Šeimininkės rado būdą, kaip batams grąžinti jų baltumą

Jei mėgstate baltos spalvos avalynę, pastebėjote, kaip greitai ji pagelsta ar papilkėja. Bet šeimininkės rado būdų, kaip batams grąžinti baltumą. Jūsų dėmesiui – keli balikliai, kuriuos galima panaudoti ir namuose.

  Jei avalynė ne tik suklijuota, bet ir apsiūta, skalbimas mašinoje – greičiausias ir efektyviausias kelias nešvarumams panaikinti<br> 123rf.com nuotr.
  Jei avalynė ne tik suklijuota, bet ir apsiūta, skalbimas mašinoje – greičiausias ir efektyviausias kelias nešvarumams panaikinti<br> 123rf.com nuotr.
Kai ant baltų batų užtykšta kavos, arbatos ar kraujo, čiupkite citriną.<br>V.Balkūno nuotr.
Kai ant baltų batų užtykšta kavos, arbatos ar kraujo, čiupkite citriną.<br>V.Balkūno nuotr.
 Jei avalynė ne tik suklijuota, bet ir apsiūta, skalbimas mašinoje – greičiausias ir efektyviausias kelias nešvarumams panaikinti.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
 Jei avalynė ne tik suklijuota, bet ir apsiūta, skalbimas mašinoje – greičiausias ir efektyviausias kelias nešvarumams panaikinti.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
 Dažiklių neturinti dantų pasta – taip pat puiki balinimo priemonė. <br> V.Balkūno nuotr.
 Dažiklių neturinti dantų pasta – taip pat puiki balinimo priemonė. <br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 14, 2018, 2:09 PM

Greičiausias būdas – išskalbti

Skirtingiem audiniams reikia parinkti jiems tinkantį skalbimo būdą. Tačiau pasirengimas šiai procedūrai – visada vienodas.

Išverkite batraiščius, išimkite vidpadžius ir juos išskalbkite muiliname vandenyje. Tam tinka ir ūkinis muilas, ir skalbimo milteliai. Muiliname vandenyje pamirkę dantų šepetėlį iš tarpų išvalykite akmenukus, kurių įstrigusių daugiausia, suprantama, bus nelygiame pade.

Jei skalbiama avalynė ne tik suklijuota, bet ir apsiūta, skalbimas mašinoje – greičiausias ir efektyviausias kelias nešvarumams panaikinti. Tačiau jokiu būdu į skalbimo mašiną nemeskite zomšinių ar odinių batų. Išimtį galima padaryti tik tuomet, jei ant avalynės šių medžiagų detalės – labai nedidelės. Vadinasi, skalbti mašinoje tinkamiausi tekstiliniai batai, rašo legkovmeste.ru.

Prieš mesdami juos į skalbimo mašiną, įkiškite į specialų skalbimui skirtą maišelį. Pasirinkite skalbimo šaltame 30-35 laipsnių vandenyje be mirkymo ir gręžimo režimą. Tačiau nustatykite papildomą skalavimą. Taip ant batų neliks skalbimo priemonės žymių – prastai išskalavus ant audinio gali likti pilkų ar gelsvų dėmių. Į skalbimo mašiną pilkite skysto skalbiklio. Jei avalynė stipriai išpurvinta, galima pridėti ir chloro neturinčio baliklio.

Jei ant batų yra spalvoto audinio, skalbiant mašinoje jis gali dažyti. Tokiu atveju verčiau rinkitės kitą valymo būdą.

Skalbimas rankomis

Jei jūsų batai netinka skalbti mašinoje, plaukite juos rankomis. Kelioms valandoms avalynę pamerkite muiluotame vandenyje, kurio temperatūra – apie 40 laipsnių. Kruopščiai išplovę visą paviršių batus išskalaukite ir išdžiovinkite.

Kad batai greičiau atgautų baltą spalvą, skalbdami į vandenį įberkite 1-2 valgomus šaukštus baliklio su deguonimi ar indų ploviklio.

