Keli augalai, kurių savybės padeda suklestėti kiekvienam daržui

Turintiems nedideli sodo sklypą verta gėlių darželį ir daržą įsirengti kartu. Augalai vieni kitiems nekenkia, o ir pasodinti kartu atrodo išties gražiai. Pelėžirniai derės prie žirnių ar agurkų, o burokėliai bus puikus papildas dekoratyviniame žydinčių gėlių darželyje. Todėl jūsų sodas ir daržas gali tiesiog pražysti visomis spalvomis ir tapti itin dekoratyvus.

 123 rf nuotr.
 123 rf nuotr.
 Shutterstock nuotr.
 Shutterstock nuotr.
 Shutterstock nuotr.
 Shutterstock nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2017-05-09 19:07

Be to, šiandien daugelis atsigręžia į natūralumą, tad nieko keisto, kad ieško būdų ir kaip natūraliai apsaugoti savo augalus nuo kenkėjų. Turime jums gerą žinią – tai padaryti įmanoma! Žydintys augalai vilioja paukščius, kurie naikina sodo kenkėjus ir padeda daržovėms išlikti sveikoms. 

Gėlės daržuose dažniausiai daržoves apsaugo dviem būdais: kvapu arba priviliodamos vabzdžius. Pirmu atveju, augalai skleidžia specifinį kvapą, kuris arba atbaido kenkėjus, arba juos suklaidina. Antru atveju, augalai vabzdžius vilioja nektaru ir žiedadulkėmis ir taip naikinami kenkėjai, pavyzdžiui, boružės minta amarais. Be to, vabzdžiai perneša žiedadulkes ir taip skraidydami nuo žiedo prie žiedo apdulkina kryžmadulkius augalus.

Štai keli augalai, kurių savybės jums pravers tiek darže, tiek sode.

1. Medetkos. Gali būti sodinamos tarp ratilių (astrų) ir apsaugoti nuo juodosios kojelės, o visų mėgiamus kardelius nuo tripsų. Žydinčių augalų nemėgsta ir kolorado vabalai. Rožes, česnakus ir svogūnus apsaugos nuo nematodų. Šalia medetkų gerai auga kopūstai, mat šaknys apsaugomos nuo puvinio ir fuzariozės. Nuo kenkėjų apgins braškes ir žemuoges. Tačiau reikėtų nepamiršti ir alelopatinių medetkų savybių. Kai kurios daržovės (ridikėliai, bazilikai) gali pradėti lėčiau augti, kadangi jų šaknys išskiria į dirvą augimą medžiagas. Dar viena priežastis auginti medetkas – gydomosios savybės. Jų žiedai ir arbatoms gaminti.

2. Serenčiai. Šios gėlės liaudiškai dar vadinamos tagetėmis ar gvazdikėliais, yra kilę iš Vidurio ir Pietų Amerikos, tačiau puikiai auga visoje Europoje. Serenčių rūšys – į didžiuosius (‘Colando Lemon’), gvazdikinius (‘Red Brocate’) ir smulkiuosius (‘Golden Gem’), todėl ne tik apsaugos daržoves, bet ir puikiai papuoš darželius. Serenčių ypatybė – savotiškas, aitrus kvapas. nuo bulvių ir pomidorų atbaido nematodus, nuo žemuogių – žemuoginį straubliuką, nuo svogūnų - svogūninę musę, nuo kopūstų - kopūstinį baltuką. Be to, pasodinus šiltnamyje pomidorus apsaugos nuo maro. Serenčiai apsaugo kviečius, dobilus, linus ir kitus augalus nuo fuzariozės. Dėl aštraus kvapo serenčiai gali apsaugoti nuo daugelio kenkėjų. Serenčių antpilas apsaugo žirnelius, kopūstus, obelis, vyšnias, slyvas, serbentus, agrastus nuo amaro. Rudenį, serenčiams peržydėjus, juos perkaskite. 

3. Nasturtės.  Šis ypatingas vijoklinis augalas pasižymi net tik gražiais žiedais, įspūdingais lapais, bet ir naudingomis savybėmis žmogaus sveikatai. Be to, jų žiedus gamina naudoti maistui puoštui. Jos yra puiki žalioji trąša. Taip pat pomidorus apsaugo nuo baltasparnių. O pasodintos šalia kopūstų nuvilioja kopūstinį baltuką, kadangi jose yra medžiagų, artimų bastutinių (kryžmažiedžių) šeimos augalams.

4. Dekoratyviniai česnakai. Šie įspūdingais žiedynais žydintys augalais, taip pat yra natūralūs insekticidai, kurie atbaido nuo sraigių, šliužų bei amarų. Sodinkite juos šalia bulvių, morkų ar net rožių krūmų.

5. Skaistenis. Šis augalas dar vadinamas gamtiniu insekticidu, o savo žiedu labai panašūs į ramunėles. Gelbsti kopūstus nuo amaro ir kopūstinio baltuko, obelis - nuo amarų, obelinių vaisėdžių, gėles (patariama sodinti ir šalia rožių) – taip pat nuo amarų ir nematodų. Skaistenių nemėgsta ir pelės.

6. Levandos. Gelbsti nuo skruzdėlių, amaro. Be to, levandų kvapas yra vienas iš labiausiai uodus bei kandis atbaidančių kvapų, o žydėjimo metu privilioja ir bites.

Atminkite, pasodinus šias gėles, kenkėjai nėra išnaikinami, tačiau jų gerokai sumažėja. Iš medinių kuolelių sukonstravę pagrindą, galėsite išnaudoti ir vertikalią erdvę, ant kurios drąsiai gali vytis žirniai, šlietis vijoklinės pupelės ar agurkai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.