Nuo sienų griovimo saugo moderni lietaus nuotekų sistema

Vasaros liūtys – išbandymas ne tik sostinės gatvėms, bet ir daugiabučių lietaus surinkimo vamzdžiams. Seni, susidėvėję ir šiukšlėmis užsikimšę lietaus nuotekų stovai gali sukelti daug galvos skausmo gyventojams.

Po lietaus dažnai seni lietvamzdžiai neatlaiko, todėl gali pasitaikyti, kad vanduo pro sienų plyšius patenka į butus.<br> V.Ščiavincko nuotr.
Po lietaus dažnai seni lietvamzdžiai neatlaiko, todėl gali pasitaikyti, kad vanduo pro sienų plyšius patenka į butus.<br> V.Ščiavincko nuotr.
 Projektuotojai rangovams siūlo naudoti šveicarų įmonės „Geberit“ lietaus nuotekų sistemą „Pluvia“.
 Projektuotojai rangovams siūlo naudoti šveicarų įmonės „Geberit“ lietaus nuotekų sistemą „Pluvia“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 8:00 AM


Po smarkaus lietaus seni lietvamzdžiai neatlaiko, todėl pasitaiko kad nuo stogo žemyn garmantis vanduo randa kelią pro sienų plyšius į gyventojų butus – ima drėkti sienos, baldai ir kilimai, atšoka tinkas ir dažai, sugenda buitinės technikos prietaisai.


Renovuojant daugiabučių namų stogus labai svarbu ne tik juos apšiltinti, bet ir įrengti tinkamą lietaus vandens ir tirpstančio sniego srauto nukreipimo sistemą.


Lietaus nuotekų sistemų atnaujinimas nepadidina daugiabučio namo energinio efektyvumo, tačiau padeda išspręsti daug nervų, sveikatos ir pinigų kainuojančias problemas.


Vamzdyno nesutiko keisti


Su per visą sieną lašančio vandens problema, paaštrėjančia po kiekvienos stipresnės liūties, susidūrė vieno daugiabučio namo Vilniuje gyventojai. Paaiškėjo, kad dėl to buvo kalti seni, susidėvėję lietaus nuotekų stovai, kurie ėjo per gyventojų vonios kambarius.


Kad ši problema būtų išspręsta, reikėjo atnaujinti lietaus nuotekų sistemas. Pradėjus kompleksinę šio namo renovaciją vamzdyno jokiu būdu nesutiko keisti kaimynai, kurių butuose lietaus nuotekų stovas buvo sandarus. Juk stovai buvo uždengti gipskartonio plokštėmis ir apklijuoti plytelėmis, todėl juos keičiant būtų tekę gadinti vonios kambarių apdailą.


Rado išeitį – sienų griauti nebereikia


Kad nesandarūs lietaus nuotekų vamzdžiai būtų atnaujinami nesugadinant gyventojų butų apdailos, projektuotojai rangovams pasiūlė naudoti šveicarų įmonės „Geberit“ slėginę lietaus nuotekų sistemą „Pluvia“. Ši sistema išskirtinė tuo, kad nauji mažesnio skersmens vamzdynai įleidžiami į jau esamus lietaus nuotekų stovus.


„Senos ir naujos sistemos montavimas – du visiškai nepalyginami dalykai. Montuojant seną sistemą būtų reikėję išdaužyti sieną, kad įrengtume naują stovą. Gerai, jeigu stovas eina per laiptinę. Bet būna, kad lietaus nuotekų stovai eina ir per butus, – tada tektų ir juose daužyti sienas, gadinti apdailą. O montuojant „Pluvia“ sistemą tiesiog reikia į seną vamzdį įstatyti naują plastikinį. Žinoma, darbus būtina atlikti kruopščiau, bet viskas užtrunka greičiau“, – naujosios sistemos privalumus įvardijo statybų bendrovės „Aldma“ darbų vadovas Jonas Ginietis.


Per liūtį įsitikina modernios sistemos pranašumais


Ne vieną tokią sistemą įrengęs J. Ginietis sakė, kad moderni slėginė lietaus vandens surinkimo nuo stogų ir nukreipimo sistema „Pluvia“ veikia vamzdyno užpildymo ir neigiamo slėgio principu.


Savitakės sistemos lietaus nuotekų vamzdynuose vanduo teka susimaišęs su oru, taip pat tokiuose vamzdynuose ir įlajose atsiranda oro sūkuriai, užimantys nemažą tūrį, todėl seno tipo vamzdžiais lietaus nuotekų srautas teka lėčiau ir ant daugiabučio stogo gali susidaryti ištisas vandens baseinas.


O slėginė sistema „Pluvia“ užtikrina, kad vanduo nuo stogų į lietaus nuotekų šulinius klioktų be jokių trikdžių.


Anot įmonės „Geberit“ techninių projektų ir prekybos konsultanto Vytauto Dindos, specialios „Pluvia“ įlajos neleidžia į vamzdyną patekti oro sūkuriams, todėl vamzdžiai, kitaip negu įprastose sistemose, yra visiškai užpildomi tik lietaus vandeniu.


V. Dinda pasakojo, kad Lietuvoje renovuotas jau ne vieno daugiabučio stogas pasirenkant patikimą ir ilgaamžę sistemą „Pluvia“. Tokia šveicariška lietaus nuotekų surinkimo sistema buvo sumontuota Kauno „Žalgirio“ sporto arenoje.  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.