Kai perskaičiau šiuos patarimus – užuolaidas drąsiai skalbiu pati

Išskalbti užuolaidas namų sąlygomis – didelis darbas. Toli gražu ne kiekviena šeimininkė jį mėgsta, o dar mažiau žino, kaip teisingai su tuo susidoroti. O gal užuolaidų apskritai nebūtina skalbti?

 Užuolaidas reikia skalbti mažiausiai dusyk per metus. <br> 123rf.com nuotr.
 Užuolaidas reikia skalbti mažiausiai dusyk per metus. <br> 123rf.com nuotr.
 Užuolaidas reikia skalbti mažiausiai dusyk per metus. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Užuolaidas reikia skalbti mažiausiai dusyk per metus. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Jei neįmanoma į užuolaidas įkaltų žiedų išimti, skalbkite drauge su jais. <br> 123rf.com nuotr.
 Jei neįmanoma į užuolaidas įkaltų žiedų išimti, skalbkite drauge su jais. <br> 123rf.com nuotr.
Jei dulkes iš užuolaidų siurbsite dulkių siurbliu, būkite atidūs pasirinkdami jo galią.<br> 123rf.com nuotr.
Jei dulkes iš užuolaidų siurbsite dulkių siurbliu, būkite atidūs pasirinkdami jo galią.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-01-06 13:12, atnaujinta 2018-01-06 13:24

"Deja, nuo šio darbo neišsisuksite – užuolaidas reikia skalbti mažiausiai dusyk per metus. Juk tai – didelis tekstilės plotas, ant kurio nusėda daug dulkių. Nuo dažnų prisilietimų rankomis užuolaidos taip pat netampa švaresnės. Bet perskaičiusi šiuos patarimus, pati ėmiau drąsiau skalbti užuolaidas, nes sužinojau keletą svarbių taisyklių", - rašo Anastasija.

Skalbti namie ar atiduoti į valyklą?

Dažniausiai į valyklą neša iš brangių natūralių audinių – aksomo, damasto, batisto, mitkalio, muslino, brokato – pasiūtas užuolaidas.

Daugelis šių audinių negali būti skalbiami – vandenyje jie susitraukia ir praranda formą. Jei vis dėlto aukščiau išvardintus audinius ryžotės skalbti namuose, gaminio etiketėje pažiūrėkite, ar tai leidžia gamintojas. Vandenyje skalbti galima užuolaidas, kurios austos iš dirbtinio pluošto arba sumaišius medžiagas, tačiau pastaruoju atveju sintetikos turi būti ne mažiau nei 10 procentų.

Skalbiame namie

Jei užuolaidas skalbsite namie, nesvarbu – tą darysite rankomis ar skalbimo mašinoje – tam tikrų taisyklių nepraleiskite pro akis, pataria legkovmeste.ru.

Pirmiausia iš užuolaidų iškrėskite kiek įmanoma daugiau dulkių. Audinį merkite į šaltą vandenį, jei norite, įberkite skalbimo miltelių. Tai padės pašalinti ant užuolaidų nusėdusias dulkes ir purvą. Jei vanduo stipriai susiteršė, jį pakeiskite ir užuolaidas pamerkite vėl.

Išskalbtas užuolaidas būtina labai gerai išskalauti. Kitaip ant audinio likusios cheminių priemonių dalelės, užuolaidoms kabant saulėje, greičiau audinį išblukins. Iš vandens ištrauktų užuolaidų negręžkite – lai vanduo pats nuteka.

Turėtume teikti pirmenybę užuolaidų skalbimui rankomis, nes taip labiau saugomas audinys. Be to, sintetinės ar vilnonės užuolaidos negali būti skalbiamos skalbimo mašinoje.

Taigi, jei susiruošėte užuolaidas skalbti rankomis, pirmiausia prisileiskite vonią vandens – jo turi būti gausu. Skalbimo miltelių neberkite tiesiai ant audinio – juos reikėtų pirma ištirpinti vandenyje ir tik po to į jį merkti užuolaidas. Plonų audinių netrinkite ir negręžkite. Jei užuolaidos – su geležiniais žiedais, pasistenkite jų nemerkti į vandenį – taip išvengsite rūdžių dėmių. Jei ketinate užuolaidas balinti, pirmiausia balinimo priemonę išbandykite ne taip gerai matomoje vietoje.

