Lietus pakeitė puošybos įpročius – ką vietoje sniego siūlo kauniečiai?

Praradę viltį, kad iki Kalėdų miestą užklos sniego paklotas, kai kurie viešąsias erdves puošiantys kauniečiai nutarė vengti tradicinių kalėdinių dekoracijų. Vienur jas pakeitė šviesos instaliacijos, kitur vietoj snaigių žydi gėlės ar varva lietaus lašai.

Savanorių prospekte galima išvysti eglę, puoštą dirbtinių gėlių žiedais.
Savanorių prospekte galima išvysti eglę, puoštą dirbtinių gėlių žiedais.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 25, 2017, 9:57 AM

Pasižvalgius po Kauną dar galima išvysti įprastomis dekoracijomis ar spindinčiomis girliandomis papuoštą eglę, elnių traukiamas Kalėdų Senelio roges ar stovinčio senio besmegenio skulptūrą.

Tačiau miestiečių kalėdinės puošybos įpročiai keičiasi. Tam įtakos turi ne tik naujos mados, bet ir orai.

Kone nuolat lyjant ir termometro stulpeliui kylant virš nulio laipsnių puošėjai priversti taikytis prie didelės drėgmės bei šilumos.

Viliojo žaismingais veikėjais

Ne vieną kaunietį nustebino tai, kad šįmet neliko nuotaikingų skulptūrų šalia etiketes ir pakuotes gaminančios įmonės Taikos prospekte, kurios daugelį metų traukė kauniečių akį.

Vietoj jų – pastogę primenanti šviesos instaliacija, po kuria stovi suolelis, ant kurio sėdint galima klausytis per garsiakalbį sklindančių pasakų.

Dėl tokio kūrybinio sprendimo praeiviai kraipo galvą. Juk ši įmonė – viena pirmųjų savo iniciatyva ir lėšomis ėmė puošti viešąją miesto erdvę linksmais personažais.

Kasmet atsirasdavo vis kiti kalėdiniai personažai: senių besmegenių šeima, Kalėdų Senelis ar žvėrys. Jie priviliodavo daugybę kauniečių, ypač šeimų su vaikais.

Įrengė šviesos instaliaciją

Pernai šalia įmonės pradėtą kurti „Miško pasaką“ sugadino vagys ir vandalai – pavogtos penkios iš devynių įspūdingų kalėdinių dekoracijų. Dingo vilkas, trys zuikiai ir peliukas. Vandalai taip pat išdraskė laužą, aplink kurį buvo susirinkę miško žvėrys.

Dekoracijas kūrusios įmonės atstovė Lina Kvietkauskaitė neslėpė, jog patirta apie 2 tūkst. eurų nuostolių. Tačiau pabrėžė, kad ne pinigai svarbiausia, o tai, kad buvo pavogta šventė.

„Šiais metais skulptūrų neliko. Toks sprendimas buvo priimtas ne todėl, kad išsigandome vagišių ir vandalų. Įtakos turėjo nežiemiški orai. Kai kalėdiniu laikotarpiu tenka pjauti žolę, ir net keliskart, statyti sniego senių ar kitų su žiema tiesiogiai susijusių veikėjų nesinori“, – tvirtino L.Kvietkauskaitė.

Pasitarę su menininkais įmonės darbuotojai nutarė ieškoti naujo puošybos sprendimo. Įrengta šviesos instaliacija ir pradėtos sekti populiarios pasakos.

Eglę puošia lietaus lašai

Prie Aleksoto seniūnijos šįmet puikuojasi žaliaskarė, pavadinta Lietaus egle.

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė tikino, jog eglės puošėjai, kuriems vadovavo menininkė Aurelija Kudirkienė, atkreipė dėmesį į orus.

„Ne pirmus metus per žiemos šventes sulaukiame daug lietaus, todėl jau atsisakyta eglės puošmenų iš popieriaus, kartono, putplasčio, tekstilės. Šios medžiagos, veikiamos vandens, greitai suyra, ištyžta.

