Atskleisti keli dalykai, kuo paprikų auginimas skiriasi nuo kitų daržovių

Laikas sėti paprikas: ką ir kada daryti, kad per vasarą spėtų sunokti skanūs vaisiai

Jei norite, kad kuo daugiau vaisių sunoktų laiku, sėkite po vieną sėklą į talpesnius vazonus.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Jei norite, kad kuo daugiau vaisių sunoktų laiku, sėkite po vieną sėklą į talpesnius vazonus.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Paprikų vegetacijos laikas yra ilgas, o mūsų vasara joms per trumpa.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Paprikų vegetacijos laikas yra ilgas, o mūsų vasara joms per trumpa.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Jeigu norisi paprikoms draugijos – netoliese sodinkite špinatus, kalendras, bazilikus, morkas, mairūnus, serenčius, nasturtes, katžoles.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Jeigu norisi paprikoms draugijos – netoliese sodinkite špinatus, kalendras, bazilikus, morkas, mairūnus, serenčius, nasturtes, katžoles.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Ir saldžiosios, ir aitriosios paprikos auginamos iš esmės taip pat, tad drąsiai eksperimentuokite.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Ir saldžiosios, ir aitriosios paprikos auginamos iš esmės taip pat, tad drąsiai eksperimentuokite.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Liubertaitė

Feb 13, 2017, 2:49 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:53 AM

Paprikas nesudėtinga užsiauginti pačiam, tačiau yra keletas dalykų, kuo paprikų auginimas skiriasi nuo kitų daržovių. Būtent šie dalykai dažniausiai lemia, kodėl derlius pradeda nokti per vėlai ir sodininkai nusivilia nesulaukę derliaus. Tačiau viskas įmanoma net pradedantiesiems, jei tik žinote, kada ir ką daryti.

Trumpas šiltasis sezonas

Paprikos yra nelietuviško kraujo daržovė – čia jums ne obelys, kurios ramiai miega žiemos miegu, ir ne žirniai, kurie iškenčia pavasarines šalnas. Paprikos mielai augtų šiltuose atostogų kraštuose, kur turėtų daug saulėtų dienų, tačiau mes jas atgabenam į lietuvišką daržą ir reikalaujam derliaus.

Didžiausia problema – paprikų vegetacijos laikas yra ilgas, o mūsų vasara joms per trumpa.

Kol sėkla išdygsta ir išauga iki daigo, sodinamo į dirvą, praeina apie 60-80 dienų. Dar nemažai laiko praeina, kol paprikos pradeda megzti vaisius ir kol jie pradeda nokti. Šiek tiek pavėluosite arba ką nors padarysite netinkamai – gali atsitikti taip, kad jūsų paprikos tiesiog nespės sunokti.

Būtent tokią problemą turėjo viena iš apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ dalyvių.

Kasmet ji nuskina kelias pirmąsias paprikas, o likusios nespėja sunokti. Su tuo susiduria nemažai pradedančių auginti paprikas, todėl ši istorija ir paskatino pasidalinti keliais svarbiais pastebėjimais.

Ne ligos ar prasti daigai, o būtent tai, kad vaisiai nespėja sunokti, yra dažniausia pradedančiųjų nesėkmės priežastis.

Paprikų auginimo kalendorius

Jei norime viską padaryti laiku, paprikas turime pradėti sėti į lovelius ar vazonėlius dar nepasibaigus žiemai. O jei turėjote minčių, kad paprikas sėsite tiesiai į dirvą, pamirškite tai.

Paprikų sėklas sėkite į vazonėlius vasario antroje pusėje arba vėliausiai kovo pradžioje.

Paprikų yra ankstyvųjų, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvųjų – žiūrėkite rekomendacijas dėl sėjimo laiko ant pakuotės. Kaip ir bet kuriuos daigus, iš pradžių uždengiame vazonėlį su plėvele arba stiklu, kuriuos kasdien nuimame leisdami prasivėdinti. Pasirodžius daigeliams (daugmaž po savaitės), tą uždangalą nuimame ir leidžiame stiebtis į viršų.

Rekomenduojame vazonėlius su ūgtelėjusiais daigais laikyti kiek vėsiau, ypač jeigu dienos apniukusios. Per daug šilumos ir per mažai saulės – daigai bus netvirti, išstyps į viršų. Šiek tiek vėsiau ir saulės daugiau – tai, ko reikia, kad paprikų daigai būtų tvirti, neaukšti, sodriai žali. Paprikų daigus persodinkite į dirvą gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje.

