Jei tai padarysite – katė jūsų namuose nedergs ir elgsis tinkamai

Katė – ne žaisliukas, o jei apgalvosite, kaip įsikurti, kad patogu gyventi būtų ne tik jums, bet ir jai, turėsite rūpesčių. Katės drasko tapetus, vagia maistą, pergraužia laidus, šoka ant svečių ir, žinoma, dergia. Priversti kates elgtis padoriai kur kas sudėtingiau nei šunis. Vis dėlto jei katei pas jus jauku, gyvūnas turi kuo žaisti, tai aplinkiniams bus gerai.

Prieš į namus parsinešant keturkojį, reikėtų tinkamai paruošti būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš į namus parsinešant keturkojį, reikėtų tinkamai paruošti būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katės gali miegoti kur papuola, tačiau visuomet įsitaiso ten, kur šilčiau ir minkščiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katės gali miegoti kur papuola, tačiau visuomet įsitaiso ten, kur šilčiau ir minkščiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kad įpratintumėte katę naudotis stovu, reikės kantrybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad įpratintumėte katę naudotis stovu, reikės kantrybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad įpratintumėte katę naudotis stovu, reikės kantrybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad įpratintumėte katę naudotis stovu, reikės kantrybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-12-25 11:23, atnaujinta 2017-12-25 18:58

Tačiau prieš į namus parsinešant keturkojį, reikėtų tinkamai paruošti būstą. Turėkite omenyje, kad katė gali iššokti per langą, praryti adatą, prisiryti ar išbarstyti skalbimo priemones, tarp durų įkišti uodegą.

Todėl namuose, kuriuose netrukus atsiras katė, reikėtų į spintas sukišti smulkmenas ar bent jas sudėti į gerai dangteliais uždaromus indelius. Apžiūrėkite ir vonią: viskas, kas liks nesuslėpta, greičiausiai taps katės žaislu.

Kur laikote buitinę chemiją? Ar bakalėja lengvai pasiekiama? Ar nelaikote produktų už užuolaidų? Būkite tikri – naujasis gyventojas iššniukštinės kiekvieną kertę.

Mėgstate atlapoti langus? Jei šio įpročio pakeisti nesiruošiate, į langus įstatykite apsauginį tinklelį, tik nepamirškite patikrinti, ar jis tvirtai laikosi.

Jei durys – tiek kambarių, tiek spintų – namuose tvirtai užsitrenkia, jos gali priverti katės letenėlę ar uodegą. Pasirūpinkite specialiais stabdais, pataria houzz.ru.

Svarbu paslėpti laidus: katės mėgsta su jais žaisti ir nagais, ir dantimis, todėl gali laidus pažeisti ir susižeisti pačios.

Katės ne tik smalsios, bet ir tingios – greitai pavargsta ir eina miegoti. Todėl pasirūpinkite tinkamais žaislais, kad gyvūnui nereikėtų pramogai ieškoti jūsų papuošalų ir interjero smulkmenų. Joms itin patinka žaisti su kabančiais daiktais. Tačiau ilgos virvės pavojingos, todėl verčiau kabamą žaislą tvirtinkite ant ilgos lazdos.

Katės guolis

Katės gali miegoti kur papuola, tačiau visuomet įsitaiso ten, kur šilčiau ir minkščiau. Kad katės į lovą neprinešt mikrobų ir savo kailio, keturkojui įtaisykite namelį ar būtent jam skirtą kampą. Tik jei katei jis nepatiks, gyvūnas čia niekuomet nemiegos. Todėl protingiau iš pradžių katę stebėti ir tik supratus, kur link ji traukia ilsėtis ir kas jai patinka, įrengti guolį.

Parduotuvėje galima įsigyti įmantrių namelių katėms, tačiau tam puikiai tiks ir kartoninė dėžė ar vieta po lova. Katėms gali patikti ir guolis viršutinėse knygų lentynose.

Čia patieskite seną rankšluostį ar nereikalingą paklotą. Svarbu, kad audinys nesielektrintų.

Beje, šie keturkojai dažnai įlenda miegoti į drabužių spintas. Kadangi katė nemiega vienoje vietoje, o renkasi tas, kurios jai patinka, logiškiausia būtų bute įrengti kelis jos miegamuosius.

Jei jūsų katei patinka voliotis ant minkštų baldų, įsigykite nebrangių patiesalų iš tankios medvilnės. Patieskite juos tose vietose, kur mėgsta įsitaisyti katė. Kai patys norėsite prisėsti ant minkštų baldų, patiesalą paprasčiausiai nutrauksite.

Tačiau jokie užtiesalai neišgelbės, jei katės nešukuosite.

Maisto zona

Paėdusios katės indų taip puikiai, kaip tą padaro šunys, neišlaižo. Maža to, jo pribarsto po spintelėmis, kilimais. Todėl, kalbant apie maisto zoną, svarbu, kad indai būtų tvirti. Svarbu, kad juos būtų galima gerai išplauti, o patys nečiuožinėtų: jei dubenėlis slidžiu dugnu, joks specialus kilimas iš gyvūnų prekių parduotuvės negelbės. Patogiausia rinktis dubenėlį, kurio dugnas – su guma, arba indus, kurie įsideda į specialų stovą. Kadangi vandenį katėms reikia dažnai keisti, o to daryti kas dvi valandas negalite ar nenorite, įsigykite gertuvę.

