Gudrybė, kuri jūsų pelargonijas privers dar gausiau ir ilgiau žydėti

Pelargonija – ryškus daugelio namų papuošalas. Šis augalas yra toks populiarus ne tik dėl grožio, bet ir todėl, kad nereikalauja daug priežiūros, lengvai prigyja tiek  atvirame grunte, tiek ir vazonuose. o šalia augančiuosius apsaugo nuo įvairių vabzdžių, mat jie netoleruoja pelargonijų aromato.

 Dėl paprastos priežiūros pelargonijas mėgsta daugybė žmonių. <br> 123 rf nuotr.
 Dėl paprastos priežiūros pelargonijas mėgsta daugybė žmonių. <br> 123 rf nuotr.
 Dėl paprastos priežiūros pelargonijas mėgsta daugybė žmonių. <br> 123 rf nuotr.
 Dėl paprastos priežiūros pelargonijas mėgsta daugybė žmonių. <br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-14 14:59, atnaujinta 2017-08-14 15:14

Vis dėlto, jei norite, kad pelargonija apsikrautų gausiais žiedais, reikia šiek tiek pasistengti. O visų svarbiausia – išmokti  teisingai jas genėti. Tada gėlės krūmas bus simetriškas,  vešlus,  o žiedai – dideli ir ryškūs. 

Jei pelargonijai jau ne vieni metai ir  ji vargsta – blogai auga, lapai gelsta, tuomet imkite sekatorių. Tiesa, vienmečių pelargonijų nebūtina apkirpti, o štai labiausiai paplitusias daugiametes juostuotąsias pelargonijas (Pelargonium x zonale) patartina  formuoti. 

Geriausia jas genėti du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Genėjimas ne tik išoriškai pagerina gėlės vaizdą, bet ir išprovokuoja ilgesnį jos žydėjimą, gėlė sukrauna daugiau žiedynų.

Pagrindinis absoliučiai visų augalų – tiek krūmų, tiek ir medžių genėjimo tikslas – praretinti lapus. Tuomet augalai geriau kvėpuoja, patikimiau laikosi drėgmė ir pasiekia saulės spinduliai.  Norint teisingai „išlaisvinti“ krūmą, visas į vidinę augalo pusę augančias šakas reikia pašalinti. 

Turbūt nė nereikia sakyti, kad įrankis, kuriuo darbuositės, – peilis ar sekatorius turi būti švarūs, o dar geriau – dezinfekuoti tiesiog verdančiu vandeniu ar specialiu antibakteriniu skysčiu.

Kai išretinsite, pjovimo vietas patepkite anglimi arba apibarstykite cinamonu.  Taip pat po genėjimo nepamirškite augalo  „pamaitinti“, pelargonijos ypač mėgsta azoto turinčias trąšas.

Rudenį, kai gėlė ims vysti, vėl teks ją apgenėti – paruošti žiemos miegui. Tai būtina padaryti iki gruodžio mėnesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.