Todėl puošmenos dar prieš Kalėdas atrodydavo neestetiškai“, – sakė seniūnė.

Aleksoto eglė išdabinta tekantį vandenį simbolizuojančiais vandens lašais, sukurtais iš specialios folijos.

Vietoj snaigių žydi gėlės

Šalia įėjimo į vieną odontologijos kliniką Savanorių prospekte galima išvysti eglę, puoštą gėlių žiedais.

„Kai su kolektyvu prieš kiek laiko galvojome, kuo puošime Kalėdų eglę, pasiūlymų būta įvairių. Tačiau kai ją pastatėme, supratome, kad snaigės, elniai ir kitokios su tikra žiema susijusios dekoracijos netinka: sniego juk nėra.

Pažiūrėję šventinio laikotarpio orų prognozes nutarėme pašmaikštauti ir eglę papuošti netradiciškai“, – kalbėjo klinikos įkūrėja Solveiga Kelbauskienė.

Eglę darbuotojai nusagstė įvairiaspalviais hortenzijų, lelijų, rožių ir kitų gėlių žiedais. Nors pirmoji S.Kelbauskienei į galvą šovusi mintis buvo žaliaskarę papuošti gyvomis gėlėmis, jos medikė atsisakė dėl lietaus ir dažną naktį lauke paspaudžiančio šalčio.

„Dirbtinių gėlių žiedų ieškojome floristikos parduotuvėje. Tikimės, kad jie atsparūs lietui, šlapdribai ir iki švenčių išliks tokie pat spalvingi“, – sakė kaunietė.

Pastatė spindintį suolelį

Kelionių centro vadovė Daiva Morkūnienė prie miesto centre esančio biuro šiais metais atsisakė puošti eglę. Ją pakeitė kitokia šventinė dekoracija.

„Ne vien man, bet ir tikriausiai visiems užeinantiems į mūsų centrą gražu, kai lauke mato papuoštą gyvą apsnigtą eglutę, šalia kurios pusnyse sėdi Kalėdų Senelis ar tupi nykštukai. Būtent taip ankstesniais metais atrodė erdvė šalia biuro.

Pastaraisiais metais nėra nei sniego, nei pusnių. Tai kokią prasmę turi tokios skulptūros ir puošmenos?“ – klausė moteris.

Šį gruodį šalia kelionių centro nutarta pastatyti medinį suolelį, kuris papuoštas šviečiančia lempučių girlianda.

Drąsina svajoti ir eksperimentuoti

Jolanta Šmidtienė

Menininkė

„Orai Lietuvoje, kaip ir kalėdinės puošybos mados, keičiasi, tačiau vis tiek išlieka pagrindinis atributas – Kalėdų eglė. Nepriklausomai nuo to, lauke speigas ar lietus, dažnas dekoruoja ne tik ją, bet ir palanges, vitrinas, kitas namų bei lauko erdves. Ir tai sveikintina.

Pažiūrėkite, kaip žmonės gerokai šiltesniuose kraštuose pasiduoda šventiniam puošybos vajui – ant žaliuojančios žolės ar šalia palmių stovi ar rogėmis važiuoja Kalėdų Seneliai, seniai besmegeniai, snieguolės.

Mėgstu sakyti, jog kalėdinė puošyba – žaidimas, o žaislus kiekvienas pasirenka pagal išmonę, galimybes, norus ir skonį. Čia vienos taisyklės nėra. Drąsiai eksperimentuokite, atskleiskite svajones.

Galvojant apie lauko kalėdines dekoracijas reikėtų atkreipti dėmesį į tai, iš ko jos pagamintos ar bus gaminamos. Patvariausia medžiaga – plastikas. Iš kitų medžiagų pagamintos puošmenos neretai subliūkšta, išyra, ištyžta, subyra ar sudūžta nuo vėjo. Lietus nuplauna kai kuriuos dažus ar blizgučius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.