Paprastai rankomis skalbdamos užuolaidas šeimininkės į vandenį beria druskos, kad rezultatas būtų geresnis. Be to, druska padeda išsaugoti spalvas. Tą patį padaro ir soda. Išskalbtas užuolaidas galite perskalauti vandenyje su actu – jis atgaivina audinį ir suteikia tviskesio, o džiūdamos užuolaidos nesiraukšlės.

Jei užuolaidas galima skalbti mašina, tai turi būti nurodyta gamintojo etiketėje. Tik jūsų skalbimo mašinoje turi būti gležnų audinių režimas ir galimybė išjungti gręžimą.

Jei ant užuolaidų yra puošybos detalių, kurių negalima nuimti, skalbkite jas specialiame maišelyje. Pasirinkite skystas skalbimo priemones – jos geriau išsiskalauja. Kad audinys gerai išsiskalautų, skalbimo mašinos būgnas turi būti pusiau tuščias.

Skalbkite kabančias

Tais atvejais, kai ant užuolaidų nematyti akivaizdžių nešvarumų, jas galima išvalyti ir nedrėkinant. Rezultatas nebus toks, kaip išskalbus, tačiau audinį bent iš dalies atšviežinsite. Tam reikės dulkių siurblio su specialiu antgaliu. Šis valymas itin tinka gobelenui, nors nusiurbti dulkes galima nuo bet kurio audinio. Tik neperspauskite rinkdamiesi siurblio galią.

Dar vienas būdas nenukabintoms užuolaidoms valyti – kempinė ir muiluotas vanduo. Toks pasirinkimas tinkamas ritininėms užuolaidoms plauti.

Jei turite specialų prietaisą arba vertikaliai garus leidžiantį lygintuvą, galite taip pamėginti išvalyti užuolaidas. Taip audinys ne tik atgaivinamas, bet ir dezinfekuojamas ir išlyginamas. Tik reikia atkreipti dėmesį, ar audinys nebijo drėgmės ir aukštos temperatūros.

Pirmoji taisyklė – išsiaiškinkite tipą

Tačiau nustatyti audinio rūšį – dar ne paruošiamųjų darbų pabaiga. Užuolaidos skiriasi ne tik pagal tai, iš kokio audinio jos pasiūtos, bet ir pagal tai, ar turi puošybos elementų, bei pagal konstrukciją.

Skalbiame portjeras

Nusiteikite: tai – sudėtingas užsiėmimas. Jei gamintojas nurodo, kad portjeras galima ne tik valyti valykloje, bet ir skalbti, jas reikia plauti rankomis. Skalbiant portjeras jas kelis kartus pamerkite į šaltą vandenį su druska ar soda. Po to kelis kartus pamirkykite šiltame muiluotame vandenyje. Skalbdami naudokite švelnias priemones, tik jokiu būdu audinio netrinkite.

Aksominės užuolaidos

Aksomui nepatinka drėgmė, todėl jei tokias užuolaidas valysite namie, darykite tai nenuimdami nuo karnizų. Pirma nuo viso paviršiaus šepetėliu nubraukite dulkes. Po to vilnoniu benzinu kiek sudrėkintu skudurėliu pavalykite užuolaidas, leiskite išdžiūti, o tuomet dar kartą audinį nubraukite spiritu suvilgytu vilnoniu skudurėliu.

Flokas

Namų sąlygomis floko užuolaidas valykite reguliariai: pirma nusiurbkite dulkių siurbliu, o vėliau nubraukite rūbų šepečiu ar kempine.

Tiulis, šilkas, organza

Lengvas užuolaidas skalbia rankomis arba gležnų audinių režimu skalbimo mašinoje. Pirma jas pamirkykite šaltame vandenyje, po to įdėkite į skalbimui skirtą maišelį, o tuomet skalbkite šiltame vandenyje.

Virtuvės užuolaidos

Jei virtuvės užuolaidų audinyje yra sintetikos, skalbkite šitaip: visai nakčiai pamerkite jas į šaltą vandenį su druska, skalbkite tokiame pat vandenyje, gerai išskalaukite, o galiausiai perplaukite vandenyje su actu.