Katės tualetas

Dėžė, kurioje įrengsite katės tualetą, namuose turi atsirasti dar iki parsinešite katę. To reikia tam, kad gyvūnas nespėtų priteršti netinkamoje vietoje. Jūsų užduotis – parodyti katei ne konkrečią kambario vietą, kurioje ji gali atlikti gamtinius reikalus, o būtent tam skirtą dėžę. Vėliau metras po metro galėsite ją pertempti į kitą vietą. Galiausiai tokiu būdu galėsite išmokyti katę apskritai nukeliauti iki unitazo.

Įrengiant katei tualetą, jums reikės dėžės, semtuvėlio ir užpildo. Tualetą pastatykite atokiau praėjimo ir tos vietos, kurioje katė ėda.

Katėms svarbus net ir dėžės gylis. Daugelis keturkojų įsitaiso taip, kad letenėlėmis neliestų užpildo. Todėl svarbu, kad dėžė stovėtų tvirtai: pakaks vieno karto, kai ji susvyravusi išgąsdins katę, kad gyvūnas daugiau niekada neateitų iki naujojo tualeto.

Turėkite omenyje, kad katės gali nesinaudoti tualetu, jei joms nepatinka užpildas.

Jei įsigyti katės neplanavote ir ji tarsi nukrito iš dangaus, iš virtuvės atsineškite seną padėklą ar platų gilų dubenį, jį pridėkite laikraščių – pirmai pradžiai tiks ir toks tualetas.

Jei vis dėlto katė tuštinasi kitoje vietoje, nei numatėte jūs, pamėginkite išsiaiškinti, kodėl taip nutiko. Galbūt katei nepatinka dėžė? Gal netinka vieta – paieškokite jaukesnės.

Katės eina ten, kur jaučia savo kvapą. Tačiau jei katės tualete nepalaikote tvarkos, gyvūnas ims teršti kur papuola.

Būna, kad katės apsipažįsta ir tualetu palaiko į dėžę panašius daiktus. Jei taip nutiko, kuriam laikui katės tualetu pasirinktą daiktą patraukite iš jos akiračio. Būtų gerai jį nupurkšti specialiu purškalu, atbaidysiančiu nuo šio netikusio įpročio. Jei katė teršia ant lovos ar į to paties šeimos nario batus, vadinasi, gyvūnas keršija. Už tai bausti – beprasmiška. Čia pagelbės tik meilė ir dėmesys. Dar viena priežastis, dėl kurios katė tualetu pasirenka ne tam skirtą dėžę – liga arba instinktas, dėl kurio lytiškai subrendęs gyvūnas namuose ženklina savo teritoriją.

Kad neplėšytų tapetų ir baldų

Stovas nagams galąsti padeda keturkojui treniruoti pirštų raumenis ir prižiūrėti nagus. Be to, tarp kačių pirštų yra liaukos, kurios išskiria kvapą turintį skystį, o taip nutinka būtent į ką nors suleidus nagus. Taip katės žymi savo teritoriją. Tad kuo daugiau tokių stovų, tuo tvirčiau katės jaučiasi.

Šiems gyvūnams patinka stori viniliniai tapetai, kilimai, minkšti baldai ir netgi medinės ar kamštinės grindys. Šiuos daiktus keturkojai neabejotinai draskys, jei neturės specialiai tam skirto stovo.

Jei jūsų kambaryje vietos nėra daug, rinkitės prie sienos tvirtinamą paviršių, skirtą nagams galąsti. Jei renkatės statomą ant grindų, įsitikinkite, kad jis tvirtas. Svarbu stovą pastatyti taip, kad katei būtų patogu prieiti. Kitaip ji paprasčiausiai šiuo daiktu nesinaudos.

Kad įpratintumėte katę naudotis stovu, reikės kantrybės. Įprasta, kad pasigaląsti nagus gyvūnai sumano po miego. Parodykite katei, kur stovas, pastatykite ant jo letenėles. Jei keturkojis nesuprato, ko iš jo norite, nusipirkite paprastosios katžolės purškalą ar valerijono (tik jo nepadauginkite, lašas – jau daug). Katė trinsis apie stovą, jį laižys, ir reikalai pajudės.

Jei katė vis dėlto drasko tapetus ar baldus, yra dar vienas nevienareiškmiškai vertinamas sprendimas – parduotuvėse galima įsigyti įmaučių nagams. Be to, jos tinka tik toms katėms, kurios neišleidžiamos į gatvę. Priešingu atveju gyvūnas neturės kuo apsiginti.

Žaidimų kambarys

Gyvūnams reikia turėti, kur išlieti energiją, todėl pasirūpinkite tinkamais žaislais. Viena šeima kampe prie siauriausios buto sienos pastatė baldų sienelę, kurią nuo sienos atitraukė apie metrą. Iš nugaros apačioje išpjovė angą, o dureles paliko. Taip padarė namelį katei, kurį apstatė iš gyvūnų parduotuvės pirktais daiktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.