Norite gryno oro namuose? Kone stebuklingą įrenginį galima parsisiųsti į Lietuvą

Atšalus orams vėl šildome namus. Net ir miestuose nemažai namų yra šildomi kietu kuru, o ir automobilius tenka rinktis dažniau – eiti ar važiuoti dviračiu tiesiog per šalta. Tai reiškia, kad prastėja oro kokybė. Ir tai tampa labai rimta problema.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 2:44 PM

Kodėl iš vis reikia oro grynintojų

Kuomet ore padaugėja kietųjų dalelių, gyventojai paprastai yra įspėjami ilgai nebūti lauke ir vengti gilaus kvėpavimo, nes tokios dalelės patenka į plaučius ir kaip nekartą yra ištirta, skatina plaučio vėžį ir kitas ligas. Be to, smulkios kietosios dalelės, kurių diametras siekia 2.5 μm ir dar mažiau, gali netgi prasikverbti tiesiai į kraujotaką.

Kietosios dalelės daro neigiamą poveikį žmonių sveikatai – sukelia kvėpavimo takų ligas, didina riziką susirgti plaučių vėžiu. Tarptautinė vežio tyrimų agentūra (IARC) ir Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO) priskiria kietąsias daleles pirmos grupės kancerogeninėms medžiagoms.

Dėl to visame pasaulyje yra ribojamos emisijos iš įvairių taršos šaltinių (motorinių transporto priemonių, pramonės emisijos ir kt.) ir nustatomos ribinės kietųjų dalelių reikšmės. Kietosios dalelės yra pačios pavojingiausios iš visų oro teršalų, kadangi gali prasiskverbti giliai į plaučius ir patekti į kraują, kas gali sukelti DNR mutacijas, miokardo infarktą ir priešlaikinę mirtį. 2013 m. vykdyto ESCAPE projekto metu, kuriame dalyvavo 312 944 žmonės iš 9 Europos šalių, buvo atskleista, kad nėra saugaus užterštumo lygio kietosiomis dalelėmis ir net nežymus jų padidėjimas ženkliai didina tikimybę susirgti plaučių vėžiu.

Deja, lauke išvengti kietųjų dalelių beveik negalime, todėl esant jų koncentracijos padidėjimui, rekomenduojama būti pastatuose. Tačiau pastatus reikia pravėdinti ir štai tuomet į patalpas taip pat patenka kietosios dalelės. O tai jau yra pavojinga sveikatai, nes patalpose praleidžiame ypatingai daug laiko – ne tik dirbame, bet ir miegame bei poilsiaujame. Vienintelė išeitis – patalpose esančio oro valymas.

Dėl to vis daugiau žmonių namuose stato oro grynintojus. Deja, Lietuvoje oro grynintojų pasiūla apverktiname lygyje – geriausiu atveju surasite ekonominės klasės variantų, tačiau jie bus gana triukšmingi, prastesnės filtrų kokybės ir nuo laikmečio atsilikusiu dizainu.

Šį kartą norėtume plačiau papasakoti apie antros kartos „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“, kuris yra vienas iš geresnių tokių įrenginių savo kainos kategorijoje, o kai jam pritaikoma akcija, kaip kad šiuo metu, geresnių sprendimų surasti iš vis sunku.

„Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ – tai pernai pristatytas įrenginys, skirtas padėti kovoti su žalingomis dalelėmis jūsų namų ore. Nors ir negyvename tokiose urbanizuotose ir labai užterštose vietose kaip Indija, mes igi nekvėpuojame švariausiu oru. Taip yra dėl dulkių, aplink kūrenamo kietojo kuro, transporto, kelių remonto ir kitų priežasčiu. Jei kas porą dienų ant paviršių pastebite nemenką dulkių sluoksnį, jums reikalingas oro grynintojas – jūs tas dulkes kvėpuojate.

Kuo pasižymi „Xiaomi Smart Mi Air Purifier 2“?

Visų pirma, dizainu. Paprastas, nekrentantis į akis, tačiau kartu ir modernus „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ lengvai randa vietą bet kuriuose namuose. Kai kurie apžvalgininkai juokauja, kad šį įrenginį būtų galima palaikyti ir „Apple“ produktu dėl elegantiškai minimalistinio dizaino. Jis tarsi pagamintas nebūti interjero detale – jis išnyksta tarp jūsų apgalvotai išdėstytų detalių.

Vienas iš „Xiaomi Smart Mi Air Purifier privalumų – minimalistinis dizainas. 

Tačiau tokia išvaizda pasirinkta ne šiaip sau. „Xiaomi“ norėjo, kad šis prietaisas būtų lengvas ir kompaktiškas. Toks ir yra – antros kartos „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ yra 40 % lengvesnis ir plonesnis už pirmos kartos įrenginį, kuris ir taip buvo kompaktiškesnis už kitus. Tačiau efektyvumu „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ savo kainos kategorijoje nenusileidžia niekam.

