Floristas pasakė, kokios taisyklės persodinant gėles negalima laužyti

Pagrindinis ir lemiamas taisyklingo auginimo faktorius – tinkamas substratas. Taip tvirtino floristas, augalų kolekcininkas Andrius Plindinas.

Visus būtinus persodinimo darbus logiškiausia atlikti nuo kovo iki birželio.<br> 123rf.com nuotr.
Visus būtinus persodinimo darbus logiškiausia atlikti nuo kovo iki birželio.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“, lrt.lt

Apr 17, 2018, 3:27 PM, atnaujinta Apr 17, 2018, 3:35 PM

Laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjęs vyras pademonstravo, kaip taisyklingai persodinti vazoninę gėlę. Jis atkreipė dėmesį, kad labai svarbu ne tik kaip, bet ir į ką juos persodinti.

Persodindamas gėlę kaip pagrindinę sudedamąją dalį A.Plindinas naudojo aukštos kokybės kompostą. Taip pat jam prireikė kepinto molio kačių kraiko, vietoje kurio galima naudoti perlitą, ir prasijoto žvyro be akmenukų.

Kepinto molio granulės sutraukia drėgmę, bet jos ilgai neišlaiko. Tad augalui, kuris ilgesnį laiką būna be vandens – jos labai tinkamas pasirinkimas.

„Proporcija yra labai paprasta: litras juodžemio, pusė litro žvyro, pusė litro kepinto molio granulių“, – aiškino floristas.

Anot A.Plindino, į šį mišinį galima sodinti viską. Jis tinka net ir pomidorams. Tačiau persodinant aroninius augalus, pavyzdžiui, anturį, reikėtų į jį primaišyti pigesnio orchidėjų substrato ir pridėti durpių. Svarbu, kad substratas pasidarytų lengvesnis.

Floristas atkreipė dėmesį, kad visi parduotuvėje pirkti augalai dėl fitosanitarinių reikalavimų sodinami į durpes. Todėl įsigijus tokį augalą mėnesį palaikius namie reikėtų persodinti į tinkamą žemę.

Persodinant augalus skylutę vazono dugne galima pridengti molio šuke ar didesniu akmeniu. Tiks ir du trys sluoksniai popierinio rankšluosčio. Per tris mėnesius popierius suirs, o iki tol laiko augalas prisiaugins pakankamai šaknų, todėl žemės pro skylutę nebebyrės.

Prieš persodinimą reikėtų nelaistyti kaktusų, sukulentų – visų tų augalų, kuriems reikia mažiau vandens. Persodinant dalis šaknų neišvengiamai pažeidžiamos. Jei tokį augalą iš karto po persodinimo palaistysite, nupus šaknys.

Tačiau kitus augalus prieš persodinimą dvi trys dienos reikėtų palaistyti.

Jei augalą auginate jau porą trejetą metų, jį persodinami ištraukite iš vazono, lengvai pajudinkite šaknų gniužulą ir jį visą įstatykite į naująjį vazoną, o tuščius tarpus vazone užpildykite nauju substratu.

Pasak A.Plindino, persodinti augalus galima bet kokiu metų laiku. Tačiau ne pro šalį atsižvelgti į tamsiuosius periodus. Todėl visus būtinus persodinimo darbus logiškiausia atlikti nuo kovo iki birželio. Šiuo laiku drąsai galima persodinti visus augalus – iki rudens jie suspės sutvirtėti, susiformuos imuninė sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.