Prieš šventes: kaip susitvarkyti namus, kad tai neišsunktų jėgų

Prieššventinis metas neretuose namuose sutampa ir su aukštyn kojom verčiamais kambariais, mat dažna šeimininkė besibaigiant metams sumano iš pagrindų iškuopti namus. Kad palengvintume šiuos laiko ir fizinės ištvermės reikalaujančius darbus, pateikiame kelis patarimus.

 Namus galima sutvarkyti ir nebraukiant prakaito, tereikia pasitelkti kelias gudrybes.<br> 123rf.com nuotr.
 Namus galima sutvarkyti ir nebraukiant prakaito, tereikia pasitelkti kelias gudrybes.<br> 123rf.com nuotr.
Švariai išplauti plaktuvą – ne tokia paprasta užduotis.<br>T.Bauro nuotr.
Švariai išplauti plaktuvą – ne tokia paprasta užduotis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasidarykite specialaus mišinio, kuriuo papurkškite vonią, kai tik rasite kelias minutes laisvo laiko, kad ir laukdami, kol įsigers plaukų kaukė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasidarykite specialaus mišinio, kuriuo papurkškite vonią, kai tik rasite kelias minutes laisvo laiko, kad ir laukdami, kol įsigers plaukų kaukė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
  Valydami mikrobangų krosnelę į dubenį įliekite dvi stiklines vandens, pusę stiklinės acto, o šį mišinį tris minutes pakaitinkite krosnelėje.<br> 123rf.com nuotr.
  Valydami mikrobangų krosnelę į dubenį įliekite dvi stiklines vandens, pusę stiklinės acto, o šį mišinį tris minutes pakaitinkite krosnelėje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 8:44 PM

Tvarkos kalendorius

Kokybiška generalinė tvarka gali trukti ir ne vieną dieną. Tačiau tikėtina, kad po jos dings ne tik dulkės, bet ir noras tvarkytis. Tokio nuovargio nejusite, jei protingai pasiskirstysite darbus. Butą padalinkite į keturias zonas: vonia-tualetas, virtuvė-koridorius, miegamasis, svetainė. Susidarykite kalendorių, kada šias zonas tvarkysite. Kalendoriuje viena savaitė turėtų būti lygi vienai zonai. Vadinasi, per savaitę nuodugniai iškuopsite vieną zoną.

15 minučių taisyklė

Kitas žingsnis po to, kai butą paskirstėte į zonas ir sudarėte kalendorių – kiekvieną segmentą padalinti į septynias mažesnes zonas. Kiekvienai jų sutvarkyti kasdien skirkite 15 minučių. Taip per savaitę sutvarkysite vieną namų zoną, o nuovargio nepajusite.

Penkių daiktų taisyklė

Susikurkite savo švaros ritualą. Pavyzdžiui, išsirinkite penkis daiktus, kuriuos sutvarkysite kas kartą, kai televizorius rodys reklamą. Tai gali būti ant lovos numesti rūbai, dulkės ant sekcijos, laikraščiai ant žurnalinio staliuko, indai kriauklėje ar bet kurie kiti daiktai, užkliūvantys jums už akių. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir sutvarkysite namus.

Švara šaldytuve

Šaldytuvo lentynas užklokite klijuote ar paprasčiausia maistine plėvele. Taip apsisaugosite nuo lipnių ir riebalų dėmių ant šaldytuvo detalių. Kartas nuo karto plėvelę pakeiskite. Kad šaldytuve neatsirastų nemalonių kvapų, į jį įdėkite gabalėlį kitą juodos duonos arba aktyvuotos anglies.

Kaip valyti mikrobangų krosnelę

Ant šio buities prietaiso sienelių, priklausomai nuo to, kokį maistą šildote, nešvarumų gali atsirasti akimirksniu. Neretai jie taip pat greitai prikepa. Yra gudrybė, kuri mikrobangų krosnelę be didelio vargo padės išvalyti per kelias minutes. Viskas, ko reikia, tai į dubenį įlieti dvi stiklines vandens, pusę stiklinės acto, o šį mišinį tris minutes pakaitinti mikrobangų krosnelėje. Prietaisui išsijungus, palaukite dar tris-penkias minutes, ir, išėmę dubenį, mikrobangų krosnelės sieneles patrinkite drėgna kempinėle, pataria novate.ru.

Valome plaktuvą

Švariai išplauti šį buities prietaisą – ne tokia paprasta užduotis. Pabandykite plaktuvą sutvarkyti taip: į plaktuvą įpilkite šilto vandens ir įlašinkite indų ploviklio, o prietaisą kelioms sekundėms įjunkite. Po to jį praskalaukite tekančiu vandeniu. Lygiai taip pat galima valyti ir trintuvą.

Švarus keptuvas

Kas bent sykį gamino maistą ant keptuvo, žino, kaip po vakarienės jį sunku iššveisti. Kitą sykį, kai ruošite patiekalą keptuve, jį patį padenkite arba maistą įsukite į foliją. Taip keptuvą išlaikysite švarų.

Šveičiame vonią

Purkštuve lygiomis dalimis sumaišykite actą ir indų ploviklį. Purkštuvą su šiuo mišiniu pastatykite vonioje, ir kas sykis, kai rasite kelias minutes, pavyzdžiui, belaukiant, kol į plaukus įsigers kaukė, nupurkškite vonią ar dušo kabiną. Pamėginkite – įsitikinsite, kad sutaupote laiko.

Surenkame dulkes

Pradilo pora kojinių? Jų neišmeskite, o panaudokite dulkėms valyti. Kojines suvilgykite vandeniu ir trupučiu skalbinių kondicionieriaus, apsimaukite jas ant rankų ir braukite per palanges, spinteles, stalus... Audinių kondicionierius kurį laiką neleis ant baldų kauptis dulkėms.

Blizganti santechnika

Tokio rezultato pasieksite be didesnių pastangų – jums užteks kartas nuo karto santechniką patrinti kepimo popieriumi.

Lipnus pūkų rinkiklis

Šis daiktas tinka ne tik pūkams nuo rūbų surinkti, bet ir smulkioms šiukšlėms nuo kitų paviršių namuose sugaudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.