Garsi prodiuserė būstus keičia lyg kojines ir dievina kraustynes

Žinomai televizijos laidų prodiuserei Birutei Lavickienei per dvidešimt metų teko pakeisti net dešimt būstų. Tačiau, skirtingai nei dažnas, persikraustymo darbų moteris nelaiko stichine nelaime. Anaiptol – ji mano, jog tai papildoma galimybė atsikratyti sukauptų nereikalingų daiktų.

Televizijos laidų prodiuserė B.Lavickienė kraustymo darbų nelaiko stichine nelaime.
Televizijos laidų prodiuserė B.Lavickienė kraustymo darbų nelaiko stichine nelaime.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>„Flickr.com“ nuotr.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>„Flickr.com“ nuotr.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>123rf.com nuotr.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>123rf.com nuotr.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kraustymo bendrovių paslaugos tampa populiaresnės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Televizijos laidų prodiuserė B.Lavickienė kraustymo darbų nelaiko stichine nelaime.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Televizijos laidų prodiuserė B.Lavickienė kraustymo darbų nelaiko stichine nelaime.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 19, 2016, 4:27 PM, atnaujinta May 15, 2017, 10:55 AM

Darbais rūpinasi šeimos nariai

„Ši procedūra man visai nebaisi, galbūt todėl, jog neprisirišu prie daiktų, be to, namuose jų laikau nedaug“, – pripažino B.Lavickienė. Kartkartėmis nereikalingus daiktus moteris išmeta, dovanoja ar parduoda. Jai tai savotiškas atsinaujinimas, o kam nors – nedidelė šventė gavus dovanų.

Atlikdama kapitalinį namų remontą B.Lavickienės šeima yra atidavusi net tokius daiktus kaip langai, durys ar vonia, o persikraustydama ji negaili atiduoti ir pusę spintos turinio. „Įsikėlus į naujus namus kartais man norisi, jog ir stalas atrodytų naujai, todėl atsisakau senų puodelių, indų“, – pasakojo vilnietė.

Paskutinės B.Lavickienės šeimos kraustynės truko parą – supakuoti ir išvežti daiktus iš dviejų aukštų namo per tokį laiką pavyko dirbant kartu su vyru ir dukra. Moteris pataria visus kraustynių darbus suplanuoti pagal punktus ir laiką ir nepamiršti, jog numatytas laikas visuomet prasitęs bent 20–30 proc.

„Nesvarsčiau samdytis pagalbininkų, nes darbininkai tiesiog perkraustytų visus daiktus, o man šis procesas yra tarsi apsivalymas. Išsikeldama iš senų namų noriu atlikti daiktų reviziją, kurios svetimas žmogus tiesiog nepadarys“, – kalbėjo B.Lavickienė.

Vis dėlto moteris tarp savo draugų tokių bendraminčių neatranda. Visiems kraustynės atrodo didžiulis darbas, jie skundžiasi ir blaškosi.

Paslaugos – nuo kelių dešimčių eurų

Po truputį atsiranda vis daugiau žmonių, besiryžtančių kraustymo darbus patikėti darbininkams. Retas kuris suka galvą, kaip persikraustyti, kai tenka keltis į naujus namus užsienyje.

„Dirbame jau penkiolika metų, klientų atsiranda vis daugiau, dabar mūsų registre galėtume suskaičiuoti apie 40 tūkst. vartotojų“, – kalbėjo bendrovės „Kraustina“ komercijos vadovas Marius Čepulis.

Jei Lietuvoje reikia iškraustyti vieno kambario bute laikomus daiktus, tam prireikia nuo 1 iki 3 valandų, dviejų kambarių bute – 4 valandų, o trijų kambarių bute – 7–8 valandų.

Darbai vyksta greičiau, jei šeimininkai jau yra supakavę savo daiktus, – tai ekonominis variantas, kuris, pasak pašnekovo, taip pat yra labai populiarus.

Perkraustyti daiktus iš individualaus namo irgi pavyksta per vieną dieną, pastebima, jog dažniausiai erdvių namų savininkai visų baldų su savimi nesiveža – įsigiję naujus namus perka ir naujus daiktus.

„Atvykdami pas klientus darbininkai atsiveža visas pakavimo medžiagas, išrenka ir surenka baldus. Standartiškai vieno krovininio autobuso nuoma ir dviejų krovikų darbas kainuoja 30 eurų valandai, jei krovinys didelis, dirba daugiau ekipažų.

Papildomas mokestis taikomas dideliems daiktams, pavyzdžiui, perkraustyti pianiną kainuoja 80 eurų – jis supakuojamas ir paruošiamas pernešti“, – pasakojo M.Čepulis.

Tarptautinių perkraustymų kainos kur kas didesnės – jos prasideda nuo 1000 eurų, už tokią sumą krovinį galima pervežti, pavyzdžiui, iš Vokietijos į Belgiją.

Renkasi papildomą draudimą Pašnekovas pastebėjo, jog beveik visi klientai renkasi papildomą apsaugą – vertingų daiktų draudimą. Nors kroviniams iš karto taikomas 30 tūkst. eurų draudimas, tačiau žmonės nori atskirai apdrausti ir jiems brangiausius daiktus.

Tai gali būti antikvariniai baldai, buitinės technikos prietaisai, o knygos, dokumentai ar seni drabužiai paprastai papildomai nedraudžiami.

Kartais prireikia įdarbinti ir keltuvą

Populiarios ir sandėliavimo paslaugos – retas kuris jas renkasi parai, dažniausiai daiktai saugomi keletą mėnesių ar metus.

Jei namuose laikote nestandartinio dydžio daiktus, norint juos iškraustyti prireiks papildomų išlaidų. Juo labiau jei planuojate kraustytis į senos statybos namą, kuriame įrengtos siauros laiptinės. Tokiu atveju vienintelė išeitis perkraustyti mėgstamą daiktą – samdytis keltuvą ir jį gabenti pro būsto langą.

„Kraustymas keltuvu gali kainuoti nuo kelių šimtų eurų iki tūkstančio, nelygu, kiek daiktų reikės perkelti. Pavyzdžiui, vienkartinis keltuvo pristatymo mokestis yra 35 eurai, jo nuoma valandai kainuoja dar 35 eurus, o operatoriaus darbo valanda – 18 eurų“, – vardijo kraustymo bendrovės „Gužas“ vadybininkas Jonas Butkevičius.

Keletas naudingų patarimų išsikraustantiems

*Sudarykite kraustymo darbų sąrašą pagal punktus ir laiką.

*Pasirūpinkite ne tik paprastomis dėžėmis, bet ir  drabužiams kabinti skirtomis dėžėmis, burbuline pakavimo plėvele.

*Pasirūpinkite, kad vaikai, gyvūnai netrukdytų kraustytojams darbo metu.

*Asmeninius dokumentus, mokėjimo korteles, piniginę visuomet laikykite prie savęs.

*Būtinai patikrinkite, ar nieko nepalikote senuosiuose namuose ar krovimo vietoje.

*Po perkraustymo įsitikinkite, jog visi daiktai buvo pervežti ir neapgadinti.

*Neužmirškite patikrinti patalpų, pro kurias buvo nešami daiktai, būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.