Susikurkite originalias Kalėdas aplenkdami prekybos centrus

Pasiruošimas žiemos šventėms įprastai atneša daugiau įtampos nei ramybės. Juk šventiniu laikotarpiu dažnai susiduriame su iššūkiais parinkti tinkamą ir džiuginančią dovaną artimiesiems. Gerų dovanų sprendimų beieškantiems padėti nusprendė didžiausia pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“. Ji pristatė žaliąjį laisvalaikio katalogą, kuriame pateikiamos dovanų idėjos ne tik skatina tausoti aplinką, bet ir suburia draugėn visą šeimą.

 Advento kalendorius.
 Advento kalendorius.
 Alternatyva įprastam dovanų įpakavimui.
 Alternatyva įprastam dovanų įpakavimui.
 Kalėdinis vainikas.
 Kalėdinis vainikas.
 Kankorėžis.
 Kankorėžis.
 Žaliasis laisvalaikio katalogas.
 Žaliasis laisvalaikio katalogas.
 Žaliojo laisvalaikio katalogo idėjos.
 Žaliojo laisvalaikio katalogo idėjos.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-12-21 08:57

„Žaliojo taško“ laisvalaikio kataloge rasite skirtingų pasiūlymų, kaip pasigaminti įdomių kalėdinių dovanų, namų dekoro detalių bei ekologiškų dovanų pakavimo idėjų. Sužinosite, kaip gaminamas personalizuotas advento kalendorius, kurį galima iliustruoti gražiausiomis šeimos nuotraukomis. Visas kataloge siūlomas dovanas ir jų įpakavimus pasigaminsite iš antrinių žaliavų, kurias kiekvienas galime rasti savo namuose.

 

„Užuot paskutinius vakarus prieš šventes leidus parduotuvėse, verta simbolines dovanas pamėginti sukurti patiems. Be to, tai puiki proga kokybiškai praleisti laiką su šeima. Juk visi pastebime, kad vartojimas per didžiąsias metų šventes pastebimai išauga. Apie tai byloja sausakimši prekybos centrai. Tad mūsų vartojimo įpročiai Kalėdų laikotarpiu nėra palankūs aplinkai – perkame gerokai daugiau nei reikalinga“, – sako „Žaliojo taško“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė.

Verta atsispirti pagundoms

„Artėjant gražiausioms metų šventėms, kalėdinių žaisliukų, papuošimų bei lempučių pasiūla prekių lentynose labai vilioja. Vis dėlto rekomenduočiau rimtai apsvarstyti, ar jums tikrai reikalingi nauji žaislai? Galbūt daugelį panašių papuošimų jau turite nuo praėjusių metų? Tuo labiau, kad daugumos kalėdinių dekoracijų negalime mesti į specialius rūšiavimo ar buitinių atliekų konteinerius. Veidrodžių, porceliano, krištolo, keramikos, smulkios ir stambios elektroninės įrangos vieta – stambiagabaričių atliekų aikštelėse“, – paaiškina pašnekovė.

Suprantama, kad kalėdiniais žaisliukais papuošta eglė – didžiausia namų puošmena, todėl dažnai neatsispiriame ir įsigyjame naujų dekoracijų. Tačiau atnaujinti eglės „papuošalų“ kolekciją galime ir iš popieriaus sukurtais žaisliukais – kankorėžiais. Jie kuriami panaudojant nebereikalingus dovanų maišelius ir senų žurnalų viršelius, kurie sukarpomi įvairaus storio juostelėmis, sulankstomi armonikėle. Abu juostelės galai suklijuojami, kad sudarytų apskritimą. Tuomet belieka skirtingo dydžio apskritimus suklijuoti, o gautą kankorėžį dekoruoti blizgučiais ar kitokiais papuošimais.

Kaip originaliai supakuoti dovaną?

Gražiai ir itin originaliai supakuoti dovaną galima ir panaudojant namuose randamas priemones – brėžinius, atlasus, žemėlapius. Tokiu neįprastu popieriumi supakuotos dovanos tikrai nustebins jas gavusius žmones.

Nors pakuodami kalėdines dovanas galvojame apie žmogų, kuriam tos dovanos skirtos, ir siekiame jas įvynioti kuo gražiau, verta prisiminti, kad pakavimui skirtos medžiagos yra naudojamos tik iki tos akimirkos, kol dovana išpakuojama.

