Ateities virtuvės maišytuvai – geriausi jų bus pristatyti netrukus

Nors į virtuvės maišytuvus diegiamos technologijos, kurių pagalba vandens tekėjimą galima reguliuoti ne tik rankenėle, bet ir mygtuku ar kurios padeda sutaupyti iki 60 procentų vandens, tačiau prestižinio tarptautinio dizaino apdovanojimo „iF Design Award“ rengėjai įsitikinę, jog dar tikrai ne visos patogaus ir taupaus virtuvės maišytuvo dizaino idėjos yra atrastos ir įgyvendintos.

 Water Curtain.<br> Gamintojų nuotr.
 Water Curtain.<br> Gamintojų nuotr.
 „Lifting Sink“<br> Gamintojų nuotr.
 „Lifting Sink“<br> Gamintojų nuotr.
 „Movable Rotation“.<br> Gamintojų nuotr.
 „Movable Rotation“.<br> Gamintojų nuotr.
 „Rail Kitchen Faucet“<br> Gamintojų nuotr.
 „Rail Kitchen Faucet“<br> Gamintojų nuotr.
 „Rail Kitchen Faucet“<br> Gamintojų nuotr.
 „Rail Kitchen Faucet“<br> Gamintojų nuotr.
 H2Wall<br> Gamintojų nuotr.
 H2Wall<br> Gamintojų nuotr.
 H2Wall<br> Gamintojų nuotr.
 H2Wall<br> Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 14, 2017, 2:15 PM, atnaujinta Sep 27, 2021, 5:32 PM

Tarptautinis Vokietijoje rengiamas ‚iF Design Award“ konkursas yra vienas seniausių ir prestižiškiausių pasaulio gaminio dizaino konkursų, rengiamas nuo 1953-ųjų metų. Šiame konkurse kasmet tarptautinei vertinimo žiūri pateikiami keli šimtai gaminių, kurie skirtingose produktų kategorijose vertinami už kokybę, funkcionalumą ir estetinius sprendimus.

Neseniai septintą kartą surengtam konkursui „Hansgrohe Design Prize“ jaunieji dizaineriai iš viso pasaulio pasiūlė idėjų, kaip visa virtuvės zona ir maišytuvas galėtų būti dar taupesni ir patogesni.

Penkių geriausių idėjų autoriai, tarp kurių, beje, nėra nei vieno projekto iš Europos, pasidalino 5 000 eurų piniginį prizą.

Trys geriausios dizaino idėjos atkeliavo iš Kinijos, po vieną – iš Pietų Korėjos ir Argentinos. Tačiau tai nereiškia, kad Azijos dizainerių idėjas geriausiomis pavertė dar neišrastos technologijos ir inovacijos. Netgi atvirkščiai – jas įgyvendinti būtų galima jau dabar nelaukiant, kol žmogus išsilaipins Marse ar automobiliai pradės važinėti be vairuotojų.

Siūlome susipažinti su geriausiomis:

„Lifting Sink“ (dizainas – Chengyong Li, Lei Yang, Sian Lin, Peishan He, Kinija) Kiek netikėtai daugiausia vertinimo komisijos simpatijų sulaukė genialiai paprastas sprendimas – viena į kitą įsistatančios skirtingo dydžio plautuvės. Komisija pripažino, kad tikslingai naudojant tokias plautuves, galima sutatupyti nemažai vandens.

„Movable Rotation“ (dizainas – Wenjia Ding, Tengye Li, Tao Xiong, Chenjing Liu, Kinija) Į plautuvės vidų integruotas virtuvinis maišytuvas labiau primena miniatiūrinį fontaną, iš kurio vanduo skirtingomis srovėmis trykšta į skirtingas puses. Sensoriniais prietaisais reguliuojant srovės stiprumą ir temperatūrą ne tik efektyviau taupomas vanduo, bet ir palaikoma švara pačioje plautuvėje.

„Rail Kitchen Faucet“ (dizainas – Hyoungwuk Moon, Jeonghyeon Lee, Pietų Korėja). Dar viena idėja, kurią gamintojai galėtų paversti realybe jau dabar. Dizaineriai pasiūlė mobilų virtuvės maišytuvo sprendimą, kuris padėtų funkciškai sujungti dvi svarbiausias virtuvės zonas – viryklę bei plautuvę, ir taip gerokai palengvintų bei optimizuotų visą maisto ruošimo procesą.

H2Wall (dizainas Lucas Ruffinengo, Argentina) Šis maišytuvas, ko gero, labiausiai priklausomas nuo technologijų ir atrodo atkeliavęs iš ateities. Vienas iš vandens taupymo būdų – tai sužinoti, kiek vandens suvartojama. „H2Wall“ išmanus maišytuvas padeda itin tiksliai nustatyti sunaudojamą kiekį, apskaičiuoti mėnesines išlaidas ir nustatyti tam tikrus optimalius limitus. Papildomas balas už futuristinę maišytuvo išvaizdą – montuojamas į sieną jis užima itin mažai vietos.

Water Curtain (dizainas – Xucheng Yan, Kinija) Vandenį taupyti galima ne tik reguliuojant vandens srovės stiprumą, bet ir... jos plotį. Dizaineriai pasiūlė srovės plotį reguliuoti braukiant pirštu per viršutinę maišytuvo dalį tarsi išmanaus įrenginio ekraną.

Ar bent kelios idėjos artimiausiu laiku bus įgyvendintos, parodys laikas, juolab ne vieną ankstesnių konkursų laimėtojų idėją „Hansgrohe“ išties pritaikė serijinėje gamyboje. Bet tai jau kita istorija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.