Kaunietės juka įteikė netikėtą dovaną

Jukų augintojams tenka apsiginkluoti kantrybe laukiant, kol šie augalai sukraus įspūdingus žiedus. Vienai kaunietei, ypač mėgstančiai gražuoles jukas, nusišypsojo sėkmė – dekoratyvinis augalas pražydo pačiu netikėčiausiu metu.

A.Griciuvienė kiekvieną dieną savo didingąją kambarinę juką išnešdavo į lauką. Greičiausiai todėl augalas atsilygino žiedais pačiu netikėčiausiu metu.
A.Griciuvienė kiekvieną dieną savo didingąją kambarinę juką išnešdavo į lauką. Greičiausiai todėl augalas atsilygino žiedais pačiu netikėčiausiu metu.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lietuvos rytas

Nov 17, 2017, 12:37 PM

Kaunietė Ambrazina Griciuvienė jau beveik 30 metų augina jukas. Šie dekoratyviniai augalai, nelygu rūšis, gali augti ir namuose, ir lauke.

Pasodinus jukos sodinuką reikia laukti ketverius ar penkerius metus. Tik po tiek laiko jis pradeda žydėti.

A.Griciuvienė beveik kiekvieną vasarą džiūgauja, kai jos kieme auganti pluoštinė juka apsipila įspūdingais žiedais. Pluoštinės ir melsvosios jukos yra atsparios šalčiui ir žiemoja lauke, tik jas reikia apdengti plėvele.

Tačiau šį rudenį kaunietę nustebino kita augintinė. Kambarinė didingoji juka pražydo netikėtu metu.

A.Griciuvienė pasakojo, kad augalą jai padovanojo bičiulė.

„Tokios veislės jukos nebuvau auginusi. Pradėjusi domėtis sužinojau, kad šią juką patariama auginti kambaryje. Žydėti ji taip pat turėtų vasarą“, – pasakojo moteris.

Kadangi kaunietė labai rūpinasi savo jukomis, naują augalą su visu vazonu dienomis išnešdavo į lauką, o artėjant vakarui įnešdavo į nešildomą šiltadaržį.

„Dieną išėjus į kiemą patinka grožėtis jukomis, todėl ir dovanotąją vis išnešdavau. Prieš kelias savaites pastebėjau, kad augalas staiga pagražėjo, jo lapai tapo tamsesni.

Priėjusi arčiau pamačiau, kad jų viduryje sukrautas žiedynas. Tai labai nustebino“, – sakė A.Griciuvienė.

Po kelių savaičių juka praskleidė savo žiedus. Jie apvalesni nei pluoštinių jukų, artėjant vakarui švelniai kvepia.

„Tai tarsi artėjančių Kalėdų stebuklas. Man šios gėlės žiedas – didžiulė dovana“, – sakė A.Griciuvienė.

Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo oranžerijos vadovė Judita Varkulevičienė sakė, kad A.Griciuvienė džiūgauja ne be reikalo.

„Kambarinės jukos žydi vasarą. Moteris, matyt, sugebėjo suteikti augalui idealias sąlygas. Dienomis išnešus į lauką juka gaudavo daugiau saulės spindulių, daugiau gaivaus oro ir drėgmės. Todėl augalas ir pražydo artėjant žiemai. Tai – retas atvejis“, – sakė J.Varkulevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.