Pavasarinis namų tvarkymas: kokias priemones rinktis, kad visi kampai švytėtų

Pirmieji pavasario saulės spinduliai atkeliaujantys pro dulkėtus langus dažnai primena, kad atėjo laikas švarinti savo namus. Geriausių namų švaros receptų bei priemonių ieško kiekvienas ir tikriausiai daugelis yra sukaupę nemenką valiklių kolekciją. Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad sunkiausia žmonėms pašalinti ant viryklės ir orkaitės susikaupusius nešvarumus, o rečiausiai jie prisiruošia valyti ventiliacijos angas. Tad kaip išsirinkti geriausias švaros priemones ir kaip dažnai reikėtų valyti namus?

Namams valyti tinka daugybė priemonių, tačiau žinojimas, kokią pasirinkti, visada leis pasiekti daug greitesnio ir geresnio rezultato.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Namams valyti tinka daugybė priemonių, tačiau žinojimas, kokią pasirinkti, visada leis pasiekti daug greitesnio ir geresnio rezultato.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2017, 2:37 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:19 AM

„Namams valyti tinka daugybė priemonių, tačiau žinojimas, kokią pasirinkti, visada leis pasiekti daug greitesnio ir geresnio rezultato. Štai unitazui valyti dažniausiai rekomenduojamos gelinės konsistencijos priemonės, kurios yra mažiausiai kenksmingos, geriausiai valančios ir tvarkingai šalinančios visus nešvarumus. Visoms kriauklėms, vonioms, kranams rekomenduočiau purškiamas priemones su puta. Specialūs geliniai valikliai šiek tiek brangesni, tačiau labai kvapnūs ir idealūs pastoviam tvarkymui“, – pasakoja švaros įmonės „Ponios Frekenbok namai“ vadovė Inesa Jurevičienė.

Anot švaros ekspertės, veidrodžiams tinka visi valikliai, kurių sudėtyje turi alkoholio, gerai džiūsta ir nepalieka dryžių. Jei langų valikliai turi ir antistatinių savybių, tokios priemonės idealios valyti ir dulkes nuo stalviršių, lakuotų medinių paviršių, suteikia jiems blizgesį. Virtuvei I. Jurevičienė rekomenduoja rinktis šarmines priemones – puikiai valo gelinės ar pieninės konsistencijos produktai.

„Dažnai žmonės norėdami pašalinti problemas, pavyzdžiui, kalkes nuo kranų, pasirenka „stipresnes“ priemones, tačiau stiprios rūgštys pažeidžia kranus ir išdegina jų paviršių. Jei kraneliai apkalkėję ar turi apnašų, geriau leisti joms šiek tiek užaugti ir tada pašalinti specialiais šveistukais. Geriausia – vieno ar dviejų siūlų pynimo“, – rekomenduoja švaros ekspertė.

Atlikto tyrimo duomenimis, dažniausiai namuose gyventojai naudoja indų ploviklį (76 proc.) ir skalbimo miltelius (73 proc.). Didelės daugumos krepšelyje ir tualeto valiklis (63 proc.) O rečiausiai jie renkasi kilimų (13 proc.), baldų valiklius (10 proc.). Valymo priemonių teigia nenaudojantys 8 proc. apklaustųjų.

„Apklausos duomenys rodo, kad gyventojai dažnai susiduria su sunkumais valant paviršius, o daugelis namų kaupia dulkes ne vieną savaitę ar mėnesį. Pavasaris ir artėjančios Velykos – puiki proga atlikti namų generalinę tvarką ir nuvalyti susikaupusius nešvarumus. Todėl iki pat kovo pabaigos organizuojame „Švaradienių“ akciją, kai visas švaros priemones mūsų pirkėjai galės įsigyti pigiau“, – praneša „Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Kaip vieną iš didžiausių problemų respondentai paminėjo ant viryklės ir orkaitės susikaupusius nešvarumus (37 proc.). „Tinkamai prižiūrėti orkaitę gana sudėtinga. Jei ant naujos orkaitės užsideda pirmas riebalų sluoksnis ir jis yra nepašalinamas, tuomet orkaitėje lieka maži pakenkimai, kurie laikui bėgant parunda ir valosi vis sunkiau. Nors tai užima laiko, verta kuo dažniau nuvalyti orkaitėje susikaupusius nešvarumus. Apskritai indukcinėms orkaitėms, dujinėms viryklėms tinka pieninės konsistencijos valikliai, kurie nepažeidžia jų paviršiaus“, – pataria I. Jurevičienė.

Dalyvavę apklausoje rečiausiai valo ventiliacijos angas (38 proc.), vamzdžių paviršius (29 proc.), šviestuvus (22 proc.). Pasak I. Jurevičienės, vonią ar dušą, virtuvę, grindis optimaliausia valyti kas savaitę, o jei reikia ir dažniau. Paviršius, kurie aukščiau nei akių lygyje, galima valyti kas dvi savaites ar bent kartą į mėnesį. Langus, ventiliacijos angas – bent du kartus per metus. Gerai matomus langus, langus į terasą verta valyti dažniau, nes tokie langai į namus neša pagrindinę šviesą bei grožį. O namuose juk daug jaukiau, kai jie kvepia švara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.