6 metų darbo rezultatas – pasaulyje analogų neturinti stogo danga

Nors lietuviai, rinkdamiesi stogo dangą savo namams, yra pakankamai konservatyvūs ir vis dar linkę formuoti namo vaizdą sutelkdami dėmesį tik į fasadą, tačiau atsiranda vis daugiau ieškančių ir unikalių stogo sprendimų. Atsižvelgdama į tai, UAB „Eternit Baltic“ ryžosi sukurti ir rinkai pasiūlyti išskirtinę stogo dangą „Expressiva“. Ji pasižymi ne tik didesniu atsparumu aplinkos poveikiui, bet ir išsiskiria iš visų šiuo metu esančių rinkoje banguotų lakštų savo spalva.

Viršutinis „Expressiva“ paviršius padengtas žėručio kristalų permatoma plėvele, kuri padidina banguotų lakštų atsparumą vandens, rūgščių, šarmų, aliejų poveikiui.<br>UAB „Eternit Baltic“ nuotr.
Viršutinis „Expressiva“ paviršius padengtas žėručio kristalų permatoma plėvele, kuri padidina banguotų lakštų atsparumą vandens, rūgščių, šarmų, aliejų poveikiui.<br>UAB „Eternit Baltic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 9:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:29 AM

Paslaptis – žėručio kristalai

Dar 2010-aisiais UAB „Eternit Baltic“ kartu su „Etex“ įmonių grupe, atidarydama naują gamyklą, pradėjo vystyti naujos stogo dangos, kuri iš esmės skirtųsi nuo kitų, idėją. Buvo pradėta brandinti banguotų lakštų produkto vizija, atversianti duris į naują modernių ir estetiškų stogo dangų erą.

Per šešerius metus, ištobulinus „CrystalCoat®“ dažymo technologiją, buvo sukurti naujieji „Expressiva“ banguoti stogo lakštai. Jie pasižymi ne tik tuo, kad turi žaižaruojantį (vario spalvos) paviršių, tačiau kartu yra atsparesni atmosferos poveikiui ir cheminėms medžiagoms. Viršutinis „Expressiva“ paviršius padengtas žėručio kristalų permatoma plėvele, kuri padidina banguotų lakštų atsparumą vandens, rūgščių, šarmų, aliejų poveikiui.

Naujieji banguoti lakštai atsparūs net 600-900°C temperatūrai bei gali atlaikyti didelį mechaninį spaudimą. Tai dangai suteikia natūralūs permatomi, optiškai plokšti žėručio kristalai, kurie lengvai skyla į plonas juostas.

„Nors dabartiniame industrijos pasaulyje siekiama produktus vystyti kuo greičiau, mes laikomės tos pozicijos, jog geriau devynis kartus pamatuoti ir tada kirpti“, – teigia UAB „Eternit Baltic“ technikos vadovas Arvydas Pretkelis pridurdamas, kad būtent dėl to stogo dangos dažai ir jų sudedamosios dalys buvo testuojamos itin kruopščiai.

Galiausiai buvo atliekami medžiagų bandymai, siekiant patikrinti technologijos patvarumą ir ilgaamžiškumą. „Šis etapas užtruko ilgiausiai, kadangi siekiant rinkai ir klientams pateikti išskirtinį produktą, būtina įsitikinti jo kokybe. Testavome medžiagų atsparumą rūgštims, įvairioms cheminėms medžiagoms, trinčiai, UV spinduliams, šalčiui, karščiui, drėgmei, temperatūrų pokyčiams, sukibimą su dažais. Žinoma, „CrystalCoat®“ puikiai išlaikė visus testus“, – sako stogo dangos sudėtinių medžiagų tyrimus atlikusios Belgijos tyrimų kompanijos „Redco“ projektų vadovas Alain Courveaulle.

