Pasimokiau – svogūnų lukštų nebeišmetu: ypač praverčia rudenį

Neskubėkite maisto likučių mesti į šiukšliadėžę: tai, kas iš pirmo žvilgsnio yra atlieka, dar gali neprastai pasitarnauti. Pavyzdžiui, kavos tirščiai efektyviai baido vabalus, o banano žievė – puiki priemonė batams blizginti.

Svogūnų lukštus panaudokite vaisiams ir daržovėms laikyti.<br>V.Balkūno nuotr.
Svogūnų lukštus panaudokite vaisiams ir daržovėms laikyti.<br>V.Balkūno nuotr.
Banano žievė tinka avalynei valyti.<br>AP nuotr.
Banano žievė tinka avalynei valyti.<br>AP nuotr.
Kavos tirščiai – ekologiškas repelentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kavos tirščiai – ekologiškas repelentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš apelsino žievelės galima pagaminti natūralią kvapią plovimo priemonę.<br>AP nuotr.
Iš apelsino žievelės galima pagaminti natūralią kvapią plovimo priemonę.<br>AP nuotr.
Ar bandėte kiaušinių lukštais šveisti senovinę keptuvę?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ar bandėte kiaušinių lukštais šveisti senovinę keptuvę?<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-11-04 20:05

Prieskonis

Jei mėgstate salotas su aliejaus užpilu, į butelį su augaliniu aliejumi pridėkite susmulkintų prieskonių augalų stiebų – turėsite kuo gardinti salotas.

Kvėpiklis batams

Pagal tiesioginę paskirtį jau panaudotų arbatos pakelių neišmeskite – tai puiki priemonė nemaloniems kvapams iš avalynės panaikinti. Kai maišeliai bus sausi, nakčiai juos sudėkite į batus.

Kvapui naikinti

Išspaustos citrinos dalis sudėkite į kriauklės sietelį ir paleiskite vandenį. Taip bent kuriam laikui išnaikinsite nemalonų kvapą, kuris kartkartėmis atsiranda vamzdžiuose.

Vaisiams ir daržovėms saugoti

 

Vienas būdų, kur panaudoti svogūnų lukštus – vaisių ar daržovių ruošimas žiemai. Į dėžę priberkite svogūnų lukštų, o į juos suguldykite vaisius, daržoves. Tai apsaugos nuo puvėsio.

Atbaido vabzdžius

Kavos tirščiai – ekologiškas repelentas. Prieš juos naudojant, reikia kavos tirščius gerai išdžiovinti, sudėti į skardinę ar į foliją ir padegti. Specifinis degančios kavos kvapas kuriam laikui atbaidys uodus, museles ir vapsvas.

Šveitiklis keptuvėms

Kad kiaušinių lukštus galima naudoti kaip trąšą dirvai – anokia naujiena. Tačiau ar bandėte jais šveisti senovinę keptuvę? Sugurintus lukštus užberkite ant keptuvės, imkite kempinę su plovimo priemone ir šveiskite pridegusį paviršių.

Gaivinantis gėrimas

Jei nulupsite agurkus, neišmeskite žievelių. Verčiau jas sudėkite į vandenį – taip pasigaminsite gaivinančio gėrimo. Tam tereikia vandeniu užpiltoms agurko žievelėms leisti pastovėti kelias valandas, o prieš gerdami galite įsimesti kelis ledo kubelius.

Valymo priemonė

Iš apelsino žievelės galima pagaminti natūralią kvapią plovimo priemonę virtuvės darbastaliams. Supjaustykite žievelę smulkiomis juostelėmis, įliekite 100 gramų vandens, tiek pat acto ir palikite parą stovėti, rašo novate.ru.

Aliuminio indų valymas

Per laiką aliuminio indai pasidengia dėmėmis ir tamsėja. Pirminį blizgesį sugrąžins obuolių žievelės. Tam reikia patamsėjusį indą prikrauti obuolių žievelių, užpilti vandeniu ir užkaisti, tuomet pusvalandį virinti ant silpnos ugnies. Indą ištuštinkite ir pašveiskite minkšta kempinėle bei nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Batų blizgiklis

Susmulkintą bananų žievę galima naudoti kaip trąšą, taip pat – dantims balinti, bet ji puikiai tinka ir avalynei valyti. Tereikia odinio bato paviršių patrinti vidine banano žievės puse. Po tokios procedūros batai atrodys ne prasčiau, nei panaudojus specialiai tam skirtą priežiūros priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.