Pliušiniai žaislai užgeso amžiams? Pravartu tinkamai atsisveikinti

Prisikaupė perdegusių elektros lempučių? Anksčiau nė negalvodami švystelėdavome jas į šiukšlių kibirą. Bet į galvą jau seniai įkalta žinia, kad joms ten ne vieta. Tai kur jas padėti?

Elektronikos dažnai yra ir pliušiniuose žaisluose, todėl jie turi būti išmetami ne į buitinių, bet į elektronikos atliekų konteinerius.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Elektronikos dažnai yra ir pliušiniuose žaisluose, todėl jie turi būti išmetami ne į buitinių, bet į elektronikos atliekų konteinerius.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Elektronikos dažnai yra ir pliušiniuose žaisluose, todėl jie turi būti išmetami ne į buitinių, bet į elektronikos atliekų konteinerius.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Elektronikos dažnai yra ir pliušiniuose žaisluose, todėl jie turi būti išmetami ne į buitinių, bet į elektronikos atliekų konteinerius.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Lemputėse yra pavojingų cheminių medžiagų, todėl jas tenka išmesti į specialias šioms atliekoms skirtas dėžes. <br> V.Balkūno nuotr. 
 Lemputėse yra pavojingų cheminių medžiagų, todėl jas tenka išmesti į specialias šioms atliekoms skirtas dėžes. <br> V.Balkūno nuotr. 
 Stambią buitinę techniką žmonės patys gali nugabenti į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Stambią buitinę techniką žmonės patys gali nugabenti į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 18, 2018, 5:42 PM

Į stiklui skirtą rūšiavimo konteinerį? Nes tai lyg ir stiklas, lyg ir ne.

O ką reikėtų daryti su minkštais, kadaise „grojusiais“ pliušiniais žaislais? Kaip atsikratyti seno, nebeveikiančio dulkių siurblio? Jokioms atliekų taksi jis nerūpi, o parduotuvėse esantys elektronikos atliekų konteineriai jam yra per maži. 

Klaidingai rūšiuoja

Elektronikos platintojų asociacija (EPA) išskyrė pagrindines Lietuvos gyventojams būdingas klaidas, kylančias dėl neatsakytų klausimų.

Jų nepaisymas kainuoja visų sveikatai, pildo nelegalias pinigines, o iš kai kurių atima šansą gauti seniai išsvajotą, bet kažkam jau nebereikalingą, televizorių.

Visų pirma, norint tinkamai rūšiuoti elektronikos prietaisus, reikia suprasti, kas priskiriama elektronikai.

Tai gali būti bet koks prietaisas, kurio veikimui reikalinga elektros energija.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad prietaisas, kuris turi elektronikos elementų, tačiau, išjungus pačią elektrą, vis tiek gali atlikti savo pagrindinę funkciją, nėra priskiriamas elektronikai.

Pavyzdžiui, dujinė viryklė su elektroniniu laikrodžiu nėra laikoma elektronikos prietaisu, nes gali atlikti viryklės funkcijas nenaudodama elektros energijos.

Tiesa, kalbant apie buitinius prietaisus, tokius kaip skalbyklės, mikrobangų krosnelės ir kt. dažniausiai nekyla klausimų, ar tai elektronika. Tačiau ne visada susimąstoma, kad elektronikos yra ir grojančiuose pliušiniuose žaisluose ar laikrodžiuose.  

Tokie prietaisai turi keliauti į elektronikos atliekų konteinerius ar įmones, kurios turi licencijas tvarkyti būtent elektronikos atliekas.

Išmeta bet kur

Pastebėta, kad dauguma lempučių atsiduria stiklo atliekų konteineriuose. Atrodytų teisinga, juk jas gaubia stiklas.

Tačiau lemputėse yra metalo ir pavojingų medžiagų, tokių kaip gyvsidabris ar švinas.

Pavyzdžiui, sudužus lemputei, ima garuoti gyvsidabris, kuris pavojingas sveikatai, nes trikdo fermentų veiklą bei galintis pažeisti centrinę nervų sistemą.

Todėl lemputės turi būti išmetamos į specialius konteinerius, kurių apstu prekybos centruose, pašto skyriuose, bibliotekose ir kitose vietose.

