Norite dar vieno derliaus? Šias daržoves galite drąsiai sėti

Neabejojame, jog šiuo metu džiaugiatės paprikų, pomidorų ar cukinijų derliumi, tačiau pats metas pagalvoti apie rudeninį daržą. Rugpjūčio mėnesio pradžia yra tobulas laikas sodinti skirtingas daržoves, kad jomis galėtumėte džiaugtis ankstyvą ar vėlyvą rudenį.

Ridikėlių derlių galima nuimti jau po mėnesio.<br>V.Balkūno nuotr.
Ridikėlių derlių galima nuimti jau po mėnesio.<br>V.Balkūno nuotr.
Rugpjūčio mėnesio pradžioje galima pasėti kai kurias daržoves, kad jomis džiaugtumėtės rudenį.<br>V.Balkūno nuotr.
Rugpjūčio mėnesio pradžioje galima pasėti kai kurias daržoves, kad jomis džiaugtumėtės rudenį.<br>V.Balkūno nuotr.
Našlaitės puikiai tiks salotoms ar kepiniams pagardinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Našlaitės puikiai tiks salotoms ar kepiniams pagardinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Brokolius geriausia sodinti rugpjūčio viduryje.<br>„flickr.com“ nuotr.
Brokolius geriausia sodinti rugpjūčio viduryje.<br>„flickr.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-08-07 11:18, atnaujinta 2017-05-16 15:28

Špinatai

Ankstyvą rugpjūtį pasėkite špinatų sėklas savo darže. Špinatai ne itin greitai dygsta, kai lauke temperatūra viršija 29 laipsnius, tad norėdami sumažinti dirvožemio temperatūrą, nepamirškite jų dažnai laistyti.

Po pirmųjų šalnų ar net pirmojo sniego, špinatai gali pasirodyti apšalę ar suvytę, tačiau palaukite saulėtos dienos, kai saulės spinduliai atgaivins daržovę, o galėsite nuimti puikų špinatų derlių. „Esu mačiusi, kaip špinatai ištveria net žiemą. Jie neįtikėtinai ištvermingi“, – pasakojo knygų apie daržovių auginimą autorius Edwardas C. Smithas.

Ridikėliai

Ridikėlius pasėkite ne vėliau, kaip rugpjūčio viduryje ar mėnesio pabaigoje. Kol daržovių sėklos dar nesudygo, nuolat laistykite dirvožemį. Ridikėliai užauga maždaug per mėnesį, ši daržovė ilgai neišsilaikys po žeme, tad nuimkite derlių, kai tik pamatysite ridikėlius kylančius iš dirvožemio. Daržovė gali pakęsti šaltį, tačiau ne šalnas.

Morkos

Ankstyvą rugpjūtį pasėkite morkas ir nuolat jas laistykite – morkos nepakenčia sauso dirvožemio. Nepamirškite atskirti augalų, nes jei jie auga labai arti vienas kito, jie gali sunykti ir pakeisti savo formą. Išbandykite mulčiavimą šaudeliu – taip prailginsite derliaus nuėmimą. „Atšalus morkos nebeaugs, tačiau po šalnų jos taps saldesnės“, – teigė E.C.Smith'as.

Kalnedra

Geriausia sodinti kalendras vidurvasaryje arba vasaros pabaigoje. Kalendrą sėti galite kas savaitę, mat šis augalas greitai pražysta ir išskiria sėklas. Kai tik kalendros jas išskirs, nuimkite derlių ir išdžiovinkite augalo sėklas. Kalendros puikiai pakenčia šaltį, tad gali išgyventi net žiemos laikotarpiu.

Našlaitės Našlaitės tiks salotoms ar kepiniams pagardinti, jas galite pasodinti bet kada vasarą. Jos iškęs šalnas, be to nuskynę našlaites, jų atsargas keletą dienų galėsite laikyti plastikiniame maišelyje, šaldytuve.

Lapiniai kopūstai

Lapinius kopūstus reikėtų sodinti rugpjūčio viduryje. Ši daržovė gali iškęsti net didžiausią šalną, mat žema lauko temperatūra tik pagerina jos skonį dėl susidarančios gliukozės.

„Lapinius kopūstus išties verta auginti, nes ši daržovė darže užima mažai vietos, bet išleidžia nemažai alpų“, – teigė vienas iš bendrovės „Seattle Urban Farm Company“ įkūrėjų Colinas McCrate'as. Kai kurios lapinio kopūsto rūšys gali iškęsti žiemą ir atsigauti pavasarį.

Brokoliai

Brokolius sodinkite rugpjūčio pradžioje. Brokoliams reikia nemažai vandens, todėl nepamirškite jų laistyti ir patręšti. „Brokolis nėra toks pakantus šalčiui, kaip špinatai, tačiau dėl žemos temperatūros jis taps saldesnis“, – įsitikinęs E.C.Smith'as.

Salotų lapai

Įvairius salotų lapus lengva auginti nuo pat jų pasodinimo, vis dėlto, jie taip gerai nedygs, jei lauke bus itin karšta. Per karščius sodinkite augalą pavėsyje arba uždenkite žemės lopinėlį medžiagos skiaute. Taip pat nepamirškite gausaus laistymo.

Parengta pagal housebeautiful.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.