Tingite keliauti į mišką? Grybus auginkite namuose

Grybų „sėklų“ ruošimo receptas paprastas.  Peraugusio grybo – paberžio ar baravyko – kepurėlę sumalti paprasta mėsmale.  Suberti į butelį su vandeniu.  Toliau vyksta grybų sporų „sužadinimo“ procesas.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 10, 2017, 10:52 AM, atnaujinta Jul 10, 2017, 10:53 AM

Tam, kad spora prabustų gamtoje, ji turi patekti į kiškio ar ežio žarnyną. Kokį poveikį spora patiria toje žarnyno aplinkoje? Labai agresyvų maisto požiūriu: ta aplinka maistą skaido.

Tokią aplinką namų sąlygomis galima sukurti šiuo būdu: į 1 ltr. talpos indą įdedama pora šaukštelių prancūziškų mielių.

Šis mišinys laikomas maždaug mėnesį. Butelio apačioje nusėda grybų minkštimas. Jį reikia pašalinti, o visa kas viršuje, supilti į atskirą indą. Tuomet grybų sėklų mišinys paruoštas.

Reikia atsižvelgti į tai, kad vienas grybas turi ne milijoną ir net ne milijardą sporų, o bilijoną. Ir todėl negalima pilti tokios koncentracijos tirpalo.

Stiklinės paruošto mišinio su sporomis pakanka plastikinei, 200 ltr. talpos statinei. Laistoma iš paprasto sodo laistytuvo ir šalia tų medžių rūšių, prie kurių grybas buvo rastas.

Jei paberžis –  šalia beržo, tai ir laistyti būtų geriausia šalia jo.

Jei baravykas išrautas prie ąžuolo (pasitaiko ir taip),  laistyti reikia prie ąžuolo. Paberžis ir baravykas visuomet susieti stipriais ryšiais su medžių šaknimis.

Ir sporos „prisimena“ ir „moka“ užmegzti santykius su tomis medžių rūšimis, šalia kurių augo jų „mama“. Grybus galima „sėti“ sode, artimiausiame miške, – ten, kur  širdis geidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.