Reikia išimti baterijas 

Daugelis prietaisų veikia tik su jiems tinkamomis baterijomis. Dalis gyventojų elektronikos prietaisus išmeta kartu su baterijomis. Pamirštama, kad baterijos turi savo galiojimo laiką ir jam pasibaigus, jos gali imti pūstis, tekėti ar net sprogti.

Dėl to, baterijos nėra tvarkomos kartu su elektronikos prietaisais. Pavyzdžiui, norint išmesti elektroninį žaislą su baterijomis, jį reikėtų rūšiuoti kaip elektronikos atliekas, o baterijas – atskirai.

Atiduoda į netinkamas rankas 

Gyventojai, namuose turintys nebetaisomą ir neveikiančią skalbimo mašiną, šaldytuvą ar kitą stambių gabaritų elektroniką, dažniausiai, visų pirma, ieško internete, kam paskambinti, kad išvežtų šias atliekas, būgštauja, kad tai brangiai kainuos ir apskritai ar išneš iš daugiabučio. 

Taip gyventojai, to nežinodami, suklysta ir atiduoda elektronikos atliekas įmonėms ar net fiziniams asmenims, kurie neturi licencijos rinkti tokių atliekų, tačiau aktyviai skelbiasi internete teikiantys tokią paslaugą.

Prietaisus atidavus į jų rankas, jie gali būti išardomi nesilaikant reikalavimų, elektronikos prietaisai gali netgi nukeliauti į metalo laužų supirktuves ir pan.

Tokiais atvejais gyventojai paprastai už išvežimo paslaugas sumoka, o atliekos nukeliauja nebūtinai ten, kur turėtų ir galimai kelia pavojų aplinkai.

Palieka prie konteinerių 

Pastebėta, kad dulkių siurblius, mikrobangų krosneles ar spausdintuvus žmonės palieka prie buitinių atliekų konteinerių.

Dauguma  gyventojų žino, kad smulkieji elektronikos prietaisai bei baterijos turi būti metamos į specialius konteinerius.

Tuo tarpu norint atsikratyti stambiosios elektronikos, skalbyklės, šaldytuvo ar panašaus dydžio gabaritų prietaiso, iškviečiami surinkėjai, kurie atliekas nemokamai išgabena tiesiai iš namų.

Tad kur dėti kitokius įrenginius? Tiesa yra ta, kad tokių gabaritų prietaisus reikėtų patiems gyventojams nugabenti į stambiagabaričių atliekų surinkio aikšteles arba didžiuosius konteinerius.

Pastarųjų  dažniausiai galima rasti prie didžiųjų prekybos centrų.

Norint rasti artimiausią ir patogiausią konteinerių buvimo vietą, gyventojams patariama apsilankyti epa.lt tinklalapyje ir ieškoti patogiausios vietos, kur surenkamos stambiosios elektronikos atliekos. Šiose vietose priimamos bet kokio dydžio elektronikos atliekos.

Išmeta dar veikiančius prietaisus

EPA duomenimis, daugybė lengvai ir nebrangiai sutaisomų prietaisų atsiduria konteineriuose.

Kadangi dažnai kyla klausimas – remontuoti ar išmesti, reikėtų vadovautis „50 proc. taisykle“ – jeigu remonto išlaidos sudaro didesnę nei 50 proc. naujo prietaiso kainos, tuomet remontuoti netikslinga.

Tokiu atveju sugedusį elektronikos prietaisą reikėtų išmesti į elektronikos atliekų konteinerius.

Jeigu prietaisas dar veikiantis, bet vis tiek jis keičiamas nauju, jį reikėtų perlesti į antras rankas: parduoti ar padovanoti.

Pavyzdžiui, Lietuvoje pradėjo veikti įvairios dalinimosi ekonomika paremtos platformos, kaip Dalinuosi.lt, kurių būdu, galima daiktus nuomoti.

Tuo tarpu Broomsy.lt platforma, kuri padeda parduoti nereikalingus, bet dar veikiančius daiktus, siūlo nemokamai išvežti juos tiesiai iš namų ir parduoti už tam tikrą komisinį mokestį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.