Spalio darbai darže, sode ir gėlyne – viskas aiškiai ir suprantamai

Spalio pradžioje nuimame likusį derlių, o kai kuriuos šakniavaisius iškasame, kad jie dar paaugintų lapijos ant palangės. Nuėmę likusius žalumynus dalį petražolių palikime žiemoti. Anksti pavasarį bus lapelių.

 Ruduo.<br> 123 rf nuotr.
 Ruduo.<br> 123 rf nuotr.
 Ruduo.<br> 123 rf nuotr.
 Ruduo.<br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2018, 12:50 PM, atnaujinta Sep 30, 2018, 1:04 PM

Šiltnamyje jau galima perkasti žemę su pavasario trąšomis arba įterpiant mėšlo. Tačiau jeigu jus įtikino išmintingos Didžiosios Britanijos daržininkų idėjos apie nekasamą daržą, tiesiog paliksite dirvą pailsėti, o jeigu įmanoma, šiltnamį nudengsite, kad žemė prisigertų vandens.

Braškyną reikia apsaugoti nuo šalčių, pamulčiuojant augalus perpuvusiu mėšlu ar durpėmis. Tik neužpilkite augalo šerdies, nes supus.

Daržo lysves patręšiame mėšlu ir lengvai apkasame, jei nesėjome žaliųjų trąšų.

Jei netoli yra lapuočių miškas, susigrėbkite lapų ir pavasarį turėsite komposto.

Sukamės sode

Spalį nurenkame obuolius. Rekomenduojama perkasti žemę apie medžius ir krūmus, nes tai esą sunaikina dirvoje žiemojančius kenkėjus. Tačiau šiuolaikinis požiūris į dirvą yra kitoks: kuo mažiau perkasame, tuo ji sveikesnė.

Jei dirva susiplūkė, galima iškedenti šake nesuardant jos struktūros. Žemę apie medžius, ypač jo vainiko zoną, patariama mulčiuoti kompostu, žole, nes taip pasirūpiname medį maitinančiomis šaknimis.

Jei medeliai sveiki, sodininkai dažnai palieka juos kaip mulčią, o kenkėjus sunaikina vėlai rudenį nupurkšdami vaismedžius ir dirvą po jais koncentruotu trąšų tirpalu, tarkime, karbamidu (500–700 g į 10 l vandens). Kovo pabaigoje šią procedūrą dera pakartoti.

Jei ruduo sausas, sodą būtina laistyti. Jeigu augalai žiemos išeikvoję vandenį, jie gali išdžiūti per šalčius, ypač pirmamečiai ūgliai.

Po medžiais ir krūmais mėnesio pabaigoje paskleidžiame kompostą ir mėšlą, nes jam reikia laiko mineralizuotis, kad taptų augalų maistu. Lygiai taip pat patręšiame ir daugiametes gėles ir rožes, tačiau taip mulčiuojame ne kelmo centrą, bet šaknų plotą aplinkui.

Vyšnioms ir slyvoms papildomai paberiame pusę kibiro pelenų.

SVARBU! Niekada vienu metu netręškite ir mėšlu, ir pelenais, nes įvyks cheminė reakciją, per kurią fosforas ir azotas pakis taip, kad augalai jo negalės pasisavinti.

Gėlyne dar yra darbų

Mėnesio pabaigoje nupjaukite daugiamečius astrus ir chrizantemas. Nuimkite nuo atramų raganes ir paguldykite ant žemės. Bijūnams, lelijoms, chrizantemoms, vilkdalgiams nepakenks mulčias.

Dar daugiau patarimų sodininkams – o naujoje laidos „Skinsiu raudoną rožę“ knygoje „Treji metai sode“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.