Be to, panaudotą popierių reikėtų atsakingai surūšiuoti. Perdirbę 1 toną popieriaus, išsaugome 17 medžių, sutaupome 27 000 litrų vandens ir tiek energijos, kuria 6 mėnesius galėtume apšildyti vidutinio dydžio namą. Taip pat reikėtų prisiminti, kad rūšiuojamos popieriaus atliekos turi būti sausos ir švarios.

Plastikinius vainikus galime keisti popieriniais

Viena linksmiausių kataloge siūlomų idėjų šeimai yra popierinio vainiko gamyba. Popierinis vainikas padės išvengti eglišakių naudojimo ar plastikinių vainikų pirkimo. Juk dirbtinės eglutės ar dirbtiniai eglišakiai dažniausiai nėra perdirbami. Ir nors plastikas yra pagaminamas per 5 sekundes, kol šis gaminys suirs, gali praeiti daugiau nei 500 metų.

Šventinis vainikas gaminamas sukarpant popierių siauromis juostelėmis. Tuomet – atsikerpamas vainiko dydžio vielos gabalas. O ant to jau veriamos perlenktos popieriaus juostelės. Suvėrę popierių, sujunksite vielos galus ir galėsite papuošti vainiką kaspinu, sagomis arba karoliais. Be to, galite jį nupurkšti patinkančia spalva, o puošybai panaudoti pabodusius eglės žaisliukus.

Rankų darbo vainikas padės Jums originaliai papuošti namus. Kai nupurkšite jį dažais, svečiai net nesupras, kad vainikas pagamintas iš popieriaus.

Dažniausios rūšiavimo klaidos

Pašnekovė S. Rasalė nurodo, kad dažnai pasitaikanti rūšiavimo klaida – „TetraPak“ pakuotės išmetimas į popieriui rūšiuoti skirtą konteinerį. Šias pakuotes sudaro daug sluoksnių, tad jas reiktų mesti į plastiko konteinerį.

Be to, išmetamas dėžutes reikia sulankstyti, kad konteineryje jos užimtų mažiau vietos. Pakuočių plauti nebūtina, reikia tik išpilti skysčius. Sąvaržėlių, lipnios juostelės ar etikečių nuo pakuočių pašalinti nereikia.

Kita dažnai pasitaikanti rūšiavimo klaida – panaudotų popierinių rankšluosčių ir servetėlių išmetimas į popieriui skirtus konteinerius. Anot specialistės, tokios atliekos nerūšiuojamos, tad jas reiktų mesti į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Prieš įsigyjant šventines dekoracijas, organizacija „Žaliasis taškas“ ragina pasidomėti, ar jos yra perdirbamos. Jeigu dekoracijų perdirbti nepavyks, verta labai gerai pagalvoti, ar jų tikrai reikia.

Nerūšiuojamos atliekos yra šimtmečiais

„Rūšiuojamos atliekos nepatenka į sąvartynus, o yra perdirbamos ar panaudojamos energijai išgauti. Taip mažiau teršiama mūsų aplinka. Rūšiavimas yra viena svarbiausių veiklų, kuria kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo“, –pabrėžia S. Rasalė.

Be to, rūšiuojamos atliekos padeda sutaupyti įvairių gamtos išteklių. Tarkime, viena perdirbta skardinė išsaugo tiek energijos, kiek sunaudoja 3 valandas veikiantis televizorius.

Į sąvartyną patekusios nerūšiuojamos atliekos kaupiasi ir yra net kelis šimtus metų, taip kenkdamos aplinkai ir kiekvieno mūsų sveikatai.

Dovanų idėjos ir sprendimai iš antrinių žaliavų yra tikras įrodymas – per šventes galima nenaudojamus daiktus prikelti antram gyvenimui. O turint galvoje, kad Kalėdų laikotarpiu labai padidėja vartojimas, nepanaudotas pakuočių atliekas reikėtų atsakingai surūšiuoti. Lietuvoje per metus kiekvienas žmogus galėtų išrūšiuoti apie 60,5 kg pakuočių atliekų. Dabar vienas lietuvis per metus išrūšiuoja tik apie 10 kg atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.