Mokslininkė atskleidė, kaip iš daržų išguiti viską griaužiančius šliužus

[[ge:lrytas:lrytas:1399237]][[ge:lrytas:lrytas:1193750]]

 Šliužai graužia kone visas daržo gėrybes. <br> 123 rf nuotr.
 Šliužai graužia kone visas daržo gėrybes. <br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė KUKTIENĖ („Rinkos aikštė“)

May 30, 2017, 4:07 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:08 PM

„Tie riebūs dideli šliužai yra nauji Lietuvoje. Jie atsirado prieš kokius trejus–ketverius metus, tai yra Ispaniniai šliužai. Atkeliavo jie pas mus iš pietinių kraštų ir gerai prisitaikė prie mūsų klimato. Šie šliužai beveik neturi natūralių priešų, dėl to jiems čia taip gerai gyventi. Šiuos šliužus valgo žąsys, mulardai (anties ir žąsies hibridas), bet juk neįsileisi jų į daržą“, – sako  Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto docentė dr. Sonata Kazlauskaitė.
       
       Tiesa, yra tam tikrų būdų juos sustabdyti – tai įvairios gaudyklės, kurias įsirengti darže gali kiekvienas. Bet jos reikalauja nuolatinės priežiūros, kasdienės apžiūros. 

Taip pat yra ir cheminių preparatų – moliuskocidų. Neprofesionaliam naudojimui yra skirti dviejų rūšių preparatai – „Ferramol“ ir „Gusto“. Pastarasis preparatas yra labai veiksmingas, tačiau itin nuodingas – jį naudoti reikia ypač atsakingai. Šis preparatas apnuodija šliužą, o preparatas yra granulinis, granulės yra ryškios, gražios – netyčia tokią granulę prarijus pasekmės būtų labai liūdnos.

Tuo tarpu pirmojo preparato veiklioji medžiaga – geležies fosfatas – išdžiovina šliužą, taip sutrikdomas jo judėjimas ir šliužas žūva.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.