Patyrusių sodininkų patarimai, kaip nuskinti ir laikyti obuolius

2017 m. rugsėjo 9 d. 18:17
Lrytas.lt
Reikia žinoti ne tik obuolių sunokimo požymius, bet ir tinkamą metodą juos nuskinti.
Daugiau nuotraukų (6)
Obuolių sunokimo laikas
Visas obuolių rūšis galima suskirstyti į tris dideles grupes, priklausomai nuo jų sunokimo laiko.
Vasariniai obuoliai pradeda nokti rugpjūtį.  Jie tinkami vartoti tuoj nuskynus, jų negalima ilgai laikyti.  Iš vasarinių obuolių gaminama uogienė, kompotai, sultys. Galima džiovinti žiemai.
Rudeniniai – surenkami nuo rugpjūčio vidurio ir iki rugsėjo pradžios. Išsilaiko apie 4 mėnesius. Vėliau gali būti perdirbami.
Žieminiai – „ištvermingiausi“.  Juos tinkamai surinkus, galima saugoti iki pavasario. Žieminių obuolių derlius nuimamas nuo rugsėjo vidurio ir iki spalio pradžios.  Jie savo skonį įgauna sunokimo metu, – juos laikant.
Obuolių derlius renkamas atsižvelgiant į jų sunokimo laiką ir tikslą, kuriam reikalingi vaisiai.
Kada gi obuoliai sunoksta?
Laiką, kada reikia surinkti obuolių derlių, patyrę sodininkai nustato iš akies arba pagal krituolių – nuo šakų nukritusių obuolių – skaičių. Bet esama ir kitų požymių, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.
 Paspausti obuolio odelę: jei įdubos nėra, obuolys dar nesunoko. Jei plyšo – pernoko. O jei liko negilus įdubimas – laikas surinkti derlių.
Išoriniai požymiai: ryškūs vaisiai, be kirmgraužų, vidutinių dydžių, atitinkančių obuolių rūšį. Sėklos – rudos spalvos. Minkštimas – baltas arba kreminis.
Skonis: sultingi, su obuolių rūšiai charakteringu skoniu, lengvai perpjanami į dalis.
Eksperimentas, kurį galima atlikti namuose. 1 ltr. distiliuoto vandens ištirpinti 1 gr. jodo ir 4 gr. kalio jodido. Per pusę perpjautą obuolį panardinti į tirpalą 2 minutėms.
Jei kraštai ir vidurys mėlynas, – obuolys nesunokęs – daug krakmolo. Mėlyni kraštai ir geltonas vidurys – sunokęs obuolys. Nėra mėlynos spalvos, o viskas geltona – vaisius pernoko.
Bet yra nerašyta taisyklė: obuolį geriau nuskinti ne visiškai sunokusi nei pernokusį.
Sodininkams būtina žinoti svarbias obuolių derliaus surinkimo subtilybes. Tai padeda ilgiau išlaikyti vaisius ir juos transportuoti.
Dėl to svarbu pasirinkti šiltą, saulėtą rudens dieną. Darbą pradėti nuo pietų, kad nudžiūtų po nakties ant vaisių susikaupusi drėgmė.
Pirmiausia surinkti nuo žemės visus obuolius, sulaužytas šakeles ir tik tuomet pradėti raškyti obuolius.
Pradėti nuo apatinių šakelių, pereinant prie aukštesnių. Tokiu būdu sumažės krentančių obuolių skaičius.
Obuolius pradėti raškyti nuo pietinės pusės – ten  greičiau sunoksta.
Raškant obuolį, apglėbti visa ranka, smiliumi prispausti kotą.
Obuolius dėti į pintus krepšius. Jei tokių nėra, – į kibirus, kurių vidus išklojamas maišo audeklu ar tankiu audiniu.
Visus pažeistus, su kiriminais ir papuvusius obuolius rinkti atskirai kartu su krituoliais. Juos galima vartoti iškart ar perdirbti.
Žieminių obuolių rūšys turi savo ypatumų. Jei užklupo ankstyvas ruduo, o šalčiai greitai artėja, – nereikia laukti visiško obuolių sunokimo ir ankstyvųjų šalnų.
Vėlyvosios rūšys nors ir nebijo šalčio, bet ilgai neišsilaikys. Todėl visus vaisius reikia nurinkti atsižvelgiant į klimatines sąlygas. Obuoliai sunoks jiems skirtose laikymo patalpose.
Laikykitės  visų obuolių derliaus nuėmimo subtilybių. Priešingu atveju dalis vaisių suges anksčiau laiko.   
derliusobuoliaiPatarimai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.