Pirmoji pagalba, kai numylėtas vilnonis rūbas praranda formą

Vilnonis rūbas nesilamdo, išlaiko šilumą, greitai išsivėdina. Tačiau daugeliui teko pažinti ir silpnąją vilnos savybę: per stipriai užkaitinus vandenį, skalbiamas rūbas susitraukia. Yra kelios taisyklės, kurios padės atstatyti sugadinto rūbo formą.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-16 19:10

Kodėl traukiasi?

Skalbiant jautrius audinius optimaliausia temperatūra – 30 laipsnių Celsijaus. Kuo vanduo karštesnis, tuo labiau tikėtina, kad audinys susitrauks. Sugadinti vilnonį rūbą gali netinkamos skalbimo priemonės. Vilnos niekada neskalbkite įprastais milteliais – juose esantis šarmas apgadina gijas, jos šiurkštėja, susitraukia, o rūbas deformuojasi.

Jei jūsų skalbimo mašinoje nėra specialios programos, tinkančios vilnoniams audiniams skalbti, nerizikuokite. Kitaip rūbas gali ne tik susitraukti, bet ir susivels.

Labiausiai traukiasi natūralių medžiagų audiniai: vilna, medvilnė ir jų mišinys.

Būdas išsigelbėti

Negalima vienareikšmiškai teigti, kad įmanoma išgelbėti visus rūbus: kai kuriuos audinius galima gana lengvai ištempti, kitų – iš viso neįmanoma. Tai priklauso nuo to, kaip stipriai rūbas susitraukęs, ar audinys vien iš vilnos, ar iš maišytų siūlų.

Jei rūbas susitraukė ne stipriai, pamėginkite jį ištempti taip: 15 min. rūbą pamerkite į šaltą vandenį, nuspauskite vandenį negręždami, ant stalo patieskite rankšluostį ir ant jo patieskite rūbą.

Natūrali vilna gerai sugeria drėgmę, todėl pasiruoškite, kad rūbas džius ilgokai. Iki audinys išdžius, keiskite sušlapusį rankšluostį, o rūbą pratempkite. Turėkite kantrybės – jokiu būdu nesugalvokite proceso pagreitinti įjungę plaukų džiovintuvo ar padžiauti vilnonio rūbo ant elektrinio radiatoriaus, perspėja legkovmeste.ru.

Jei susitraukė rūbas, kurio sudėtyje – ne vien vilna, jį ištempti galite pamėginti šitaip: ant lyginimo lentos patieskite rūbą, jį lygintuvu lyginkite per drėgną ploną audinį, o laisva ranka tempkite rūbą reikiama kryptimi.

Yra dar vienas kelias, kaip pratempti susitraukusį rūbą. Jis kiek ekstremalus. Šlapią drabužį apsivilkite ir nešiokite, kol išdžius. Būtinai vis patempkite rankoves ir megztinio kraštą žemyn.

Kaip pratempti kelnes

Jei kelnės susitraukė ne į plotį, o į ilgį, pataisyti situaciją nesudėtinga. Tam prie kelnių galų reikia prikabinti svorį. Tam tinka kad ir pakabai, kurie turi spaustukus. Iš šalto vandens, kuriame mirko apie 15 minučių, ištrauktas kelnes lengvai nuspauskite ir pakabinkite ant virvės, prisegdami ties juosmeniu. Kelnių galus suspauskite pakabo spaustukais, o ant pakabo kabliuko ką nors pakabinkite dėl svorio. Kelnes taip palikite iki jos visiškai išdžius.

Kaip pratempti vilnonį paltą

Pirmiausia rūbą pamerkite į mišinį, kurį užmaišykite iš 10 litrų šalto vandens ir 2 valgomųjų šaukštų vandenilio peroksido. Peroksidas gijas padarys elastingesnes. Mišinyje rūbą palaikykite dvi valandas. Kol paltas mirksta, atidžiai jį pratempkite rankomis. Po šios procedūros audinį lengvai nuspauskite, o džiovinkite jį patiesę ant rankšluosčio.

Kaip pratempti kepurę

Pats paprasčiausias kelias tai padaryti – užmauti susitraukusią kepurę ant apversto trilitrinio stiklainio. Tik prieš tai ją keliolikai minučių pamirkykite šaltame vandenyje. Jei į vandenį įpilsite truputį balzamo plaukams, siūlai taps minkšti ir papurę, o kakta daugiau neniežės. Jei namie nerandate stiklainio, galite mėginti kepurę džiovinti ją užsidėję ant galvos. Tik pirma reikėtų užsitempti maudymosi kepuraitę.

Kaip pratempti kojines ir pirštines

Pirmiausia apsižiūrėkite, ar namuose turite acto, purkštuvą, daug laikraščių, stiprių spaustukų.

Pirmiausia susitraukusius rūbus pamerkite į šaltą vandenį, kiek patampykite juos rankomis, ištraukę iš vandens nuspauskite negręždami. Drėgnus rūbus supurkškite actu iš purkštuvo. Į rūbus prikimškite kiek telpa sulamdytų laikraščių, o kojinių ar pirštinių kraštus suspauskite spaustukais, kad laikraščiai nepabirtų. Laikraščius keiskite – kuo dažniau tą darysite, tuo greičiau rūbas išdžius.

Kaip ištempti švarką

Susitraukusiam švarkui grąžinti formą galima pamėginti jau močiučių naudotu būdu. Pirmiausia pasigaminkite tirpalą, į kurį supilkite: 5 litrus šalto vandens, 5 valgomuosius šaukštus amoniako, po vieną valgomąjį šaukštą terpentino ir odekolono.

Į šį mišinį valandai pusantros pamerkite rūbą, vėliau jį išskalaukite švariame tokios pat temperatūros vandenyje ir švelniai nuspauskite.

Prie švarko pridaigstykite gabalėlį audinio. Tam ant stalo patieskite staltiesę, keturgubą paklodę ar frotinį rankšluostį. Ant audinio patieskite švarką, pratempkite jį rankomis ir palei kontūrą prisiūkite jį ant audinio. Geriausia, jei dygsniai – kas 2 centimetrus. Tuomet audinį su prisiūtu švarku patieskite ant švaraus kilimo ir, gerai įtempdami, prie kilimo prismeikite segtukais. Laikykite, kol švarkas išdžius.

Saugumo dėlei suskaičiuokite, keliais smeigtukais prisegsite audinį prie kilimo, kad žinotumėte, kiek jų turite susirinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.