Akrilas, viskozė, tafta

Tokio audinio užuolaidas galite mesti į skalbimo mašiną. Pasirinkę režimą gležniems skalbiniams, nustatykite 30-40 laipsnių temperatūrą akrilui ir viskozei ir 50 laipsnių taftai bei įjunkite papildomą skalavimą, tačiau išjunkite gręžimą.

Užuolaidos iš nailono

Tokias užuolaidas skalbia rankomis. Pirmiausia jas pamirkykite šaltame vandenyje, tuomet į karštą vandenį įberkite saują druskos. Šiame tirpale nailonines užuolaidas pamirkykite 1,5 val., skalbkite milteliais. Po to audinį valandai pamerkite į sūdytą vandenį, pabaigoje užuolaidas išskalaukite.

Atlasinės užuolaidos

Jas galima skalbti rankomis šiltame vandenyje, tačiau geriau nešti į valyklą. Jei vis dėlto skalbiate rankomis, įsipilkite ne karštesnio nei 30 laipsnių vandens, pasirinkite švelnius skalbimo miltelius ir nenaudokite baliklio. Išskalbtas atlasines užuolaidas išskalaukite vandenyje su actu, o audinį palikite nuvarvėti negręždami.

Jei ant atlasinių užuolaidų yra dėmė, pamėginkite ją išvalyti užuolaidų neskalbdami. Tam ant dėmės valandai užberkite kukurūzų ar kvietinių miltų, o šiam laikui praėjus švelniu šepetėliu nubraukite miltus kartu su purvu.

Užuolaidos su liuversais

Jei neįmanoma į užuolaidas įkaltų žiedų išimti, skalbkite drauge su jais. Jei audinio kokybė leidžia, tokias užuolaidas galima skalbti ir mašinoje. Tik prieš tai audinį įkiškite į skalbti skirtą maišą, nustatykite gležnų audinių režimą ir 30 laipsnių vandens temperatūrą. Rinkitės skystas skalbimo priemones, o užuolaidų negręžkite. Vos baigus skalbti, užuolaidas traukite iš mašinos – taip apsaugosite metalinius žiedus, kad šie neapsineštų.

Virvelinės užuolaidos

Tokio tipo užuolaidas skalbia jas surišę į vieną ar kelis mazgus arba supynę į kasą. Jei skalbsite skalbimo mašinoje, taip paruoštas užuolaidas dėkite į specialų skalbimo maišą, nustatykite gležnų audinių režimą su gręžimu. Išskalbtas užuolaidas džiovinkite jas išrišę ir iš karto pakabinę ant karnizo.

Kai virvelinės užuolaidos puoštos karoliukais, prieš skalbiant jas keliose vietose reikia perrišti juostelėmis. Tačiau tokį gaminį skalbkite tik rankomis. Perrištas užuolaidas pamerkite į šiltą muiluotą vandenį ir palikite pusvalandžiui. Tuomet pripilkite karšto vandens ir užuolaidas paminkykite, po to išskalaukite ir pakabinkite ant karnizo džiūti.

Ritininės užuolaidos ir romanetės

Kaip valyti ritinines užuolaidas, priklauso nuo to, kokia jų konstrukcija, ir iš kokio audinio jos siūtos.

Ritinines užuolaidas galima valyti keturiais skirtingais būdais: atiduoti į valyklą; nusiurbti nestipria galia veikiančiu dulkių siurbliu; valyti tik dėmes – tam kartais pakanka vien patrinti trintuku, o jei dėmės riebalų, galima atsargiai patrinti dėmių valikliu; plauti užuolaidas kempine ir muilu.

Jei renkatės pastarąjį kelią, į šaltą vandenį įdėkite neutralios skalbimo priemonės be priedų, o ritinines užuolaidas atsargiai patrinkite sukamaisiais judesiais. Valymo priemonės likučius nuplaukite kempine su vandeniu, arba, jei įmanoma, nuliekite dušu. Vadovaudamiesi gamintojo nurodymais, audinį, jei reikia ir jei įmanoma, išlyginkite.

Kaip valyti romanetes, priklauso nuo jų medžiagos. Joms gali tikti cheminis valymas arba skalbimas rankomis, gali pakakti dulkių siurblio ar šepetėlio. Jei turite vertikaliai garus leidžiantį lygintuvą, valydami romanetes juo pasinaudokite dažniau nei du kartus per metus – taip rečiau jas reikės skalbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.