Renovuoti namą paskatino vaikystės prisiminimai

Sakoma, kad vaikystės įspūdžiai yra patys stipriausi, o patirtos teigiamos emocijos neišdyla visą gyvenimą. Dėl to žmones traukia grįžti prie savo šaknų ir puoselėti tai, kas anksčiau teikė džiaugsmą. Taip vienas namas Kaišiadorių rajone, iš senelio paveldėtame sklype gavo naują stogą, kai jo šeimininkė Ilona Kaselienė su šeima laimėjo naują stogo dangą banguotų neasbestinių lakštų gamintojo „Eternit Baltic“ konkurse.

„Facebook“ lankytojai bei autoritetinga komisija vienbalsiai skyrė nominaciją „Už įmantriausią stogą“ Ilonos Kaselienės renovuojamam namui.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
„Facebook“ lankytojai bei autoritetinga komisija vienbalsiai skyrė nominaciją „Už įmantriausią stogą“ Ilonos Kaselienės renovuojamam namui.<br>„Eternit Baltic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 9:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:51 PM

„Facebook“ surengtame konkurse varžėsi 64 beveik baigti renovuojamų ir naujai statomų namų projektai, kuriems teliko uždengti stogą. Konkurso dalyvių atsiųstų projektų nuotraukas vertino socialinio tinklo lankytojai bei autoritetinga komisija. Pastaroji vienbalsiai skyrė nominaciją „Už įmantriausią stogą“ Ilonos Kaselienės renovuojamam namui.

I. Kaselienė namo nuotraukas konkursui pateikė visai atsitiktinai, nesitikėdama laimėti. Tačiau komisijos nariai atkreipė dėmesį į sudėtingą renovuojamo namo stogo konfigūraciją, kuri suteikė galimybę pademonstruoti dideles „Eternit Baltic“ gaminamų banguotų neasbestinių lakštų galimybes.

Tad be didelių dvejonių komisijos skirta nominacija ir naujas stogas iškeliavo į Kaišiadorių rajoną. Konkurso laureatė papasakojo, kad sklypa, kuriame stovi tėvo statytas konkursinis namas, šeima paveldėjo iš senelio. Taigi nenuostabu, kad dviejų šeimos kartų palikimui reikėjo remonto. Juo labiau, kad namas kurį laiką buvo negyvenamas ir dėl to šiek tiek apleistas.

Remonto darbus šeima atliko savo jėgomis, tad kiekvienas darbo baras – sienų, grindų, lubų atnaujinimas – reikalavo ne tik medžiagų, bet ir šeimynykščių laiko bei atitinkamų darbų išmanymo.

„Šiai vietai jaučiu didelius sentimentus, nes čia yra ne tik mano tėvo gimtinė, bet prabėgo visos mano pačios vaikystės vasaros“, – su nostalgija pasakoja namo šeimininkė Ilona. Senelio ir tėvo palikimas bei vaikystės prisiminimai – labai svarbi priežastis imtis didelio namo tvarkymo nepaisant to, kad tam reikia nemažai lėšų bei nuolatinių ir atkaklių pastangų. Dėl to šeimos nariai ėmėsi nuoseklaus darbo, tam aukodami net ir savo laisvalaikį.

Pastebėjus, kad senasis stogas jau kur ne kur prairęs ir leidžia vandenį, buvo nuspręsta jį keisti. Tačiau, kadangi jis yra sudėtingos konfigūracijos, sudarius ir įvertinus darbų sąmatą bei medžiagų kainą, jo remontą buvo nuspręsta atidėti vėlesniam laikui, šiam kartui užtaisant kritiškas vietas – leidžiančias įlajas, nuplėštus kraigų gaubtus ir vėjalentes.

Pasak Ilonos, šeima šiuo metu neturėjo pakankamai lėšų pirkti naujos stogo dangos, be to, stogo darbai reikalauja specialių meistrystės įgūdžių ir žinių, kurių nė vienas šeimos narys neturėjo. Pamatę konkursą ir pasitarę, nusprendė dalyvauti nedėdami didelių vilčių.

„Paaiškėjus, kad laimėjom stogo dangą, pradžioje negalėjom tuo patikėti ir labai džiaugėmės. Anksčiau svarstėme apie rudos spalvos stogo dangą, tačiau laimėjome vario spalvos ir tai pranoko visus lūkesčius. Spalva atrodo tobulai ir dabar nesirinkčiau jokios kitokios spalvos“, – dalinasi emocijomis I. Kaselienė. Be abejonės šeimos nariai suprato, kad laimėję stogo dangą, kartu gavo įpareigojimą ją uždengti per gana trumpą laiką – 2 mėnesius.

Tai tapo nemenku iššūkiu, nes pirmiausia dangą reikėjo paruošti dengimui: išgręžti skyles tvirtinimo elementams bei nupjauti reikiamus kampus. Visa tai nebūtų didelė bėda, tačiau stogo dengimo darbai vyko pačiu statybos darbų sezono įkarščiu – rugpjūčio mėnesį, kai labai sunku rasti laisvų stogdengių, kuriems už darbus, dėl skubos, teko mokėti dvigubai daugiau.

Tačiau nepaisant sunkumų, šeimynai pavyko rasti tinkamų, gerai ir greitai dirbančių meistrų, kurie laiku pabaigė stogo dengimo darbus. Anot ponios Ilonos, šeimyna džiaugiasi ir didžiuojasi galutiniu rezultatu – „Expressiva“ vario spalvos nauju stogu, o svarbiausia tuo, kad ateities kartoms buvo išsaugotas brangus palikimas – namas, kuriame užaugs dar ne viena šios darbščios šeimos karta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.