Praėjus porai mėnesių nuo česnakų nuėmimo, jie pradeda dygti, jei laikomi itin drėgnoje patalpoje, ar džiūti – jei sausoje. Bet ar esama universalaus česnakų laikymo būdo, leidžiančio jų galvutes padėti bet kokioje vėsioje patalpoje ir išsaugoti visas jo savybes?
Nuimtus česnakus kurį laiką reikia džiovinti nuo saulės apsaugotoje vietoje. Česnakų kotai taip pat turi būti visiškai sausi. Po to galima pradėti specialų jo apdorojimą.
Aštriu peiliu nuo česnako galvučių reikia nupjauti šaknis taip, kad jų vietoje susidarytų nedidelis įdubimas. Po to galima pradėti pagrindinį etapą.
Į keptuvę įpilti bet kokio aliejaus, jį gerai pakaitinti ant ugnies. Aliejui leisti atšalti, paskui įpilti jodo: 0,5 l aliejaus – 10 lašų.
Paruoštos česnako galvutės panardinamos į šį mišinį, paskui ištraukiamos ir išdėliojamos ant laikraščio, kad išdžiūtų. Kai česnakai išdžius, o aliejus susigers, juos galima sudėti į dėžę ar maišą – paprastai į senas kapronines kojines. Česnakų derlius saugomas vėsioje patalpoje.
Tokiu būdu apdoroti česnakai negenda, nepūva, nesudygsta, neišdžiūsta ir gali išsilaikyti iki naujo derliaus, išsaugodami visas savo savybes, taip pat šviežią pavidalą.
Parengė Ona Kacėnaitė