus malonumas

Todėl negalim atmesti versijos, kad ilgus metus Lietuvoje vešėjęs aksominės pievelės kultas buvo išpūstas prekybininkų. Veja yra labai imli maisto medžiagoms ir drėgmei – perkame pavasarines trąšas, rudenines trąšas, įrengiam laistymo sistemas, keičiam purkštukus. Veją reikia nuolat šienauti – perkam žoliapjovę, trimerį, robotuką, specialias žirkles, tada remontuojam žoliapjovę, galandam atšipusius peilius.

Vejoje dominuoja panašios žolinės kultūros, joje nėra sveiko biologinės įvairovės balanso – perkame cheminius preparatus kovai su grybinės kilmės ligomis, kovojame su piktžolėmis, samanomis, kurmiais. Be to, pavasarį išplikusią veją tenka atsėti ir vėl šiek tiek pasigerinti.

Jei į veją žiūrite kiek atsainiau nei čia surašyta – sveikiname, jūs sekate pasaulinėmis apželdinimo tendencijomis ir palaikote veją bent kiek natūralesnę. Dabartinės mados sukasi apie tai, kad augalams neturime skirti tiek daug resursų – tiek finansinių, tiek savo laiko. Tačiau jei norite, kad jūsų veja būtų aksominė, teks kasmet investuoti ir paplušėti išties nemažai.

Kiek vietos reikia skirti vejai

Jei smagu pasivaikščioti po minkštą vejos kilimą, nebūtina atsisakyti jos visiškai. Anksčiau tradicinė lietuviška mokykla sakė, kad veja turi užimti 2/3 sklypo. Šiuolaikiniai aplinkos dizaineriai šią taisyklę kardinaliai sulaužo.

Visų pirma – dėl aukščiau straipsnyje paminėtų priežasčių. Jei jau ryžtamės įrengti veją savo kieme, tegul jos būna tik tiek, kiek reikia.

O kiek reikia, apsprendžia visai ne skaičiai, dalys ir proporcijos, o sklypo šeimininkų poreikiai, jų požiūris į aplinką bei estetiką, laikas, kurį gali skirti aplinkos tvarkymui, ir kiti individualūs dalykai, kuriuos padiktuoja pats sklypas.

Jei kieme laksto mažamečiai vaikai, o futbolo aikštės netoliese nėra, žinoma, vejos reikės erdvesnės. Jei veja reikalinga tik du kartus metuose pasideginti, tai tegul jos būna tik keli kvadratai. Labai gerai pagalvokite, kam apskritai jums reikalinga veja, tada bus lengviau nuspręsti, kiek ir kokios jos reikia.

Kaip dizaino elementas

Dažnai manoma, kad didelis aksominės vejos plotas vizualiai didina sklypą – kuo daugiau vejos, tuo sklypas atrodo didesnis. Deja, šis dėsnis dažniausiai neteisingai interpretuojamas, susidūrus jau su konkrečia situacija.

Įsivaizduokite, kad veja, aikštelė automobiliams ir takai yra plokštuma, o namas, medžiai ir krūmai yra tūris. Nedideliuose sklypuose ši proporcija smarkiai iškreipiama, jei tūrį atstovauja tik namas, o visa kita erdvė iš esmės tėra trinkelės, veja ir keletas žemų augalų. Tada sklypas atrodo ne erdvus, o tuščias.

Panašiai darome ir kurdami interjerą: nepaliekame sienų ir grindų, kad ir kokios grindys būtų gražios. Statome ant jų sofą, kilimą, stalelį, indaują, kabiname paveikslą, užuolaidas, dedame pagalvėles, vazą. Net jei pasirinktas stilius yra minimalistinis, vis vien tai ne plikos sienos ir grindys, o tiesiog pasirenkami tokio stiliaus daiktai, arba jų mažiau, bet jie labiau charakteringi.

Taigi plokštumai reikalinga atsvara. Nebijokite įsileisti į kiemą didelių medžių, stambių krūmų grupių, aukštų vertikalių augalų, vešlių dekoratyvinių žolių. Nebūtina sukurti džiungles, tačiau būtina sukurti drąsią rimtą atsvarą vejai, kad ji nebūtų tiesiog nuobodus žalias kilimas.

Vizualiniai triukai

Su veja galima ir sklypo netobulumus ištaisyti. Tada veja turi būti ne padrika ir be ribų, o su aiškiai jai suteikta forma. Jei trikampiame sklype įrengsite apvalią veją, svečiai net nepastebės, kad jūsų sklypo išties tokia keista forma. Jei pailgame sklype įrengsite veją su keliais drąsiais vingiais, arba jei jame bus keli skirtingų dydžių vejos apskritimai, tai sklypas daugiau nebeatrodys kaip ilgas siauras koridorius.

Daugiau įvairių vejos formų nagrinėjame apželdinimo kursuose, kur dalyviai išsibando ir patys išsirenka vejos formą, tinkamiausią savo sklypui. Bet tokiam efektui būtina viena sąlygas – pasirinkta forma turi būti aiškiai išreikšta.

Tai reiškia, kad turime iškelti visus vejoje išsibarsčiusius medelius ir krūmelius, kurie tarsi atsitiktinai čia sutūpė po vieną. Pamatysite, kad veją nušienauti iškart taps gerokai paprasčiau ir greičiau, nes nebereikės apeiti kiekvieno augalėlio. Be to, nebereikės ravėti pomedžių.

Taigi, jau turime švarų vejos plotą, į kurį iškart krypsta atėjusiojo žvilgsnis. Antrasis svarbus elementas – pasirinktos formos vejos kontūras turi būti labai aiškus. Tai gali būti kita danga (trinkelių ar akmeninis takas palei vejos kraštą), gyvatvorė (gali būti ir visai žema, tiesiog dėl vizualinio atribojimo), suoliukas, atraminė sienutė (jei sklypas su šlaitu). Vaismedžius, vaiskrūmius ar dekoratyvinius augalus iškelkite už vejos zonos, po jais žemę mulčiuokite apvytinta nušienauta žole arba pušų žievės mulčiu. Atskirkite vejos teritoriją nuo augalų grupės plastikiniais bortais, kad būtų lengviau prižiūrėti.

Štai ir turite visai kitą vaizdą: vejos tik tiek, kiek reikia. Į ją krypsta žvilgsnis, nes ji turi aiškią formą ir dėl to tampa įdomesnė. Forma iškart pastebima, nes ji įrėminta vešliais augalais, kurie sudaro puikų foną. Ir kiemą lengviau prižiūrėti, nes veją nušienausite greičiau, o kitur karaliaus daugiamečiai augalai, ne tokie imlūs priežiūrai.

Šaltinis: modernūs apželdinimo kursai  “Geltonas karutis“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.