Šis oro grynintojas yra net labai našus. Per valandą įprastu režimu dirbantis „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ gali išvalyti 330 kubinių metrų oro, tačiau pasirinkus greitesnį režimą šis skaičius išauga iki 388 kubinių metrų per valandą. Dar daugiau – per valandą savo aplinkoje šis prietaisas pašalina 99,7 % smulkių, 2,5 mikrono dydžio dalelių. „Xiaomi“ teigia, kad įprastą 21 kvadratinio metro ploto kambarį „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ išvalo vos per 10 minučių. Tačiau ką reiškia tie dalelių dydžiai?

„Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ orą aplink save valo labai našiai dėl to, kad jį siurbia per visus korpuso šonus ©www.gearbest.com

10 mikronų dalelių, tikriausiai, jūsų aplinkoje yra daugiausia. Tai – dulkės, kurių dydis siekia maždaug žmogaus plauko pjūvį. Šios dalelės yra pakankamai mažos, kad jas įkvėptumėte, tačiau nelabai giliai. Visgi, jos gali sudirginti gerklę ir, per ilgesnį laiką, rimčiau pakenkti kvėpavimo takams.

2,5 mikronų dydžio dalelės jau yra kur kas pavojingesnės. Jų neįmanoma pamatyti plika akimi, tačiau jos giliai prasiskverbia į plaučius ir gali sukelti net ir vėžinius susirgimus. Jas „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ pašalina visai puikiai ir tai darydamas skleidžia tik 31 dB triukšmą.

Kaip tai veikia?

Šis oro grynintojas naudoja cilindrinius trisluoksnius filtrus. Toks filtras be didesnio vargo pašalina daugelį už 0,3 mikronus didesnių dalelių, beveik visas didesnes už 2,5 mikronus. Oras tampa išskirtinai grynas. Kadangi oras cirkuliuojamas iš visų pusių, toks prietaisas greitai ir efektyviai valo viso kambario orą.

Tačiau tai dar ne viskas. Tuomet darbo imasi aktyvuotos anglies filtras, kuris pašalina nemalonius kvapus. Kvapų dalelės yra kur kas mažesnės ir daugelio filtrų išvengia, tačiau aktyvuota anglis yra linkusi reaguoti į įvairius chemikalus, sklandančius ore, ir juos tarsi užrakinti savyje. Taigi, „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ pasirūpins, kad jūsų namuose neplūduriuotų dulkės, gyvūnų plaukai, nemalonūs kvapai ir žiedadulkės.

Palyginti su „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“, kiti oro grynintojai yra labai triukšmingi

Filtrui prisipildžius, „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ praneš, kad laikas jį pakeisti. Tai padaryti yra labai lengva. Filtrai nėra pigūs (Kinijoje parduodami už vidutiniškai 40€), tačiau vieno turėtų pakakti maždaug pusei metų. Tik ilgiau laukti ir taupyti su filtru nereikia – naudojant ilgiau, jis taps ne oro grynintoju, o teršėju.

 

„Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ yra išmanus prietaisas. Jis „Wi-Fi“ ryšiu jungiasi prie jūsų išmaniojo telefono. Programėlė leidžia nustatyti laikmatį, režimą, per atstumą įjungti grynintoją.

Taip pat ši programėlė suteiks jums naudingos informacijos. „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ ne tik valo orą, bet ir matuoja oro kokybę. Šie duomenys jums padės geriau suvokti, kuo kvėpuojate bei leis priimti konkrečiais duomenimis paremtą sprendimą. Naudotojai pastebi, kad prisijungti prie „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ yra labai paprasta – tereikia nuspausti ant prietaiso esantį mygtuką, palaukti, kol pradės mirksėti lemputė, o tada surasti „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ prieinamų „Wi-Fi“ įrenginių sąraše.

Verdiktas

Nors geriau jau būtų nustoti teršti orą, kuriuo kvėpuojame, tenka rūpintis oro grynintojais. „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ turi keletą stiprių privalumų:

Veikia neįtikėtinai tyliai – pasak „Techradar“ žurnalisto, palyginti su juo, kiti orą valantys prietaisai skamba kaip drakono knarkimas. Modernus, minimalistinis dizainas, prisitaikantis prie bet kurių namų. Nebloga kaina – šiuo metu „Xiaomi Smart Mi Air Purifier“ kainuoja 110 eurų. Tik reikia atkreipti dėmesį, kad į Lietuvą siunčiamas per siuntų tarnybą, tad kaina padidės dėl pridėto PVM, tačiau net ir taip pabrangus, Lietuvoje nerasite nieko geriau.

Trūkumą galima surasti tik vieną – filtrai kainuoja nemažai – €40,62 (perkant atskirai, jie siunčiami per ES sandėlius, tad Lietuvą pasieks be papildomų mokesčių). Visgi, kadangi vieno filtro pakaks pusei metų ar dar ilgiau, ši kaina nėra tokia jau baisi. Juk svarbiausia yra išvengti sveikatos problemų ir geriau jaustis, kvėpuojant švariu namų oru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.