Svarbiausios taisyklės, kaip tinkamai tvarkyti kapus atšalus orams

Besikeičiant klimatui, neišvengiamai kinta ir nusistovėjusios kapų tvarkymo taisyklės: ką anksčiau neatidėliojant būdavo svarbu nudirbti iki vėlyvo rudens, šiandien neskubant galima padaryti ir atėjus žiemai. O kaip artimųjų kapus paruošti šaltajam metų sezonui, kad kapavietė išliktų graži iki pat pavasario?

Kapaviečių puošimo netikromis gėlėmis tradicija po truputį išeina iš mados.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kapaviečių puošimo netikromis gėlėmis tradicija po truputį išeina iš mados.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2018, 4:47 PM

Lemia įrengimas

Paminklų gamybos ir kapų tvarkymo srities specialistas Tadas Gulbinas pasakoja, kad, norint, jog kapavietė atrodytų nepriekaištingai, ja reikia atitinkamai rūpintis kiekvieną metų sezoną – ne tik pavasarį ar vasarą, bet ir atėjus žiemai.

Šaltuoju metų laiku didelė dalis kapų tvarkymo darbų ir tam reikalingos laiko sąnaudos priklauso nuo to, kaip įrengta kapavietė, kokie konkretūs puošybos elementai joje panaudoti.

Artėjant šaltukui labiausiai pasiseka tiems, kurie nusprendė artimųjų amžino poilsio vietą sutvarkyti šiuolaikiškai, dekoruojant kapą granito plokštėmis ar skaldele. Tokios kapavietės paruošimas šaltajam sezonui reikalauja itin mažai laiko ir darbo, nes viskas, ką reikia padaryti – tai nuvalyti prikritusius medžių lapus ir spyglius.

Jei artimojo amžino poilsio vietoje pasodinti daugiamečiai krūmeliai, kapų tvarkymas truks kiek ilgiau. Šiuos augalus rekomenduotina apgenėti dar prieš įsibėgėjant šalčiams. Tą reikėtų prisiminti, nes priešingu atveju galima krūmams pakenkti.

Jeigu kapas užpiltas juodžemiu, kuriame pasodintos vienmetės gėlės, tada vėlyvą rudenį ar atėjus žiemai reikia sutvarkyti nužydėjusius augalus, nuo kapo surinkti pribyrėjusius lapus ar šakeles.

Populiarėjanti dirbtinių gėlių alternatyva

Kapaviečių puošimo netikromis gėlėmis tradicija, T.Gulbino teigimu, po truputį išeina iš mados, o žmonės vietoje tokių negyvų gėlių kompozicijų mieliau renkasi šiuolaikiškesnius kapų tvarkymo variantus.

Kapinėse daugėja ir įvairių inovatyvių kapus puošiančių aksesuarų, pagamintų iš granito ar marmuro. Įvairių dydžių ir spalvų skulptūrėlės labai pagyvina kapus. Be to, skulptūros nesunkiai prižiūrimos – atėjus žiemai tereikia lengvai nuvalyti paviršiuje susikaupusius šapelius ar dulkes tam skirta šluoste ir statulėlė vėl atrodys lyg nauja iki ateis pavasaris.

Granito skulptūros gaminamos iš aukštos kokybės medžiagų, suteikiančių ilgaamžiškumo, tad gali puikiai atstoti kapo puošmeną ne tik žiemą, bet ir kitais metų laikais. Toks pasirinkimas labai palengvina bet kokios kapavietės priežiūrą.

Atspariausi žiemiškiems orams

Gaminiai iš bronzos – itin puikus pasirinkimas mėgstantiems subtilų grožį ir minimalistinį puošybos stilių. Kapo tvarkymui pasirinkus bronzines gėles, bronzinius kryželius ar kitus iš bronzos pagamintus paminklų puošimo elementus, kapas net ir gūdžiausią žiemos dieną atrodys tvarkingai, estetiškai, o pati kapavietė – išpildyta. „Ir tikrai nereikės jokių papildomų paminklo ar antkapio dekoravimo detalių. Bronziniai papuošimai puikiai dera tiek prie tvarkingai juodžemiu padengto kapelio, tiek prie skaldelių dekoro, taip pat labai gražiai atrodo ir prie granito plokštėmis dengto kapo varianto“, – pastebėjimais dalijasi pašnekovas.

Be to, jo teigimu, bronzos papuošimai yra itin praktiški, atsparūs besikeičiančioms oro sąlygoms, nebijantys nei sniego, nei speigų, pasižymintys ilgaamžiškumu, todėl net ir be didelės priežiūros prabėgus daugeliui metų atrodo lyg ką tik pagaminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.