Skalaujant 5-7 litrams vandens galima įlašinti 10-15 lašų skalbinių mėlio arba, jei šią priemonę naudosite milteliais, dešimčiai litrų vandens berkite 20 miligramų. Turėkite omenyje, kad toks balinimo būdas netinka batams, kurie siūti šilko siūlais – jie gali pakeisti spalvą.

Balinimas liaudies priemonėmis

Jeigu ant batų yra įsigėrusių dėmių, paprasto skalbimo nepakaks. Todėl prieš skalbiant avalynę reikia papildomai paruošti.

Vienas būdų – nešvarumus suvilgyti benzinu, jo perteklių nuvalyti skudurėliu ir padengti balikliu su deguonimi. Po 15 min. dėmes patrinti šiltame muiluotame vandenyje sumirkytu skudurėliu ir išskalauti.

Kad baliklis ant avalynės nepaliktų geltonų dėmių, batų paviršių reikia apdirbti mišiniu iš vienodomis dalimis sumaišytų skalbimo miltelių, acto ir vandenilio peroksido. Kai tokia košelė ant bato pabūna apie 10 min., ji nuplaunama šaltu vandeniu. Tačiau atminkite – zomšai toks būdas netinka.

Yra ir kitas efektyvus mišinys: šaukštas valgomosios sodos, po pusę šaukšto vandens ir vandenilio peroksido. Šias priemones sumaišę šepetėliu įtrinkite į avalynę. Po minutės padarykite tą patį – ant batų turi būti du sluoksniai košelės. 3-4 valandoms avalynę palikite saulėje – ultravioletiniai spinduliai sustiprina vandenilio peroksido poveikį. Mišinio likučius nubraukite dantų šepetėliu.

Kai ant baltų batų užtykšta kavos, arbatos ar kraujo, čiupkite citriną. Jos griežinėlius uždėkite ant dėmės ir palikite pusvalandžiui. Po to nuskalaukite šaltame vandenyje.

Akivaizdžiai baltesni

Dažiklių neturinti dantų pasta – taip pat puiki balinimo priemonė. Kad sustiprintumėte jos poveikį, galima pridėti bespalvės želės indams plauti. Gauta mase kruopščiai įtrinkite dėmes ir palikite 20 minučių. Praėjus šiam laikui, nuplaukite šaltu vandeniu.

Baltam padui spalvą grąžina sodos ir acto mišinys: imkite jų po arbatinį šaukštelį, sumaišykite ir kempine įtrinkite padą. Palikite dešimčiai minučių, o po to nuplaukite šaltu vandeniu.

Kai padas gerokai murzinas, galima pabandyti purvą pašalinti vazelinu. Ši priemonė gerai suriša nešvarumus. Tad vazelinu įtrinkite tarpus pade, o po 5-7 minučių išbraukite juos kempine. Beliko nuplauti šiltu muiluotu vandeniu ir nusausinti skudurėliu.

Įprastu kanceliariniu trintuku, ar, jei purvas labiau įsisenėjęs – metaliniu šveistuku taip pat galima nuvalyti purvą nuo baltos sportinės avalynės pado.

Tinka ir nagų lako ėmiklis

Prisiėjus valyti zomšinius ar odinius batus bei padus galima pasinaudoti skysčiu nagų lakui nuimti. Tereikia juo įtrinti dėmes. Jei taip valysite nešvarumus iš medžiaginio paviršiaus, sudrėkintas vietas patrinkite muiluotame vandenyje sumirkytu skudurėliu arba išskalbkite.

Kaip džiovinti

Išskalbtai avalynei džiovinti labiausiai tinka balkonas. Kad medžiaginiai batai neprarastų formos, juos džiovinkite vertikaliai. Jei džiovinsite kedus, juos galima padžiauti ant virvės, segtukais prisegus užkulnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.