Vokiškos moderniosios architektūros pavyzdys skinasi kelią į lietuvių namus

Nedidelėmis plokštelėmis dengti namai – jau ne tik neatskiriama Vokietijos ar Prancūzijos kraštovaizdžio dalis. Pluoštinio cemento plokšteles „Dacora“ jau atranda ir lietuviai, ieškantys netradicinių elementų savo namų fasadams ir stogams, o pasirinkę jas gali būti ne tik garantuoti išskirtiniu namo vaizdu, bet ir būti tikri, kad stogo remonto darbais nereikės rūpintis bent 70 metų.

Lietuvoje „Dacora“ plokštelės populiariausios Pajūrio regione, kur dar gyvos vokiškos architektūros tradicijos.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
Lietuvoje „Dacora“ plokštelės populiariausios Pajūrio regione, kur dar gyvos vokiškos architektūros tradicijos.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-09 09:00, atnaujinta 2018-02-09 23:41

Privalumas – universalumas

Pluoštinio cemento plokšteles gamintojai sukūrė įkvėpti natūralios skalūno stogo dangos, dominuojančios Alpių kalnuose. Dėl montavimo sudėtingumo šis produktas ilgą laiką nebuvo daug kam prieinamas, kol norintiems tokio pat išraiškingo ir ilgaamžio stogo gamintojai ryžosi sukurti ir pasiūlyti analogiškas plokšteles iš pluoštinio cemento.

Ši danga ypač populiari išlieka Vokietijoje, Prancūzijoje ir Beneliukso šalyse. „Namų savininkai ją mėgsta dėl to, kad namui ji suteikia ypatingą prabangos ir stiliaus aurą“, – teigia Būsto modernizavimo asociacijos prezidentas Vidas Jaškauskas. Anot jo, architektai vertina šios plokštelės universalumą, kadangi ji tinka tiek klasikinei, tiek moderniai architektūrai. Naudojant plokšteles galima ta pačia danga uždengti ne tik stogą, bet ir fasadą, kitus namo elementus, pavyzdžiui, kaminą. Tai leidžia žaisti su detalėmis, taip atkreipiant praeivio dėmesį ten, kur reikia. Išdygs visas namų kvartalas

Kaip teigia V. Jaškauskas, Lietuvoje „Dacora“ plokštelės populiariausios Pajūrio regione, kur dar gyvos vokiškos architektūros tradicijos. „Tačiau vis daugiau naujų objektų atsiranda ir kituose Lietuvos regionuose, kadangi visur atsiranda žmonių, norinčių turėti išskirtinį stogą ir fasadą“, – pasakoja V. Jaškauskas.

Vienas iš tokių pavyzdžių – AV studijos suprojektuotas gyvenamųjų namų kvartalas Kauno rajone. Kaip teigia šios studijos vadovas Vytautas Butkus, kompanijos „Eternit Baltic“ gaminamos plokštelės pirmiausia pasirinktos dėl jų ilgaamžiškumo, patikimumo ir, žinoma, garantuotos kokybės. „Ne mažiau svarbi šios dangos savybė yra nedegumas bei atsparumas ultravioletiniams spinduliams, kas padeda išlaikyti nepakitusią dangos spalvą“, – pasakoja V. Butkus.

„Dacora“ plokštelės išsiskiria ne tik tuo, kad yra ilgaamžės, nedegios, bet ir suteikia neribotą kūrybinę laisvę. Nuo dvaro iki viešbučio, nuo biuro iki kalnų trobelės, nuo varpinės iki dengtos žaidimų aikštelės, nuo senovinio iki modernaus pastato – plokštelės suteikia tradicinę ir novatorišką išvaizdą.

Anot V. Butkaus, plokštelių forma leido sukurti ypatingą jų projektuotų namų dizainą, pasirenkant smailiabriaunį jų dengimo būdą. Be šio taip pat įmanomi vokiškas, korėtas, dvigubo dengimo bei dengimo paprastu rombu būdai.

Pastato amžius – ne kliūtis

Paminėtina ir tai, kad „Dacora“ plokštelės taip pat neturi jokio neigiamo poveikio aplinkai, yra atsparios audroms ir stipriam vėjui. Jas naudojant neteks baimintis netgi stipraus vėjo.

Dirbti su pluoštinio cemento plokštelėmis lengva ir patogu, kadangi jas dengiant užtenka plokštelių pjaustymo įrankio ir plaktuko. Naudojant didžiausių matmenų „Dacora“ (60x40 cm), vienam kvadratiniam metrui uždengti pakaks 9,7 vienetų plokštelių.

Plokšteles galima naudoti ne tik statant naujus namus. Kadangi jos sveria nedaug, dėl to plokštelėmis galima dengti lengvas rėmines konstrukcijas jų papildomai nesutvirtinant. O tai – idealus sprendimas renovuojant pastatą – nereikia numatyti papildomo konstrukcijų stiprinimo.

Šiuo metu pirkėjams yra siūlomos dviejų tipų „Dacora“ stogo plokštelės: „Eternit Dacora“ ir „Eternit Dacora Struktur“. Pirmojo tipo plokštelės yra lygaus paviršiaus ir labiausiai tinka modernaus stiliaus pastatams. Antrojo tipo plokštelės turi natūraliai spinduliuojančią struktūrą ir dėl šios priežasties jos leidžia sukurti prabangos įspūdį.

Kalbant apie spalvas, reikia pasakyti, jog pirkėjai gali rinktis iš keturių spalvų: klasikinės raudonos, tamsiai rudos, mėlynai – juodos bei šviesiai pilkos.

Taigi net ir patys išrankiausi pirkėjai suras jiems labiausiai patinkančią ir prie bendro fasado vaizdo labiausiai derančią spalvą. O mintis apie stogo remontą galima išmesti iš galvos bent keliems dešimtmečiams – modernus stogas taps ilgaamže investicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.