Kodėl lietuvių gamintojų sėklos geriausios? Žinovai turi atsakymą

Prekybininkai pastebi, kad lietuviai vis labiau domisi daržovių ir prieskoninių žolelių auginimu bei sėklų daiginimu, bei įsigyja vis daugiau tam skirtų reikmenų ir sėklų bei daigų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-03 15:35, atnaujinta 2017-04-13 16:28

Labiausiai vertinamos lietuvių gamintojų sėklos

„Šių metų pavasariui atėjus anksčiau, gyventojai anksčiau ėmė ruoštis ir vasaros sezonui bei tvarkyti savo aplinką. Kovą sodo daržo prekių pardavimai, lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, ūgtelėjo net 20 procentų“, – teigia sako bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ turizmo ir sodo prekių grupės vadovė Agnė Pilkauskaitė.

Jos teigimu, lietuvaičiai labiausiai vertina daržovių sėklas. „Jų parduodame daugiausiai. Tačiau stebime ir prieskoninių augalų sėklų populiarėjimo tendenciją. Per kovo mėnesį sėklų jau pardavėme 30 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Turime itin platų prieskoninių augalų asortimentą, todėl pastebime ir tai, kad lietuviai labiausiai pasitiki ir vertina būtent lietuvių gamintojų sėklas“, – sakė ji.

A.Pilkauskaitei antrina ir PLC „Mega“ esančių „Senukų“ direktorės pavaduotoja Reda Minelgaitė. „Vis daugiau jaunų šeimų mūsų sodo konsultantų teiraujasi – nuo ko reikia pradėti norint užsiauginti daržovių patiems? Ypač aistringai daržovių auginimu domisi jaunimas – vis daugiau jų perka sėklas, kurias galima laikyti tiesiog ant palangės ar balkone“.

R.Minelgaitės teigimu, itin populiarūs ir prieskoninių augalų sodinukai, kuriuos sodo konsultantai padeda įkomponuoti į pasirinktą vazoną bei parinkti durpių substratą ir paaiškina, kaip pasodinti ir prižiūrėti augalus.

Vis daugiau žmonių renkasi sveiką gyvenimo būdą

„Šios tendencijos rodo, kad vis daugiau žmonių renkasi sveiką gyvenimo būdą – perka, daigina ir augina daržoves, prieskonius ir sėklas, kuriuose daug vitaminų ir mineralų. Žmonės kasmet vis dažniau nuperka ir daigintuvų – šiltnamių su dangčiu. Ypač – skirtų sėkloms daiginti. Tai patogus, funkcionalus ir tvarkingas sprendimas skubančiam miestiečiui“, – sakė A.Pilkauskaitė.

„Sodo centro“ konsultantė Vitalija Rylienė teigia taip pat vis dažniau sulaukianti klausimų kaip, kur ir kada geriausia sodinti daržoves. „Didžioji dalis besiteiraujančių – miestų gyventojai, kurie domisi galimybėmis daržoves auginti ne tik sode, bet ir namuose, balkone.

Daugėja ir jaunų šeimų, kurios daržininkyste susidomi išsikėlusios į užmiestį. Klausinėja apie pomidorų, paprikų, baklažanų, salotų, agurkų bei prieskoninių augalų sodinimą“, – pasakoja ji.

Norintiems auginti daržoves V. Rylienė pataria pasirinkti purų, pralaidų orui ir vandeniui substratą. „Labiausiai tinka jau paruošti durpių mišiniai. Prieš sėją durpių substratą reikėtų išvėdinti purenant ir gausiai sudrėkinti“, – aiškino specialistė.

Jau laikas sėti

Paprikos, pomidorai bei baklažanai – ilgos vegetacijos daržovės, kurios dygsta ilgai. Jas sėti rekomenduojama kovo mėnesį. Vis tik, jei tik dabar susigriebėte nepasėję šių augalų sėklų į dirvą – ne bėda. Pasivyti kaimynes galima panaudojant daigintuvus. Jų pasirinkimas – itin platus. Įvairaus dydžio induose sukuriamos sėklų dygimui itin palankios sąlygos, todėl laiku laistant substratą sėklos dygs greičiau. Norint sulaukti kuo ankstyvesnio pomidorų, baklažanų ir paprikų derliaus, rekomenduojama rinktis kuo ankstyvesnį hibridą, kuris subręsta per 110-120 dienų.

Paprikas reiktų iš karto sėti į atskirus indelius, kadangi jų šaknys silpnos, o daigai jautrūs persodinimui. Persodinimui itin jautrūs ir baklažanai. Juos reikia ne tik sėti į atskirus indelius, bet ir itin atsargiai persodinti stengiantis, jog nubyrėtų kuo mažiau durpių substrato.

Į šiltnamį pomidorus reiktų sodinti praėjus 50–55 dienoms nuo sudygimo. Paprikas – 60–80 dienų amžiaus. Baklažanų daigai sodinami tuomet, kai sulaukia 60–65 dienų. Vis tik derėtų atminti, jog šios rūšies daržovių sodinimui į pastovią jų augimo vietą galioja gan išskirtinė taisyklė – kuo persodinami daigai „senesni“ (70–80 dienų amžiaus), tuo geresnis derlius laukia.

Agurkai auga itin greitai – nuo sėjos iki daigų pasodinimo į dirvą tepraeina 25–35 dienos. Tad planuojant jų sėjimą reikia atsižvelgti ne tik į klimato sąlygas ir temperatūrą lauke bei šiltnamyje, bet ir į jų augimo greitį.

Prieskoninius augalus gali užsiauginti kiekvienas

Konsultantė Vitalija ankstyvosios sėjos metu ragina nepamiršti ir prieskoninių augalų – tai ne tik puiki patiekalų puošmena, bet ir natūralus vitaminų šaltinis, kurį užsiauginti galite ir patys. Didžioji dalis prieskonių – daugiamečiai, todėl kartą juos pasėjus ir tinkamai prižiūrėjus žalumynais bus galima džiaugtis ištisus metus.

Užsiauginus daigelius iš jų galima susikurti puikią kompoziciją, kuri puoš ne tik virtuvę, balkoną, bet ir daržą ar gėlyną. Tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos ir išsirinkti keletą greta mėgstančių augti augalų rūšių. Tarp prieskonių – bazilikų, čiobrelių ar rozmarinų puikiai derės ir įvairiaspalvės salotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.