Jau iki to laiko saulė maloniai kutens žandus, tad laikyti daigų namuose nebus prasmės – jei tik galite, kasdien nuneškite vazonėlius su daigais į šiltnamį, kad pasipratintų.

Persodinimui tinkami daigai jau turi būti apie 20-30 cm aukščio, tvirti, išsišakoję, jie gali turėti net 10-15 lapų ir kelis besimezgančius žiedus.

Kas yra didžiausias stabdis laukiant derliaus

Jei esate susidūrę su daržovių auginimu daigais, tikriausiai jau atkreipėte dėmesį, kad nieko nepasakyta apie pikavimą. Nesupainiokite: pomidorams pikavimas ir persodinimas labai patinka, net sustiprina augalą. Tačiau paprikos nemėgsta bet kokio šaknų judinimo. Nemažai sodininkų pirmuosius daigelius pikuoja, tačiau taip laikinai sustabdomas paprikos augimas.

Vieni šaltiniai teigia, kad taip paprikos vegetacija sulėtinama 1-2 savaitėmis – būtent šių savaičių jums gali pritrūkti, kai lauksite derliaus artėjant rudeniui. Kiti teigia, kad nepikuotos paprikos suformuoja 1,5 karto didesnį šaknyną negu tos, kurios buvo pikuojamos.

Vadinasi, jei norite, kad kuo daugiau vaisių sunoktų laiku, sėkite po vieną sėklą į talpesnius vazonus. Tada pikuoti nebereikia, šiame vazone auginsite iki tol, kol persodinsite į dirvą – šio persodinimo jau neišvengsite.

Stenkitės neperlaikyti daigo namuose. Persodinamas daigas turi turėti baltas šaknis, kurios reiškia, kad jos elastingos ir prisitaikančios. Jei šaknys rudos, vadinasi, augalas jau susiformavęs – persodinti vis tiek jį galite, bet pats augalas galimai nebus aukštas, derlius gali būti menkesnis.

Persodinant į dirvą, stenkitės kuo mažiau judinti šaknis: perkelkite atsargiai su visomis žemėmis, nekratykite ir nedraskykite. Dieną prieš persodinimą paruoškite duobeles, palaistykite jas, palaistykite ir vazonėlius. Tegul perkėlimas būna kuo lengvesnis.

Ir vėliau, kai prižiūrėsite, atsargiai ravėkite aplink paprikas, kad nepažeistumėt šaknų.

Paprikų draugystė: su kuo tinka auginti

Ir saldžiosios, ir aitriosios paprikos auginamos iš esmės taip pat, tad drąsiai eksperimentuokite.

Jei planuojate auginti šiltnamyje, iš esmės paprikoms reikalingos sąlygos nesutampa nei su tomis, kokių norėtų pomidorai, nei su tomis, kokių reikalauja agurkai. Vargu ar galėsite skirti šiltnamį tik paprikoms, tad iš šių dviejų pasirinkimų paprikos labiau draugautų su pomidorais. Esminis skirtumas tas, kad pomidorams drėgmės reikia labai mažai, o paprikoms drėgmė būtina (kaip ir agurkams).

Tačiau neapsiribokite tik auginimu šiltnamyje! Paprikos gali augti lauke neuždengtos – yra keletas veislių, kurias galima auginti lauke, Lietuvos klimato sąlygomis tai pasiteisina. Atidžiai skaitykite veislių aprašymus, ne visos paprikos gali augti lauke be priedangos.

Ir žinoma, paprikos gali augti balkone ar terasoje – tiesiog erdviame vazone. Nepamirškite tręšti ir laistyti, šilumamėgėms paprikoms toks auginimas tikrai patiks.

Jeigu norisi paprikoms draugijos – netoliese sodinkite špinatus, kalendras, bazilikus, morkas, mairūnus, serenčius, nasturtes, katžoles. Šie augalai puikiai suderinami su paprikomis, svarbu išlaikyti atstumus.

O su kuo suderinsite paprikas lėkštėje, kai jau užauginsite ir nuskinsite pirmuosius vaisius – planuokite jau dabar. Tinkamas veislės pasirinkimas yra pirmas žingsnis, kad derlius pavyktų ir džiugintų.

Straipsnio autorė yra modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.