Naujoji technologija buvo ne vienerius metus vystoma eksperimentuojant su įvairiomis medžiagomis. Šiuolaikinės chemijos technologijos leidžia dizaineriams išgauti įvairius efektus ir suteikti spalvoms naujus atspalvius. „Naujojoje technologijoje naudojami difuziški (kvėpuojantys) dažai, t. y. su specialiais pigmentais, kurie išskaido saulės spindulius, suteikdami „Expressiva“ stogo dangai švytėjimo ir spalvos keitimo efektą, keičiantis apšvietimo intensyvumui bei kampui, o atsirandantis šešėlių žaismas padaro stogą tarsi gyvą“, – teigia „Redco“ laboratorijos projektų vadovas A. Courveaulle.

Montavimas – greitas ir nesudėtingas

Nepaisant to, kad naujieji stogo lakštai išsiskiria savo sudėtinga gamybos technologija, tačiau jų montavimas iš esmės nesiskiria nuo kitų stogo lakštų (pavyzdžiui, „Gotika“). Pagaminti lakštai jau yra visiškai paruošti iš karto juos montuoti ant stogo. Dėl nupjautų kampų ir pragręžtų skylių, lakštų montavimas yra įkandamas kiekvienam. „Visą stogą galima surinkti taip pat lengvai, kaip LEGO kaladėles. Juos pakelti ir montuoti gali vienas žmogus, tad taip sutaupomos išlaidos, skirtos montavimui“, – apie naujosios stogo dangos montavimo subtilybes pasakoja A. Pretkelis.

Patys lakštai taip pat išsiskiria savo 51 mm bangos aukščiu, kuris dangai suteikia papildomo tvirtumo, o kartu – ir ilgaamžiškumo. Lyginant su standartinio profilio lakštais, lakšto banga yra 11 mm aukštesnė. „Kuo aukštesnė banga, tuo didesnes apkrovas atlaiko pats lakštas. Tai itin aktualu Lietuvos klimatui, kuriam būdingos šaltos žiemos su dideliu sniego kiekiu“, – teigia A. Pretkelis. Taigi prireikus užlipti ant stogo suvalyti sniegą, galima nesibaiminti įlūžti ar pažeisti stogo dangą.

Būtina paminėti ir tai, kad su „Expressiva“ stogo lakštais naudojamos kitos stogo detalės yra formuojamos rankomis ir jos padeda ne tik užtikrinti stogo stilistinį ir vizualinį vientisumą, bet papildomai apsaugo nuo bet kokio lietaus vandens pratekėjimo tikimybės. „Detalės gaminamos išlenktų formų, pritaikytos prie lakštų banguoto profilio, todėl nelieka net menkiausios galimybės lietui patekti po stogo danga“, – tikina A. Pretkelis.

Plėtros planuose – ne tik Europos šalys

Nors naujojo stogo dangos prekyba Lietuvoje dar tik įgauna pagreitį, tačiau tendencijos jos gamintojus nuteikia optimistiškai. Anot „Eternit Baltic“ atstovo, šią dangą pirmiausia renkasi žmonės, kurie nebijo išsiskirti ir nori išbandyti naujausias statybines medžiagas. Vis dėlto nederėtų pamiršti, kad toks stogas nustelbs šviesios spalvos fasadą, todėl į tai reikėtų atsižvelgti renkantis fasado spalvą ir dizainą.

Gamintojai nesnaudžia ir neketina apsistoti tik Lietuvos rinkoje. Nuo kitų metų įmonė „Eternit Baltic“, prekiaujanti naująja stogo danga, planuoja plėsti pardavimus Europoje, su produktu ketina supažindinti ir partnerius iš Pietų Amerikos, Pietų Afrikos respublikos. Taip tikimasi rasti nišą šiam išskirtiniam produktui ir tolimosiose rinkose.

Nei Lietuvoje, nei pasaulyje analogų neturinti stogo danga „Expressiva“ – ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas, kurio dėka buvo sukurta išskirtinė kokybė, o jo žaižaruojantis paviršius ne tik patikimai tarnaus daug metų, tačiau atkreips ir praeivių dėmesį. Tad ši stogo danga puikiai tiks išsiskirti norinčiam klientui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.