Šį mėnesį sode darbų su kaupu, bet vieną jų privalu pareigingai kartoti

Sode rugpjūtį yra keletas darbų, nuo kurių priklauso kitų metų derlius ir sodo sveikata.

 Rugpjūtį augalams labai reikia drėgmės.<br> 123rf.com nuotr.
 Rugpjūtį augalams labai reikia drėgmės.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 10:07 AM

Šį mėnesį genėkite, skiepykite kaulavaisius, obelis ir kriaušes. Šalinkite sutankėjusius ir aukštyn augančius stiprius ūglius – pjaukite nepalikdami stuobrelių. Derėtų išpjauti sausas ir ligotas serbentų, agrastų šakas ir jas sudeginti. Išpjaukite visus senus ir silpnus šiųmečius ūglius, palikite tik stiprias pirmametes atžalas.

Išretinkite aviečių atžalas, stabdykite jų plitimą į šonus: iškaskite apie 25–30 cm gylio griovelį aplink aviečių krūmą, į griovelį dėkite plėvelės ar plastiko juostą, kad šaknys nesiskverbtų tolyn, ir apibarstykite žeme.

Rugpjūčio pradžioje reikia išgenėti vyšnias ir trešnes. Patariame pirmiausia pašalinti džiūstančias ir ligų pažeistas jų šakas, kurias išpjaunant reikėtų palikti bent ilgesnį – 10–15 cm stuobrelį, kad išaugtų naujos vaisinės šakelės.

Šį mėnesį labai sparčiai auga rudeniniai ir žieminiai vaisiai, formuojasi žiediniai pumpurai kitų metų derliui, bręsta vasariniai obuoliai. Nuskinkite vasarinių veislių slyvas, kriaušes ir obuolius. Vasariniai obuoliai paprastai sunoksta nevienodai, todėl skinkite per kelis kartus. Nuskynę slyvas būtinai patrumpinkite jų ūglius. Patrumpinti ūgliai šakosis, išleis daug trumpų vaisinių šakučių. Nuskynę vyšnias medelių šakas taip pat turėtumėte paretinti.

Mėnesio viduryje prinoksta ir aktinidijų vaisiai, juos nuskinkite dar nesubrendusius ir paskleiskite patalpoje, kurioje nėra jokių pašalinių kvapų (prisirpsta per 5–15 dienų).

Būtinai rinkite ir naikinkite kenkėjų ir ligų pažeistus vaisius.

Rugpjūtį augalams labai reikia drėgmės, tad sodą kartkartėmis gausiai palaistykite.

Nepamirškite patręšti vaismedžių. Kad būtų atsparesni žiemos šalčiams, patręškite fosforo ir kalio trąšomis arba pelenais. Vaismedžius, kurie blogai auga, nupurkškite 0,5 proc. karbamido tirpalu (50 g karbamido – 10 l vandens). Vyšnias rekomenduojame purkšti kalio sulfato tirpalu, kuris paskatins užsimegzti naujus būsimojo derliaus vaispumpurius. Perpuvusiu mėšlu, kompostu tręškite citrinvyčius.

Šį mėnesį kruopščiai ravėkite ir piktžoles, kovokite su augalus puolančiais kenkėjais bei ligų sukėlėjais. Vyšnias nuo kokomikozės, moniliozės ar šratligės, derlių nuėmę, išpurkškite 0,4 proc. (40 g – 10 litrų vandens) vario oksichlorido arba tokios pat koncentracijos polikarbacino tirpalu. Saugodami augalus nuo amarų ir erkučių purkškite juos česnakų antpilu.

Iki rugpjūčio vidurio dar galite akiuoti ir atlankomis dauginti vaiskrūmius ir dekoratyvinius augalus, o mėnesio pabaigoje sumedėjusiais auginiais dauginkite baltuosius ir raudonuosius serbentus.

Nuo rugpjūčio vidurio galite pasisodinti įvairių spygliuočių.

Parengta pagal Rūtos Janutienės, Palmiros Kelertienės, Aurelijos Aleškevičienės, Janinos Grigutienės ir Ievos Grinevičiūtės sodo darbų vadovą „Keturios vasaros ir ruduo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?